Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repetor IR

Postări Recomandate

Vizitator hotm

[...] este valabila si pentru 5 transmitere si daca pot pune 2 emitere !?![...]

Salut,Imi pare rau, dar nu inteleg intrebarea. Ce numesti transmitere si ce numesti emitere? In schema sunt receptoare de IR si LEDuri emitatoare de IR. Care e care?Cirip
Reformulez: Schema propusa de tine sa contina 5 receptoaare de IR si 2 LEDuri emitatoare de IR ! (acum in schema propusa sunt prezente doar 3 receptoare de IR si un singur emiter IR)! Sorry for newbees!Horia
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

8

• vlad_vasile

4

• Ashky

2

• Arcer

2

Top autori în acest subiect

Da, poti adauga inca doua receptoare in paralel cu cele existente, in asa fel incat sa ai in total 5. Ptr 2 leduri IR, poti adauga un led IR in locul gruparii led-rezistenta de la masa. Pentru alte configuratii trebuie discutat pe schema concreta.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator hotm

Multumesc pentru raspunsuri!Inca o intrebare...alimentarea se poate face de la o baterie de 9V avand in vedere ca voi folosi 5 receptoare IR si 2 LEDURI IR emitatoare?Horia

Link spre comentariu

Alimentarea este pentru 5V pentru ca asta este tensiunea nominala de alimentare a receptoarelor IR. Nu cred ca este potrivita o baterie de 9V ptr ca se va consuma destul de repede. Montajul a fost realizat si alimentat de la un mic alimentator din ala care se baga in priza din perete, urmat de un 7805.Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator hotm

Salut Cirip,M-am hotarat sa incerc varianta propusa de tine. Insa fiind novice in electronica, vreau sa te intreb care este varianta corecta de legare a pinului nr.8 al LM555C . De aceea atasez variantele modificate dupa schema ta initiala. Spune-mi te rog care este corecta : Var1 sau Var2 ?Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator hotm

Salut,Faci misto? :yawinkle: Schemele sunt identice dpdv al conectarii pinului 8.Cirip

:prayer: Sunt newbe in chestii din astea...nici pe departe gandul sa fac misto!Multumesc de raspuns!
Link spre comentariu

Am si eu cateva intrebari ptr cirip.De ce e sarcina in emitor? Daca o pun in colector ar merge mai bine? Daca modific schema din astabil simetric in astabil cu factor de umplere 50% ar merge mai bine? Deocamdata nu sunt multumit de puterea de emisie cu toate ca am folosit un led de la o bariera in infrarosu inseriat cu o rezistenta de 10 ohmi.

Link spre comentariu
De ce e sarcina in emitor?
Nu mai stiu exact motivul. Cred ca am vrut sa profit numai de amplificarea in curent, sa economisesc o rezistenta (in baza) si sa "ii arat" impedanta mare 555-ului, ca sa nu trag curent mare de la el.

Daca o pun in colector ar merge mai bine?
Mai bine in ce sens? Nu inteleg intrebarea.

Daca modific schema din astabil simetric in astabil cu factor de umplere 50% ar merge mai bine?
Aici m-ai pierdut. Cat e factorul la un astabil simetric fata de unul cu 50%?

Deocamdata nu sunt multumit de puterea de emisie cu toate ca am folosit un led de la o bariera in infrarosu inseriat cu o rezistenta de 10 ohmi.
Pai acolo mai trebuie facut un reglaj. Acolo e un spil. Frecventa de oscilatie nu e alandala. Tre' sa pici pe frecventa purtatoare a receptorului, altfel poti sa bagi 1KW in emitator, ca tot nu bate... Ptr aia e semireglabilul ala acolo. Schema realizata de mine se pupa cu un receptor pe 38KHz si am ajustat in asa fel incat TXul sa transmita purtatoare de 38KHz, altfel mergea nasol.

Cirip

Link spre comentariu

Ma gandeam ca poate e curentul mai mare pe led daca il pun in colector, da nu era de la asta, era de la frecventa.Acum merge bine dar partea proasta e ca trebuie sa il reglez aproape in fiecare zi. Pare sensibil la temperatura.Cred ca o sa sacrific un PIC si sa inlocuiesc 555-ul.Asa o sa pot schimba frecventele mai usor si sper sa fie si mai stabil in timp.P.S. Scuze ptr prostia cu 50%

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări