Vizitator red_dog4ever Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 (editat) Vreau sa realizez un convertor boost si anume, cel din datasheet-ul MC34063A. Nu stiut exact unde gresesc, dar mi se incalzeste MC34063A imediat. Nu am mai realizat convertoare dc-dc si nu stiu sa depistez problemele. Am realizat circuitul de 2 ori. Daca nu folosesc bobina, nu se incalzeste. Prima data am crezut ca nu oscileaza circuitul, dar exista tensiune pe Q1. Ma gandeam ca tranzistorul Q1 e oprit, bobina inmagazineaza prea multa energie, iar la deschiderea Q1 vom avea tensiune prea mare. O alta posibilitate era ca bobina sa inmagazineze prea multa energie si sa-si schimbe semnul la un moment dat, revarsand toata tensiunea inapoi in circuit, dar Q1 e deschis, deci nu cred ca asta e problema. Tensiunea de intrare scade de la 12 la 8 volti. Sper ca nu am spus tampenii, dar asa invat. Editat Martie 11, 2016 de red_dog4ever Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Schema folosita si niste poze cresc sansele de raspuns. Link spre comentariu
Vizitator red_dog4ever Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Am atasat schema. Uitasem sa dau upload. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Mai întâi trebuie să ne spui exact ce ai făcut : ce valori de componente ai pus , ce tensiune ai la intrare . După asta ( dacă până aici e totul OK ) trebuie să ne spui ce tensiuni măsori pe fiecare pin al CI . Apoi , mai vedem în funcție de cele de mai sus. PS Poate și o poză cu montajul ca să vedem cum ai făcut legăturile, n-ar strica ... Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Ce curent maxim vreți de la acest ridicător de tensiune ? Tensiunea poate fi ridicată relativ ușor, dar curentul scade proporțional. Există calculatoare online pentru acest circuit, unde introduceți valorile de intrare și ieșire pentru tensiuni, precum și curentul cerut de sarcină.http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/43-calculator-online-mc34063a-mc34063-step-down-step-up-inverter Dacă folosești valorile componentelor obținute din calcul va fi în regulă.Foarte important este să respecți inductanța bobinei, dar și grosimea conductorului de bobinaj contează mult, fiindcă va interveni rezistența bobinajului ce limitează curentul maxim. Link spre comentariu
Vizitator red_dog4ever Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 (editat) Am folosit exact aceasta schema. Am realizat circuitul ca sa invat, nu aveam un scop anume. Am inteles in mare cum functioneaza, dar nu stiu cum sa verific circuitul. Nu am realizat bobina, ci mm cumparat o bobina drossel de 330uF/1A care este mai mult decat suficient. Udar, am realizat circuitul pe bradboard si nu cred ca o sa se vada bine pozele. O sa notez toate tensiunile. La iesire am 2v, iar la intrare 8v(trebuia sa fie 12v, dar nu stiu cat de bun e adaptorul). E clar ca am gresit undeva, ca doar nu am realizat un step-down convertor. Editat Martie 11, 2016 de red_dog4ever Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Păi nu știu cum vrei să-ți asă ceva pentru care nu ai cerințe clare. Specifică ce tensiune exactă ai la intrare (în sarcină, nu în gol), ce tensiune exactă dorești la ieșire și mai ales ce curent necesită sarcina (consumatorul conectat la ieșire).Introduci valorile în calculatorul online și apoi vei primi valorile componentelor critice. Inductanța bobinei se măsoară în uH (microHenry) nu în microFarazi....vezi și să folosești dioda rapidă specificată, altfel nu va funcționa. Link spre comentariu
Vizitator red_dog4ever Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 (editat) Cand am zis ca am realizat exact aceiasi schema, ma refeream si la valorile componentelor. Vin 12V Vout 28V Iomax 175mA Nu am nevoie de acest convertor, l-am realizat ca sa invat cum functioneaza si de asta am folosit acelasi valori. Voi modifica valorile in functie de nevoi, iar in viitor planuiesc sa fac ceva serios cu uc3843. Da, greseala mea, vroiam sa zic 330uH. Editat Martie 11, 2016 de red_dog4ever Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 In astfel de situatii in care schema este prea simpla ca sa ai astfel de probleme, de regula greseala apartine realizatorului, ceva conexiuni gresite sau valori diferite ori uneori componente defecte, in cazul de fata MC34063 care daca e de la magazinul din Alexandria.... Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Ai măsurat tensiunea în gol sau ai pus un consumator, un bec sau altceva la ieșire ? Vezi ce tensiune de lucru are condensatorul electrolitic de filtraj de pe ieșire, dacă ai pus cumva din greșeală de 16V se poate străpunge și pune practic în scurtcircuit ieșirea...și schemele foarte simple pot da uneori bătăi de cap serioase de la ,,amănunte,, ce ne scapă uneori, sau o componentă defectă. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Neaparat poze detaliate la montaj. Eu tare banuiesc niste confuzii la conmponente/valori componente. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Probabil suna redundant insa 1500pF inseamna 1500 de pico farazi, adica 1,5 nano farazi, adica 0,0015 micro farazi... Link spre comentariu
Vizitator red_dog4ever Postat Martie 13, 2016 Partajează Postat Martie 13, 2016 O sa revin luni cu detalii dupa ce cumpar un nou mc34063. Montajul l-am refacut de 2 ori si sunt 100% sigur ca nu am gresit nimic. @ Marian L-am cumparat de la un magazin de pe maica domnului, care vand aceleasi chinezarii ca si magazinul din alexandria. @Validae Am masurat in gol. Condensatorul era de 50V, iar din moment ce am avut o tensiune de 2V la iesire, e clar ca nu am scurt. Oricum am scos condensatorii de la intrare si iesire, ca verific mai usor schema. @Sesebe O sa fac luni poze cu noua componenta. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 13, 2016 Partajează Postat Martie 13, 2016 Cu tot montajul, nu numai o componenta. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 ... 330 uH e cam dublu faţă de cei 170uH din schema dată... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum