itube Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Am un generator de functii Rigol DG1022U , nou, cu formele de unda Square si Pulse deformate incepand de la 200 KHz pana la capatul benzii de 5MHz. Ati mai intalnit la Rigol asa ceva ? 500KHZ 2MHZ 5MHZ Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Pe restul formelor e ok? Link spre comentariu
djvas Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Un subiect interesant .... In primul rand stai linistit deoarece generatorul este OK. In schimb masuratoarea nu este foarte corecta.In primul rand impedanta nu este adaptata corespunzator... pe urma cablurile coaxiale ... ce specificatii au ? Semnalul dreptunghiular este sintetizat dintr-o sinusoida + un numar de armonici ale acesteia ( vezi serii furier). Daca ai avea cum sa verifici cu un analizor de spectru vei vedea exact despre ce este vorba. Oricum acest tip de semnal este cel mai greu de vazut si masurat (corect ) cu osciloscopul... Poate vor raspunde si colegi mai priceputi si vor da explicatii mai detaliate. Si plus de asta acest generator este unul ieftenut fara mari pretentii. Si din specificatiile lui : Rise/Fall Time < 20 ns (10% to 90%), (typical, 1 kHz, 1 Vpp) Overshoot < 7.5% (Typical, 1 kHz, 1 Vpp) Editat Martie 10, 2016 de djvas Link spre comentariu
itube Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Sunt cablurile originale ale generatorului + sondele osciloscopului. O deformare a formei este posibila spre capatul benzii dar nu la 500Khz. Daca ar fi neadaptata impedanta, atunci toate formele ar trebuii sa fie deformate. Link spre comentariu
djvas Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Overshoot < 7.5% (Typical, 1 kHz, 1 Vpp) Se incadreaza la 500 Khz ? Ca nu-mi dau seama din poze Link spre comentariu
itube Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Eu nu am Overshoot, nu am de ce, iar la 1 kHz nu am distorsiuni. Versatesterul E0502 la 1MHz dreptunghi avea forme impecabile. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Din cite imi amintesc eu, Versatesterul avea iesire separata pt dreptunghi care era o iesire de la o poarta logica (poate ma insel). La generatorul in discutie, iesirea este o iesire de amplificator operational, probabil mai multe OP-uri cu iesirile puse in paralel prin rezistente, iar toata structura este configurata sa lucreze pe 50Ω. Faptul ca tu selectezi Hi-Z sau 50Ω sau orice alta valoare nu modifica cu nimic configurarea iesirii singurul lucru schimbat este tensiunea afisata ca ar fi la iesire, calculata pe baza fomulei divisorului rezistiv. Osciloscopul din imagine este unul din categoria celor ieftine si din cauza asta nu ai posibilitatea sa selectezi ca impedanta de intrare si 50Ω. Daca ai selecta 50Ω forma de unda ar fi multa mai corecta. Conecteaza o rezistenta de 50Ω (51 e standard) in paralel cu intrarea in osciloscop si vezi daca nu se imbunatateste forma de unda. Eu garantez ca o sa arate mai bine. Link spre comentariu
djvas Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Eu nu am Overshoot, nu am de ce, iar la 1 kHz nu am distorsiuni. Versatesterul E0502 la 1MHz dreptunghi avea forme impecabile. Ce am incercuit cu rosu in poza tu cum il numesti ? E0502 este analogic nu DDS. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Sunt cablurile originale ale generatorului + sondele osciloscopului. O deformare a formei este posibila spre capatul benzii dar nu la 500Khz. Daca ar fi neadaptata impedanta, atunci toate formele ar trebuii sa fie deformate. Pt un semnal sinusoidal, principala deformare VIZIBILA cu ochiul liber este defapt o neliniaritate de amplitudine pe masura ce modifici frecventa, sau daca este frecvanta fixa, atunci amplitudinea este diferita de cea setata / calculata. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Ca sa ai forme OK trebuie: 1 adaptare, daca ai generator de 50ohm folosesti coax de 50 ohm si sarcina de 50 ohm coaxiala la intrarea osciloscopului, daca ai cablu coax de 75 ohmi iara apar probleme la fercvente mai mari 2 osciloscop cu banda de frecvente adecvata, 5Mhz cu 50 Mhz ar trebui sa fie relativ OK. 3 Daca ai neadaptate impedantele sinusul e perfect doar amplitudinea nu`i ce trebuie. Grig P.S. M`am uitat din nou pe foto cu 5Mhz, acuma nu am mai lucrat cu Hameg de vre`o 15 ani si precis nu cu acel tip. Nu stiu daca nu are ceva filtru de limitare a benzii, rusul meu are la 5Mhz din 100Mhz. Asa la prima vedere imaginea aia ar fi a unui osciloscop cu banda in jur de 20Mhz lucru care nu`i cazul aici decit daca ai ceva filtru activat in osciloscop ( daca are). Cel mai probabil ar fi ca nu folosesti terminatie de 50 ohm la intrarea in osc si bucata aia ce cablu se comporta capacitiv si atenueaza de pe la 20 Mhz in sus, armonica 3`a se vede destul de bine. Sa ai grija si sa fie cablele alea de 50 ohm, la prma strigare alea de 75 ohm se cunosc dupa mufe daca`s facute de fabrica, folosesc BNC de 75. Editat Martie 10, 2016 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
itube Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 @sesebe,Conectarea unei rezistente de 50 ohmi nu face decat sa-mi micsoreze amplitudinea, si sa-mi modifice forma in rau, nu in bine.50ohmi generator paralel cu 1Mohm osciloscop nu trebuie sa-mi deformeze semnalul nici la 100khz nici la 5MHz, indiferent de forma de unda.Daca setez Hi-Z sau 50Ω forma este la fel de deformata.@djvas,Nu conteaza ca-i dds sau analogic, ele trebuie sa aiba un standard de calitate, pe mine cumparatorul nu ma interezeaza acest aspect.@Ion-B,Am cablurile originale ale generatorului, deci producatorul este direct responsabil.Am probat cu alt cablu bnc, tot la fel, am pus direct cablul generatorului direct, fara sondele osciloscopului, tot la fel.Osciloscopul este 0-50Mhz care la vremea lui a costat 900 euro si are si AUTOSET. Chiar daca ar avea un filtru activ, trebuie sa fie doar la o anumita frecventa, si nu in gama 100KHz-5Mhz. Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Eu am multe generatoare si osciloscoape dar asa deformari nu am vazut niciodata.Generatoarele vechi romanesti,poloneze etc nu deformeaza deloc in toata plaja.Eu zic ca generatorul este de vina. Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Ai incercat si cu intrarea osciloscopului cuplata DC? (in poze vad ca y2 e ac, de y1 nu ma prind). Link spre comentariu
itube Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 Ai incercat si cu intrarea osciloscopului cuplata DC? (in poze vad ca y2 e ac, de y1 nu ma prind). Da, tot la fel. Eu am multe generatoare si osciloscoape dar asa deformari nu am vazut niciodata.Generatoarele vechi romanesti,poloneze etc nu deformeaza deloc in toata plaja.Eu zic ca generatorul este de vina. Corect. Ori are o problema de soft, ori este o clona bine facuta. Eu am desfacut cutia, cu toate accesoriile originale, cu certificat de garantie 2 ani, 1500 lei cu transport inclus, China via UK. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum