Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta leduri

Vizitator vallyyy

Postări Recomandate

Vizitator vallyyy

Va salut ! am cumparat de curand un acvariu sh si am hotarat sa fac niste modificari,mai exact sa-i montez niste benzi cu leduri pe capac astfel incat sa am iluminare la el, vreau sa alimentez 1 m de banda, aproximativ 60 de leduri 5050,banda facuta sa functioneze la 12V.

La recomandarea vanzatorului am cumparat o sursa de alimentare de 12V 3A , problema este ca imi arde ledurile,probabil, din cauza amperajului prea mare,ce rezistenta as putea adauga astfel incat sa nu pierd din iluminare prea mult si totodata sa fie o treaba fiabila,adica sa nu-mi arda ledurile ? Am montat o rezistenta de 1k ohm,treaba este fiabila,dar evident pierde mult din iluminare

Editat de vallyyy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• geoky

1

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Benzile de led, mai ales cele ieftine ... sunt o gluma proasta. Includ "drivere" cu rezistenta serie - ceea ce merge la lumina de ornament, nu la iluminat propriu-zis.

Trebuie sa pui LED/COB bune, cu driver bun si el, probabil in comutatie. Si racire buna.

Iluminarea acvariilor nu este chiar joaca.

Cel putin empiric, daca este cu apa dulce vei vedea dupa dezvoltarea plantelor.

Link spre comentariu
Vizitator vallyyy

Este posibil ca alimentatorul sa livreze mai mult de 12V, de aceea arde Led-urile. Masoara tensiunea de iesire a acestuia.

La o masurare imi arata peste 13V ( nu mai retin cifra exacta). La ledurile care le-am mai montat pe turisme,am folosit intotdeauna o rezistenta aditionala R = 2,5/I care sa mi le faca sa reziste pana la 14.4V cat baga alternatorul,am adaugat si in cazul asta aceeasi rezistenta,insa imi iese fum din ea dupa cateva minute

Link spre comentariu

Poți pune o poză cu sursa respectivă ?  Poate are posibilitatea ajustării tensiunii, e preferabil astfel, decât cu rezistență serie suplimentară...

Link spre comentariu

Pentru ca nu ai claculat-o!

Trebuie sa calculezi si puterea - si este bine sa pui o rezistenta cel putin dubla ca puterea calculata, asa nu va mai scoate fum.

Insa nu ai citit ce am zis: alte LEDuri, alt driver (unul activ, adevarat) si racire buna!

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator vallyyy

Arata ca un incarcator de laptop,nu are nimic din care se poate regla,asta mi s-a recomandat de la magazin in combinatie cu ledurile

Pentru ca nu ai claculat-o!

Trebuie sa calculezi si puterea - si este bine sa pui o rezistenta cel putin dubla ca puterea calculata, asa nu va mai scoate fum.

Insa nu ai citit ce am zis: alte LEDuri, alt driver (unul activ, adevarat) si racire buna!

Acvariul original a avut driver de 18v si leduri,negasind in localitate fix ce avea acvariul,am recurs la aceasta improvizatie

Link spre comentariu

Ma indoiesc ... nu exista driver de 18V.

Driver sau limitator sau GCC (generator curent constant) este montajul care da spre led un curent constant. Curentul se masoara in Amperi sau miliamperi. deci nu are cum sa fie "de 18V".

Este adevarat ca orice driver va putea sa dea curentul specificat intr-o fereastra bine definita de tensiune / si evident ca in funtcionare Vf trebuie sa se incadreze in fereastra respectiva, insa valoarea Vf este relativ irelevanta in rest, mai ales pentru ca este determinata termic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări