Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator Rigol cu forme dreptunghi deformate

itube

Postări Recomandate

Am verificat si eu acum cu generator Hameg HM8130 cu osciloscop hameg HM203-5 si intr-adevar pe Dreptunghiulare deformeaza un pic la frecvente mari dar nu ce e aici.Fara adaptare de impedanta si cu o sonda ieftina .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• itube

14

• sesebe

7

• Ion_Bumbu

7

• dan cod

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@sesebe,

Conectarea unei rezistente de 50 ohmi nu face decat sa-mi micsoreze amplitudinea, si sa-mi modifice forma in rau, nu in bine.

Foarte corect. Tot asta asm spus si eu. Asta nu trebuia sa se intimple.

50ohmi generator paralel cu 1Mohm osciloscop nu trebuie sa-mi deformeze semnalul nici la 100khz nici la 5MHz, indiferent de forma de unda.

Daca setez Hi-Z sau 50Ω forma este la fel de deformata.

@djvas,

Nu conteaza ca-i dds sau analogic, ele trebuie sa aiba un standard de calitate, pe mine cumparatorul nu ma interezeaza acest aspect.

@Ion-B,

Am cablurile originale ale generatorului, deci producatorul este direct responsabil.

Am probat cu alt cablu bnc, tot la fel, am pus direct cablul generatorului direct, fara sondele osciloscopului, tot la fel.

Osciloscopul este 0-50Mhz care la vremea lui a costat 900 euro si are si AUTOSET.

Chiar daca ar avea un filtru activ, trebuie sa fie doar la o anumita frecventa, si nu in gama 100KHz-5Mhz.

Din cite imi amintesc eu, Versatesterul avea iesire separata pt dreptunghi care era o iesire de la o poarta logica (poate ma insel).

La generatorul in discutie, iesirea este o iesire de amplificator operational, probabil mai multe OP-uri cu iesirile puse in paralel prin rezistente, iar toata structura este configurata sa lucreze pe 50Ω.

Faptul ca tu selectezi Hi-Z sau 50Ω sau orice alta valoare nu modifica cu nimic configurarea iesirii singurul lucru schimbat este tensiunea afisata ca ar fi la iesire, calculata pe baza fomulei divisorului rezistiv.

Osciloscopul din imagine este unul din categoria celor ieftine si din cauza asta nu ai posibilitatea sa selectezi ca impedanta de intrare si 50Ω. Daca ai selecta 50Ω forma de unda ar fi multa mai corecta.

Conecteaza o rezistenta de 50Ω (51 e standard) in paralel cu intrarea in osciloscop si vezi daca nu se imbunatateste forma de unda. 

Eu garantez ca o sa arate mai bine.

Link spre comentariu

Uite niste masuratori cu echipamente de incredere (dar un cablu ieftin).

Agilent33220&LeCroyHRO64Zi.ZIP

Nu te supara dar un osciloscop de 1000E tot la categoria ieftina se incadreaza.

(cauta sa vezi cit ar costa cel de sus si tine cont ca a fost cumparat cind deabia aparuse si era de vreo 2-3 ori mai scump).

Daca n-ar fi fost unul ieftin ar fi avut si optiunea de 50Ω coupling pt intrari.

Din pacate generatorul ala nu prea merge bine.

Neadaptarea aduce ceva distorsiuni (comparatie in atasament) dar nici chiar asa de mari.

Eu l-as trimite inapoi.

Link spre comentariu

Eu am masurat intre timp si cu Tektronix 468 care zic ca este cat de cat ok si nu e diferenta fata de hameg.Deci tot generatoruyl e de vina acolo.,,balariile,, sunt mult prea mari.Exact ca in pozele de mai sus am si eu deformarile.Nefiind digitale ar fi trebuit sa fac poze cu ecranul sa le postez.

Link spre comentariu

Chiar daca ar avea un filtru activ, trebuie sa fie doar la o anumita frecventa, si nu in gama 100KHz-5Mhz.

Nu e vorba de filtru activ trece banda.

La osciloscoape se foloseste un FTJ in general pe la 5 Mhz pentri semnale Tv.

Grig

Link spre comentariu

Eu nu cred.

La nici unul din osciloscoapele la care am acces ,chiar daca activez filtrul filtrului si tot nu obtin o deformare de genul ala. Se rotunjesc numai colturile din ce in ce mai mult pe masura ce scad frecventa de taiere a filtrului dar asa urit nu deformeaza.

Posted Image

Semnal dreptunghiular de 5MHz vizualizat cu osciloscopul cu banda limitata la  4MHz (3dB)

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Hmmm, asta`i o noutate??

Incearca un semnal de 1 Mhz dreptunghiular  cu filtru de  4Mhz.

Nu`i osciloscopul de vina, doar neatentie in folosire care da rezultate ciudate.

Grig

Link spre comentariu

Am pus cablu bnc generator la bnc osciloscop, dar este la fel de deformat.

La 5MHz trebuie sa am forma de la 500khz, si nici aia nu este buna. Fronturile/palierele trebuie sa fie impecabile macar pana la 4,5MHz.

Este exlcus osciloscopul si cablul ca fiind cu probleme.

La caruta de banii si la acest model, nu trebuie sa am asa forme.

Am deschis topicul in speranta ca mai are cineva un rigol pentru comparatie.

Cred ca alea cumparate de la firme gen batronix, sunt verificate cu atentie inainte de a fi trimise in Europa.

Link spre comentariu

Salut

Eu zic ca e problema apare din cauza cablurilor/sondelor. Am mai vazut aceste fenomene. Cu niste sonde nu prea bune, la mine poza arata asa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Rigol%20DG1022/P1060736.JPG  (500KHz)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Rigol%20DG1022/P1060735.JPG

Daca pun un cablu BNC-BNC oarecare poza arata asa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Rigol%20DG1022/P1060739.JPG

Normal, dupa cum se vede din poza discutam de acelasi model de generator.

Link spre comentariu

Atit timp cit timp pe un coax de 1m nu ai la ambele capete 50ohm nu poti evalua generatorul.

Nu ai terminatie de 50Ohm pe BNC, foloseste o sonda 1/10 asa cum a facut si Misa .

Semnalele arata ca fiind incarcate cu un cond in paralel, coaxul ala se comporta ca un cond, ai in general 70pF/m capacitate, de aia ai tr si tf mari.

E o diferenta enorma intre foto din prima sesiune si a 2`a la 5Mhz, totusi ce ai facut sa ai asa mari diferente?

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări