Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dozimetru (radiatii gamma) Jupiter Sim 05


Vizitator bobitza

Postări Recomandate

Vizitator bobitza
Salutare,
 
E posibil in curand sa fac rost de un astfel de dozimetru.E un model destul de rar, din cate vad, rusesc.Am gasit cateva informatii pe net, are 2 sonde  SBM-20, sondele sunt invelite intr-o folie de aluminiu si detecteaza numai radiatii gamma (vazusem totusi pe youtube o mica improvizatie unde cineva a scos folia si a pus un fel de placa peste ele, iar cand o dadea la o parte, reactiona si la radiatii beta, de la sursa).Fabricat undeva pe la inceputul anilor 90'.Are si doua moduri de masurare, unul precis, intre 0,05...99.99 usv/h 20sec, si unul rapid, 0,1...999,9 usv/h 2.5sec.Vroiam sa stiu cam cat de eficiente sunt tipul acesta de dozimetre mai vechi, post-sovietice.
 
(cateva poze de referinta)
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
Editat de bobitza
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    2

  • VAX

    2

  • Sorin2015

    1

Top autori în acest subiect

Nu este folie de aluminiu, ci de staniu. In prospect scrie cum a fost etalonat ,deci cum poate fi interpretat ce afiseaza.

 

Daca se fac modificari, sa mearga altfel, devine un simplu detector (semnalizator) de radiatii, masurarea isi pierde relevanta (atat cat o are).

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Acea folie de staniu are rol de filtru si face ca raspunsul sa fie cit de cit linear peste 80 - 100 de keV. Poate detecta si radiatie beta dar numai de energie mare, adica radiatia trebuie sa treaca prin peretele detectorului. Ce spui tu, sunt domenii de masura si nu au legatura cu precizia. Acest tip de aparatura poate avea erori de pina la 50%! Eficacitatea de detectare pentru radiatie gamma, nu depaseste 1%!Nu interveni in aparat, poti sa-i strici etalonarea, cum se zice si mai sus!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Cu tuburile Geiger folosite nu poate sa detecteze decat radiatii gama. Pentru beta si chiar alfa (de energie mare) trebuie detector cu fereastra de mica. Sau folositi detector cu camera de ionizare (la presiunea atmosferica - deschisa sau cu fereastra din material cu absorbtie redusa - ca celofanul), urmat de amplificator electrometric.

 

http://www.techlib.com/science/ion.html

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cu camera de ionizare e o problema, pulsul fiind foarte mic si depinde de energia perticulei initiale. E nevoie de un amplificatir sensibil la sarcina sau, cum se foloseau inainte, un condensator vibrant. Dar, zic eu, nu merita, se da peste cap toata etalonarea.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Trebuie sa-si construiasca amplificator electrometric si camera de ianizare, de la zero, nu se poate utiliza camera de ionizare (care functioneaza in regim de curent, nu de impuls) la aparatul prezentat. Sau se multumeste cu scula respectiva, sa masoare doar radiatii gama, eventual si ceva beta (cu eficienta redusa).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări