laur82 Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Buna ziua! Am si eu un invertor sudura problema este ca nu prea stiu sa sudez si mi-ar place sa fac acest lucru. Daca are cineva ceva documentatie despre technici de sudura cu electrod si ar putea sa-mi trimita va sunt recunoscator. Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 (editat) Intr-o situatie asemanatoare am fost si eu acum 2 ani, mai sudasem inainte cateva gratare, si ceva cornier la o veranda...suduri slabe si inestetice in general. Apoi a trebuit sa-mi fac portile de la garaj, deschidere 4,5m...din teava rectangulara, asa ca am fost nevoit sa petrec cateva ore pe zi, sa invat un pic de teorie, via filmulete pe google. In general in romana informatiile valoroase sunt strangulate...multe clipuri prezinta doar niste sudori in timpul programului de lucru, fara nici un comentariu sau explicatie. Asa ca am inceput cautarile in engleza (stapanesc o leaca engleza) si am gasit multe clipuri valoroase, ca sa zic asa... Cel mai bun m-i s-a parut cel din link, desi e facut prin anii '40. In mod clar cel mai important e sa stii sa stapanesti fortele de incovoiere/dilatare...sudura "trage" e o vorba romaneasca. Urmareste apoi si celelate clipuri care vin la rand...o sa ai cam tot ce iti trebuie. In primele zile/ saptamani o sa cam strici materialul, asa ca la inceput sudezi pe materiale care nu-ti folosesc, rebuturi, capete de matrerial, etc. Atentie la flama, evita sa sudezi la interior. https://www.youtube.com/watch?v=yI4bGRqG4F4 Editat Martie 15, 2016 de marius75 Link spre comentariu
laur82 Postat Martie 15, 2016 Autor Partajează Postat Martie 15, 2016 Am mai sudat eu cate ceva dar nu imi iese solzi aceia cum ies la un sudor priceput. Multumesc de ajutor! Link spre comentariu
Vizitator dan_ion Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Cred ca si blogul asta te-ar ajuta : http://sudezi.blogspot.ro/2015/11/lectii-de-sudura.html Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Nici mie nu prea imi ies solzii aia, este vorba de exercitiu...adica una e sa sudezi cateva fiare pe saptamana si alta e sa sudezi 8 ore pe zi...La un moment dat se formeaza mana...teoretic e simplu, dar practic e mai greu. Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Pun și eu aici o întrebare. Cum se sudează balamalele la porțile metalice? Mă refer la acele balamale care au o proeminență, adică în secțiune nu sunt rotunde, știți voi la care mă refer. Se sudează cumva cu acea limbă perpendicular pe stîlp/poartă pentru a arunca balamaua mai în exterior în vederea evitării frecării ? Celelalte, care sunt perfect rotunde freacă cumva la deschidere/închidere ? Eu voi avea de sudat balamale pentru porți din profil 40/30 pe stîlp profil 100/100. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Asa cum spui se sudeaza alea de cumparat. Alea rotunde nu freaca daca le sudezi cu un pic de spatiu , bagi o tablita de 1,5mm intre balama si stilp, heftiuesti,scoti tablita si sudezi definitiv. Daca le sudezi pe coltul stilpului si a portitei poti sa deschizi portita aproape 180 grade. Faci un plan si vezi ce si cum . Grig Editat Martie 27, 2016 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Pun și eu aici o întrebare.Cum se sudează balamalele la porțile metalice? Mă refer la acele balamale care au o proeminență, adică în secțiune nu sunt rotunde, știți voi la care mă refer. Se sudează cumva cu acea limbă perpendicular pe stîlp/poartă pentru a arunca balamaua mai în exterior în vederea evitării frecării ?Celelalte, care sunt perfect rotunde freacă cumva la deschidere/închidere ? Eu voi avea de sudat balamale pentru porți din profil 40/30 pe stîlp profil 100/100.Intodeauna sa lasi spatiu intre balama si stilp, dupa sudura materilul se stringe si astfel balamalele vor freca, acelea de acea au excentricul, personal la cele cilindrice folosesc sirma, un ochi in partea superioara un alt ochi in partea inferioara a balamalei astfel poti trece cu sudura peste sirma fara probleme, de asemenea sa fi atent la cita caldura bagi in balama daca insisti se vor stringe/bloca, sudeaza-le incet sau ineaca-le cu vaselina, o sa iasa fum si foc dar nu se vor intepenii....... Editat Martie 27, 2016 de nickrvl Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Aha, e de reținut. Deci se sudează cu acel cioc perpendicular pe suprafața profilului, mă gîndeam că e zonă de contact prea mică. Link spre comentariu
kotezzyno Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Si inca ceva... nu suda peste zgura... iti va iesi gauri de nu le mai poti scoate, bate bine zgura si cu perie in prealabil. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Am mai sudat eu cate ceva dar nu imi iese solzi aceia cum ies la un sudor priceput. Multumesc de ajutor! Totul tine de mina si de experienta pe care o s-a dobindesti in timp. Nimeni nu a stiut suda la inceput. In timp o sa-ti formezi mina si o sa inveti sa reglezi curentul de sudare,care este un lucru foarte important. Link spre comentariu
validae Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Pentru o sudură corectă și aspectuoasă ( cu solzi) poți să faci mișcări circulare cu electrodul la suprafața materialului, astfel ca metalul topit să fie uniformizat de-a lungul îmbinării.Cam ca în desen. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Corecta nu totdeauna, aspectuoasa , da. Grig Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Cind sudezi faci cu electrodul o miscare in forma de jumatate de C rasturnat, cu deschiderea-n sus. In felul asta se evita incluziunile de zgura, care diminueaza rezistenta sudurii. Conteaza mult ca miscarea sa fie uniforma, pentru ca sudura sa fie trainica si ''aspectuoasa''. Electrodul va fi intotdeauna inclinat (un pic) inspre partea care urmeaza a fi sudata. Calitatea si aspectul sudurii depind in mare masura de electrozi,care trebuie sa fie de calitate,nu chinezisme de 2 lei baxul, nu pachetul. Editat Martie 27, 2016 de GEO 53 BN Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Urmează să-mi fac niște porți de acces auto cînd dă căldura, luna viitoare. Îmi puteți face ceva recomandări legat de ordinea lucrărilor ? Stîlpii vor fi 100/100/4 iar cadrul porților din 40/30/2. Porțile vor fi de 195 lungime fiecare și vor fi ”umplute” cu cîte 15 buc. profile de 15/15/1,5 cu terminații vîrfuri de fier forjat și încadrate de o parte și de alta cu platbandă atît în partea de jos cît și sus, profilul de 40/30/2 fiind doar pe 3 laturi. Teoretic voi măsura distanța între stîlpi și voi construi separat porțile, sper că cu unghiurile ok, și după punere la poziție să nu fie surprize. Sau, poate sunt ceva abordări mai practice. Am văzut odată la cineva care făcea niște porți că sudase un profil între stîlpi, în partea de jos unde ar fi garda la sol a porților, un profil montat superficial și temporar, pe care apoi monta la poziție cadrul porților aliniîndu-le și asigurîndu-se că toate unghiurile sunt ok. Probabil ulterior întărea sudurile cu porțile date jos, nu știu. Din calculele mele o poartă nu va depăși 50 kg, avînd în vedere ce am de pus pe ele (cîteva elemente C și S de fier forjat). Ce părere aveți și de dimensiunile materialelor folosite? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum