nel65 Postat Iulie 25, 2016 Partajează Postat Iulie 25, 2016 si s-a facut liniste... Multumesc smilex. Link spre comentariu
viorelpicu Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 Salut domnule Flomar(oltean de Segarcea,eu fost oltean de Poiana Mare) Am defrisat si eu un trafo cu acest tip de tola(manta),bobinat de mine cu f.multi ani in urma(prin 1990)si mi-au rezultat 105 tole de doua feluri,jumatate mai albe,deci cu lac si juma mai negre,deci cu oxid(bine zic??).Grosimea tolei iese cam la 0,42mm(masurata cu subler electronic)Inaltimea pachetului de tole este de cca.43,3mm. Vreau sa-l bobinez pentru 2x25Vc.a./5A.Pentru primar am sarma de Cu de 0,7mm iar pentru secundar de 1,55mm.Crezi ca se acopera puterea solicitata?Sigur ca as mai dori si mai o infasurare de cca.1A pentru ...diverse. Intrebari:De ce luati in calcul tensiunea de retea 220V? Eu la bobinarea fostului trafo am folosit carcasa fara laterale(sunt convins ca ai facut si asa ceva in lunga experienta)Nu stiu ce sa fac,...sa folosesc aceiasi carcasa fara laterale,sau sa fac o carcasa cu laterale(ca a ta),da...dar nu stiu cum se face si nici nu am materialele respective. Cred ca folosesti pt.carcase sticlotextolit recuperat din diverse montaje.Cum faci "dezbracarea la gol"a circuitelor? Si ultima intrebare:Am impregnat trafo-ul vechi in parafina cu miez cu tot si acum am urme de parafina pe tole.Cum crezi ca pot scapa de parafina,..imi fura din spatiu. Din datele expuse te rog fa-mi un calcul al nr.spire in primar si secundar +diametrul conductorului.Am facut si eu calculul dupa formula expusa in topic dar vreau sa vad daca am gandit bine. Voi reveni cu poze pentru tole. Multumesc pt.intelegere. Link spre comentariu
flomar60 Postat August 17, 2016 Autor Partajează Postat August 17, 2016 Salutari! Pai ,am nevoie de dimensiunile unei tole-asa cum am prezentat eu la inceputul topicului,preferabil o poza sau un desen cu dimensiunile respective- si sa-mi spuneti daca grosimea pachetului de tole a fost masurata cu tolele asamblate in carcasa,adica pachetul de tole a fost strans ....daca tolele nu sunt indoite sau cu lacul/oxidul deteriorat nu este nici o problema... ....daca aveti carcasa originala,fara laterale, si este buna,o folositi pe aceea....de asemenea ,trebuiesc dimensiunile exacte ale carcasei... ....puteti incalzi tolele intr-un cuptor dar nu depasiti 85-90 grade....mare parte din parafina se va topi si se va scurge.... ....reteaua mea sta ,de obicei pe la 220-230V vara si iarna pe la 200V....de asta am ales in primar 220V....se poate alege 230V fara probleme... ....diametrele conductoarelor sunt cu izolatie sau fara izolatie?....in principiu ar trebui sa faca fata la parametrii specificati de dvs.... ...pentru curatarea placilor defrisate de traseele de circuit am doua cutite la care am rupt lama la 3-4cm distanta de maner....respectiva ruptura a fost ascutita la polizor precum lama normala...a rezultat un fel de cutter f. solid pe care il folosesc drept rascheta....dupa ceva antrenament veti reusi recuperarea placilor de sticlotextolit fara sa le deteriorati....cu un ac mai gros indepartati eventualele picaturi de cositor care mai raman in vechile gauri... Daca postati dimensiunile , mai pe seara, incercam un calcul... Link spre comentariu
viorelpicu Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 Salutari! Pai ,am nevoie de dimensiunile unei tole-asa cum am prezentat eu la inceputul topicului,preferabil o poza sau un desen cu dimensiunile respective- si sa-mi spuneti daca grosimea pachetului de tole a fost masurata cu tolele asamblate in carcasa,adica pachetul de tole a fost strans ....daca tolele nu sunt indoite sau cu lacul/oxidul deteriorat nu este nici o problema... ....daca aveti carcasa originala,fara laterale, si este buna,o folositi pe aceea....de asemenea ,trebuiesc dimensiunile exacte ale carcasei... ....puteti incalzi tolele intr-un cuptor dar nu depasiti 85-90 grade....mare parte din parafina se va topi si se va scurge.... ....reteaua mea sta ,de obicei pe la 220-230V vara si iarna pe la 200V....de asta am ales in primar 220V....se poate alege 230V fara probleme... ....diametrele conductoarelor sunt cu izolatie sau fara izolatie?....in principiu ar trebui sa faca fata la parametrii specificati de dvs.... ...pentru curatarea placilor defrisate de traseele de circuit am doua cutite la care am rupt lama la 3-4cm distanta de maner....respectiva ruptura a fost ascutita la polizor precum lama normala...a rezultat un fel de cutter f. solid pe care il folosesc drept rascheta....dupa ceva antrenament veti reusi recuperarea placilor de sticlotextolit fara sa le deteriorati....cu un ac mai gros indepartati eventualele picaturi de cositor care mai raman in vechile gauri... Daca postati dimensiunile , mai pe seara, incercam un calcul... Aaa,da,am uitat sa specific ca tola e identica cu ce ai prezentat la inceput,105/105mm,latime inima 30mm,lungime bobinaj 75mm,etc....Voi pune si poza maine. Grosimea pachetului de tole a fost masurata cu tolele montate(stranse).Carcasa a fost executata la vremea respectiva de un meserias ce-l aveam in subordine care m-a si invatat sa bobinez fara laterale cu izolatie obligatorie intre straturi(izolatia indoita prinde prima spira si apoi urmatoarele vin pe hartia indoita la 180 grade).Golul carcasei e de 30/43.3 mm aprox. Diametrul conductorilor?Tot pe vremea raposatului sau imediat dupa ,avand la lucru sarma de bobinaj am luat si eu pe niste tamburi fabricatie home made(mai mici)din diferite diametre si am scris pe tamburii mei ce era scris pe tamburii de fabrica,adica 0,7mm si 1,55mm(mai am si alte diametre dar astea sunt cele mai apropiate ce ce doresc eu)As inclina sa cred ca diam.e fara izolatie(din masuratori repetate cu sublerul electronic imi da marimi mai mari putin decat cele mentionate) Si la mine tensiunea retelei e variabila,de la 220V pana la 238V. Momentam cam atat.Multumesc Link spre comentariu
vera Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 Avand 105 tole, cu grosimea de 0,35mm (0,42 cu izolatie), Sef=105x0,035x3=3,675x3=11,025cmp. Problematic este ca sunt de 2 tipuri. Daca materialul este identic la cele 2 tipuri, este OK. Daca nu, trebuie determinat B echivalent, pt. un calcul corect. Link spre comentariu
viorelpicu Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 Avand 105 tole, cu grosimea de 0,35mm (0,42 cu izolatie), Sef=105x0,035x3=3,675x3=11,025cmp. Problematic este ca sunt de 2 tipuri. Daca materialul este identic la cele 2 tipuri, este OK. Daca nu, trebuie determinat B echivalent, pt. un calcul corect. @Vera,s-ar putea sa ai dreptate in ceea ce priveste materialul sau sa nu ai.In primul rand unele sunt de culoare catre alb cu f.putina rugina(astea inclin sa cred ca sunt cele date cu lac) iar altele sunt mai negricioase cu mai multa rugina,ca-n poza.In a doua categorie mai sunt cateva care pe o fata sunt verzui la culoare.Astea din a doua categorie cred ca sunt cu oxid.Tinand in mana cate o tola din fiecare categorie si apasand pe limba centrala au cam aceiasi elasticitate. Daca ar fi materiale diferite totusi,cum se determina B echivalent? Oricum,multumesc pentru interventie. PS Pozele le-am pus la solicitarea lui @flomar Salutare tuturor. Prima poza nu este prea expresiva(in stanga sunt cele albe)dar a doua sper sa fie mai la obiect. Link spre comentariu
vera Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 (editat) Tolele ruginite sunt cu oxid. Celelalte nu-mi dau seama (poate o poza mai clara). Daca mai ai carcasa veche, cu primarul pe ea, procedezi in felul urmator: 1-tolezi un nr. de tole, cat mai mare, de un singur tip; 2-alimentezi printr-un variac, cu tensiune crescatoare, pana ajungi la 70,80,90,100mA (si notezi tensiunile pt. ac. curenti); 3-vrei ca transformatorul tau, sa aiba curentul de mers in gol de (sa zicem) 80mA; 4-ai tensiunea la 80mA, nr. spire primar si calculezi B=100000000 x U/4,44 x50 x S x Np; 5-la fel procedezi si pt. celelalt tip de tole (faci in asa fel incat sa tolezi ac. nr. de tole, chiar daca unele sunt mai multe-diferenta o dai de-o parte); 8-Bech=105 x B1/n1+105 x B2/n2, unde: B1-este inductia calculata pt n1 tole de primul tip; B2-este inductia calculata pt. n2 tole de tipul 2. 105 este nr. total de tole de ambele tipuri. Spor PS-acum am citit mai atent postarea ta. Am inteles (poate gresesc) ca ai mai mult de 2 tipuri de tole. In ac. caz, determini B pt. tot pachetul (e mai usor si exact). Editat August 18, 2016 de vera Link spre comentariu
flomar60 Postat August 19, 2016 Autor Partajează Postat August 19, 2016 D-le viorelpicu am facut o schita pentru constructia unei carcase potrivita miezului magnetic pe care il aveti: ...daca respectati dimensiunile si grosimea de 1,5mm pentru materialul din care o veti construi , se va putea tola fara probleme miezul in aceasta carcasa...va sugerez sa folositi sticlotextolitul , este un material care se prelucreaza usor si rezista la temperaturi mari...carcasa este conceputa pt. o grosime a pachetului de tole de 43mm... Sa spuneti daca mai aveti nevoie de un calcul de control la datele de bobinaj.... Spor! Link spre comentariu
viorelpicu Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) D-le viorelpicu am facut o schita pentru constructia unei carcase potrivita miezului magnetic pe care il aveti: Untitled-1.png ...daca respectati dimensiunile si grosimea de 1,5mm pentru materialul din care o veti construi , se va putea tola fara probleme miezul in aceasta carcasa...va sugerez sa folositi sticlotextolitul , este un material care se prelucreaza usor si rezista la temperaturi mari...carcasa este conceputa pt. o grosime a pachetului de tole de 43mm... Sa spuneti daca mai aveti nevoie de un calcul de control la datele de bobinaj.... Spor! Multumesc pt.schita,e f.utila,altfel ar fi trebuit sa caut print-o carte a lui Boghitoiu parca de prin anii 70,parca acolo imi amintesc ca ar fi asa ceva. Sigur,ma intereseaza si calculul nr.spire/diam.conductor pt.primar si secundar(2x25v cu priza la ambele infasurari la 12,5v).Am facut si eu calculul dar nu stiu daca am facut corect(am luat B=1,2T ca si tine iar la sectiune 0,95Xsectiunea efectiva)Zic,ca diam.conductorului ar cam acoperi puterea solicitata(0,7mm/primar si 1,55mm/sec).Totusi as dori si calculultau. Pentru a obtine tensiuni egale pe cele 2 infasurari as vrea sa bobinez in 2 galeti(fiecare infasurare secundara pe un galet).Primarul cum e indicat a fi bobinat?jumatate in primul galet si apoi a doua jumatate in al doilea galet?Cum se rigidizeaza peretele intermediar pe carcasa?cu ceva adeziv?si daca,da,cu ce adeziv? Momentan cam atat.Salut si ne mai auzim. PS.Colegul @Vera mi-a dat ceva indicatii pt.calculul B echiv.dar nu mai am bobinajul primar.La debobinare am gasit 790 sp/220v,la vremea aceea lucram cu formula 50/S,....din calculul refacut am obtinut ca as fi lucrat cu 47/S. sau cu 45/S. Da,am gasit calculul meu,...am luat S=12.9x0.95=12,25cmp...am luat in calcul 12,3cmp cu B=1,2T am obtinut 701.9 sp.iar pt.sec. de 25 v am obtinut 76,3 spire.S=12.9cmp am obtinut-o din produsul dintre 3cmm(latime limba tola)si 4,3cm(grosime pachet tole) Editat August 20, 2016 de viorelpicu Link spre comentariu
vera Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Sef nu ai de ce sa-l inmultesti cu 0,95-se face asa cand masori tot pachetul si vrei sa calculezi Sef:grosime tole.....0,35.....0,50oxid..................0,94.....0,97lac....................0,91.....0,93Bobinezi pe noua carcasa, 100-200sp, cu sarma care-ti prisoseste si faci masuratorile, pt. determinarea exacta a B.Ai facut calculul pt. B=220 x 100000000/4,44 x 50 x 790 x 11,025=11378Gs=11,378T-K=39,59 (daca Iop era mic, inseamna ca pachetul de tole este f bun).Daca faci perete despartitor, pierzi loc de bobinaj. Bobineaza 4 x 12,5V (4 x 1 strat) si inseriezi bobinele secundare 1 cu 4 si 2 cu 3, in felul acesta ai 2 x 25V ci R egale. Pt. 2 x 12,5 (bobinele 1 si 2), diferenta rezistentelor este f mica si o poate compensa stabilizatorul.PS-pt. 2 x 25V=50V/5A=250VA, tola 0,35mm, ai:1-B=1,27T (nu stiu daca e valabil pt. tolele tale, de n feluri-determina);2-randament=0,97;3-pt. o supratemperatura de 35 gradeC, J=2,77A/mmp. Editat August 20, 2016 de vera Link spre comentariu
flomar60 Postat August 20, 2016 Autor Partajează Postat August 20, 2016 (editat) 1) daca doriti tensiuni egale-perfect egale!-atunci bobinati secundarul cu fir dublu... 2) nu am vazut in posturile dvs de pana acum -sau nu am citit eu bine!-ca v-ati orientat catre bobinarea in galeti....daca ati fi specificat acest lucru , faceam proiectarea carcasei cu perete despartitor.... 3) ati specificat diametrul conductorului fara izolatie...in realitate aveti 0,75mm in primar si 1,6mm in secundar...faceti calculul numarului de spire pe strat ca sa vedeti cum cade priza de 12,5V.... exemplu- inaltimea carcasei,spatiu util de bobinat = 67mm => 67 / 1,6 =41,8 spire pe strat...in realitate vor fi 38-maxim 39 spire pt. ca nu veti reusi sa faceti un bobinaj perfect....sau 67/0,75 = 89,3 spire/strat ...in realitate vor fi 85 spire pe strat....daca ,din calcul , ultimul strat de spire al primarului ramane incomplet , va sfatuiesc sa completati acel strat si sa refaceti calculul pt secundar....aveti 2 beneficii -un curent de mers in gol mai mic si posibilitatea bobinarii secundarului fara denivelari , care deranjaza foarte tare in procesul de bobinare... ...apoi grosimea totala a bobinajului primar ....presupunem ca sunt 10 straturi....teoretic este 7,5mm ....practic vor fi 9 mm sau mai mult si asta fara sa luam in calcul izolatia dintre straturi....care poate avea 1mm...apoi inca 0,5mm izolatia primar /secundar....si uite asa ajungeti la aprox 11mm ocupati de primar....din cei 21,5mm ai carcasei se poate conta pe 21mm...si va mai raman 10mm pt secundar.... ....voi incerca si un calcul functie de timpul disponibil....urmati sfaturile colegului vera... Editat August 20, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
vera Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Ai:1-Sef=105 x 0,035 x 3=11,025cmp;2-N230=230 x 100000000/4,44 x 50 x 11,025 x 11378 (pt. B luam valoarea veche, despre care nu stim nimic, dar daca trafo nu s-a ars, este OK)=826sp2-Ns=826/230 x 1/0,97 x 12,5=46,28sp, adica 46sp3-diametrul sarma primar;a-putere primar=250/0,97=258VA;b-curent primar=258/230=1,122A;c-sectiune primar=1,122/2,77=0,405mmp;d-diametrul=sqrt4 x s/3,14=0,718, adica 0,72mm4-diametrul sarma secundar (se calculeaza tot asa)=1,5164mm, adica 1,55(1,6 peste izolatie)mm5-latime bobinaj=46 x 1,6=73,6mm-depaseste cu 3,6mm latimea carcasei. Aici ai urmatoarele variante;A-renunti la 3sp, adica 4 x 11,62V;B-micsorezi sectiunea la 1,45(1,50)mm, adica I=4,57A.Scuze @flomar60, am postat in ac. timp. Editat August 20, 2016 de vera Link spre comentariu
puriu Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 Cele mai frumoase tole "in manta" le-am gasit in transformatorul de retea dintr-un aparat de radio nemtesc fabricat in 1928 si cumparat de la talcioc in anii '60. Toate tolele erau perfecte, fara nici o bavura si fara nici un punct de rugina. Erau izolate cu lac de bachelita pe ambele fete si pe muchii. Forma conturului exterior, cu scobituri racordate in dreptul limbii, asigura un flux magnetic uniform. N-am mai intalnit asemenea forma de tola. Constructia intregului aparat era de o calitate exceptionala. Este cel mai vechi aparat la care am intalnit cablaj imprimat (placa groasa din pertinax cu trasee din alama prinse cu nituri) si condensator variabil cu un stator rotativ, ajustabil din exterior pentru aliniere perfecta. Probabil ca aparatul era, la vremea lui, extrem de scump. Link spre comentariu
flomar60 Postat August 20, 2016 Autor Partajează Postat August 20, 2016 vera, carcasa are,cu capace, 70mm....spatiu util de bobinat este de 67mm....am specificat in postul #86.... Link spre comentariu
vera Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 Da flomar60, ai dreptate, carcasa are 68mm. Atunci s-o luam invers: 1-68mm/1,6mm=42,5sp/str; 2-Ns=42sp/12,5V=3,36sp/V; 3-Np=Ns/1,03=3,36/1,03=3,26sp/V; 4-N230=230V x 3,26sp/V=750,29sp; 5-B>230 x 100000000/4,44 x 50 x 750 x 11,025=12529Gs. Daca transformatorul, calculat cu ac. inductie, are curentul de mers in gol<0,1A, este OK. Putem obtine 12,5V/strat cu sarma de 1,55(1,6)mm. Daca nu, mai vedem/calculam. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum