Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect: un altfel de "Scoala altfel"

rlodina

Postări Recomandate

Va salut.

Pe scurt:

Am strans 30 copii dintr-un liceu din Baia Mare (cl. X - profil informatica intensiv) cu care-mi propun ca in saptamana 18-22 aprilie 2016 ("Saptamana scoala altfel" - sa dezvoltam impreuna mici proiecte cu Arduino.

Am nevoie de un pic de ajutor:
A.1 recomandare led RGB cu o difuzie buna a culorilor
    am incercat: OSTBKAZ2C1D LED super flux; 7,62x7,62mm; în trei culori; RGB; 3000mcd (TME) dar este deranjant de luminos + neavand o lentila difuza culorile nu se vad corect decat de la distanta + rosu este cam anemic

A.2 recomandare cablu monofilar (vrac - diverse culori) din care sa confectionam fire pentru breadboard - img: 
 Posted Image
    - nu-i din cupru - este relativ rigid, sectiune miez: ~0.7 izolatie 1.2

A.3 cum si din ce sa fac 30 surubelnite mici cu care sa poata roti un semireglabil ?

Multumesc mult.

Detalii - daca este cineva interesat de subiect:

Etapa 1 - initiere - fiecare copil primeste intr-o caserola:
  - 1 arduino nano 
  - 1 breadboard
  - 10 leduri 
  - 1 led RGB
  - 10 rez. 220 
  - 3 rez. 10k
  - 3 microintrerupatoare cu 1 pozitie
  - 1 difuzor 8 ohmi 0.5W
  - 1 semireglabil de 10k
  - fire leg. breadboard
  - cablu USB

Facem 5-10 mici proiecte care sa explice bazele + lucru individual acasa. Tot ce facem  va fi public - postat pe github.

Etapa 2.A - vom construi (asambla și programa), în echipe de câte 3-4, un mic vehicul autonom care se va putea deplasa singur într-o încăpere/va ocoli obstacolele (ghidat de senzori) și va găsi singur ușa de acces în încăpere
Platforma: Arduino 2WD Motor Robot Car Chassis Kit

Etapa 2.B - fiecare echipa va construi cu componentele ramase (si cu tot ce am eu prin cutii) - mici proiecte ex:
   - x si zero
   - jocuri gen: reprodu secventa: 4 butoane, 4 leduri si un dif.: fiecarui led ai corespunde o nota muzicala. se genereaza aleator o secventa de n note muzicale (incepe 3 si tot cresc) - este redata in dif + se aprind lefurile corespondente si tu trebuie sa o reproduci cu cele 4 butoane
   - etc.

Etapa 2.C - facem show si ne dam mari:
 - un mic concurs care masinuta gaseste mai repede usa (dam diplome)
 - ne prezentam proiectele de la 2.B (sa vedem cati reusim sa adunam)

Fisierul atasat contine (cred ultimul) poster din clasa.

Poster.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rlodina

5

• MifTy

2

• of-of

2

• Mircea

1

Top autori în acest subiect

A.2 Cablu de retea cu fire de cupru solid. E ieftin si merge bine. Trebuie taiate corect, cu un sfic bun (ascutit), altfel agata cand sunt scoase din breadboard.A.3 Din fasii de cablaj de 0.8 sau mai subtire. Se poate ajusta varful prin slefuire pe o pila. Nu tine prea mult, dar e facut din resturi, deci se pot face suficiente.Spor la treaba. Felicitari pentru implicare.

Link spre comentariu

@thunderer - multumesc de raspuns - din pacate nu este ceea ce caut : se poate folosi dar este un pic prea moale - fi 0.45 + cupru.

A.2 Inca caut 22 AWG solid wire (diamentru: ~0.7mm miez) - nu din cupru pt. a fi mai rigid (rosu, negru, orice alta culoare este binevenita).

A.3 - rezolvat

Link spre comentariu

Eu pentru breadboard folosesc tot sarme de la cablurile de retea, poate nu sunt cele mai bune dar am si setul din fotografie, cumparat de pe ebay cu cativa banuti.

Tot de pe ebay am luat cabluri jumper cu conectori dupont foarte ieftine.

http://www.ebay.com/itm/40PCS-Jumper-Wire-Cable-1P-1P-2-54mm-20cm-For-Arduino-Breadboard-Sale-NEW-SU-/191368599030

http://www.ebay.com/itm/100pcs-Motherboard-Breadboard-Jumper-Cable-Wires-Experiment-Test-Tinned-6cm-Red-/330789848953

30 surubelnite cred ca se pot cumpara de la chinezi sau fabrica prin baterea unei sarme mai groase. Eu personal am realizat cel putin una. Practic, o sarma de 1.5-2 mm in forma de J, cu capatul batut pe nicovala si apoi slefuit pe banda abraziva sau chiar pe polizor.

Link spre comentariu

exista fir de plastic de diverse grosimi si materiale. Cauta plastic rod pentru surubelnite. Vine in bare de vreo 3m.

Daca e vorba de proiecte in laboratorul scolar, nu prea sunt frumoase firele alea cu terminale de la chinezi , pentru ca montajul va arata <spaghetti>. Alt dezavantaj va fi ca unii vor termina foarte repede si se vor plictisi. Eu am vazut in labo fir de cupru zincat, izolat, de diferite culori, pe bobine, e drept ca mai trebuie si un belitor ieftin, dar cei mai avansati vor avea timp sa-si pozeze firele la milimetru si montajele lor vor arata foarte frumos.

O varianta buna ar fi si shield-ul pentru nano, cu surubele.

Posted Image

Link spre comentariu

Timp pentru comandat de pe ebay - nu mai este.

@nico_2010 : le-am trimis un email - astept raspuns ( oare cel de 0.5 nu-i prea moale ? - tu ai tinut efectiv acesti conductori ?) - multumesc de link

@one : cabluri jumper cu conectori dupont am. Ideea este exact cum a remarcat of-of ca montajul sa fie un pic mai "usor de citit" - fara efectul de spaghetti.

@of-of : mi se pare mai ok breadboardul + cleste de dezizolat am + forta de munca este. "Eu am vazut in labo fir de cupru zincat, izolat, de diferite culori" - ce lab ? oare de unde l-au luat ?

Ideea era sa pregatim inainte pt. fiecare un nr. de n conectori de dimensiune fixa - inca nu am stabilit in detaliu cele 5-10 mici proiecte pe care am sa le fac cu ei - de aici vor rezulta aprox si nr si dimensiunile.

Link spre comentariu

cu bani le iei de la magazinul cel mai apropiat.

http://www.digikey.ca/product-search/en/cables-wires/single-conductor-cables-hook-up-wire/1638740?k=awg+wire&pv321=26&pv78=7&pv82=24&pv1042=13&FV=fff40019%2Cfff80154&mnonly=0&newproducts=0&ColumnSort=0&page=1&quantity=0&ptm=0&fid=0&pageSize=25

fara bani ai putea incerca pe la telefoane, vechile cabluri cu perechi care erau identificate cu inele colorate, probabil ca acum se arunca sau se recicleaza.

Link spre comentariu

alea sunt un fel de cabluri de breadboard, dar mai sunt şi altele, care au conectori...

dacă nu te căpiază ideea să faci manual 30 de seturi, poţi face aşa: iei benzi de pini tată, cablu colorat, cum vrei tu, mono sau multifilar, şi tub termocontractabil subţire, gen 1-2 mm, să izolezi lipiturile, şi te apuci să tai (te orientezi după dimensiunile din seturile de cumpărat) şi să lipeşti manual fiecare fir, pe pinii tăiaţi din bandă cu ţficul, şi nu uita să pui termocontractabilul, să izolezi lipitura, şi să arate cât de cât bine...

mai poţi găsi şi prin magazinele online de la noi, inclusiv pe olx, caută ceva gen "set cabluri breadboard", costă cam 10-13 lei un set.

la fel, poţi găsi şi breadboarduri (acum se găsesc şi fără să comanzi în China), costă undeva între 10 şi 60 de lei bucata, în funcţie de cât sunt de mari. unele au inclusiv un minialimentator! :)

şi mi se pare că există câţiva vânzători chiar la noi pe forum, vezi la "vânzări" :)

(io am făcut figura cu benzile, ţficul şi lipitul, acum 5-6 ani, pentru că mă rupea pe atunci cu transportul, şi la noi nu se găseau... nu recomand nimănui "sportul" ăsta, dar dacă altă soluţie nu ai, şi nu poţi aştepta 3-4 zile să-ţi vină cu poşta, dacă iei din ţară... cei de la miva... au acum aşa ceva pe stoc, cam 20 de lei un breadboard de 175x67 şi un set de 65 de fire gata făcute)

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.

@of-of - solutia cu digikey pica.

@Mifty: 

" dacă nu te căpiază ideea să faci manual 30 de seturi, poţi face aşa: iei benzi de pini tată, cablu colorat, cum vrei tu, mono sau multifilar, şi tub termocontractabil ..." ,

Am cam 18 seturi de cabluri dupon - pe mine ma interesa strict cablarea cat mai "curata" - cu acele fire din imaginea de mai sus.

"la fel, poţi găsi şi breadboarduri (acum se găsesc ..,"

Rezolvat - m-am trezit cam tarziu si nu m-am mai riscat sa comand direct din China - ultima mea comanda a ajuns in ~3.5 luni. Sunt aproape gata cu continutul caserolei - va pun ceva poze cand sunt gata.

Se pare ca pana la urma raman la firele din cablu FTP (sunt un pic mai subtiri 24 AWG - 0.5 mm) .

Mai las topicul acesta deschis poate mai are cineva vreo idee - dar saptamana viitoare este ultima - incepe show-ul.

Link spre comentariu

mai era şi ceva cablu telefonic, dar s-a cam dus vremea telefoniei cu fir! :)

acum asta e, vrei-nu vrei, cablu FTP... cât s-o mai găsi şi ăsta! :rade:

şi nu-ţi face iluzii cu "cablarea cât mai curată", că breadboardurile sunt "blocate" pe şirurile de pini, şi oricât te-ai chinui, tot la un "ghem de fire" ajungi, mai ales dacă e o schemă ceva mai stufoasă... dar cu "jumperi" cum ai pus în poză, ai şanse s-o faci să arate bine... chiar am văzut unii că au folosit minibreadboarduri pentru scheme nu prea pretenţioase la bucle de masă, componentele şi jumperii le-au lipit cu clei, şi le-au încasetat... arătau chiar bine! :rade:

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Legat de fire pentru breadboard: pana la urma cel mai ok au fost din cablu UTP - dar a fost o provocare sa le confectionam: ~1200 de fire (pe 4 dimensiuni).

Proiectul in sine a fost extrem de interesant (pt. mine personal). Am trans si cateva concluzii (pe unele le anticipasem altele au fost adevarate surprize)  care vor sta la baza urmatorului meu proiect comunitar.

Pentru cei interesati un link la pagina proiectului: O altfel de "Scoala altfel" si documentatia folosita pe github.

Multumesc si colegilor soringt si danutwilly pentru discounturile oferite cu aceasta ocazie.

Editat de rlodina
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări