Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de retea cu tole in "manta"

Postări Recomandate

Da, dvs. ati afirmat de nenumarate ori ca sunteti adeptul solutiilor verificate in timp...este o cale sigura spre reusita!...dar , mai sunt si dintre cei ca mine care incearca sa impinga o solutie tehnica spre limite....este un drum mai putin batatorit dar care ofera posibilitati -uneori nebanuite!

Sper ca nu cu tole ruginite sa incerci sa impingi solutiile tehnice spre limite.

Eu nu mai ma bag.

L.E. Adresarea la persoana a doua singular nu o consider o lipsa de respect din partea ta.

Tu ai demonstrat ca poti suporta si o critica negativa si respect asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In tabelul pe care l-ai afisat este data puterea consumata in gol pentru un traf industrial.

Am avut eu la indemana un traf de 630VA si pun o poza a curentului de mers in gol.

Daca vrei sa te laud as putea sa o fac dar nu vei castiga nimic.

Ai cerut parerea si imi pare rau ca nu sunt in randul alaudacilor.

Mult succes iti doresc fiindca eu te apreciez ca pui mana si faci.

Uneori se invata si din greseli,... sper.

Posted Image

630VA cu Io=157mA e cam ...mult. Oricum chinezaria aia de clampmetru nu masoara bine. O masuratoare precisa se face cu ampermetru analogic sau un TRUE RMS bun. Spun asta din experientza pt ca ...am si eu cateva pocnitori din astea. 

Sunt si trafuri mult mai bune decat ..toroidalele. Din cate tin minte, am la atelier unul de 500VA si cred ca 

are un curent de mers in gol de cca ..30mA (treizeci mA). Il masor maine si pun o poza. Din cate mi-au trecut

prin ''klinik(a)'' am observat ca raportat la aceeasi putere doar cele cu miez de calitate sug mai putin in gol

si sunt capabile de overload fara a intra in ''fibrilatzii''.

Miezurile de tip M, cu intrefier mic de 0,5mm, si tola de 0,35mm sunt excelente, mult peste E+I si putzin sub toroidale. Sunt folosite mult in audio ca trafuri de iesire, in general M102a sau M102b, chiar in SE datorita 

intrefierului nativ si calitatzii tolei.

https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjs977s87bLAhXp83IKHSvPCtIQFgg3MAM&url=http%3A%2F%2Fwww.radiomuseum.org%2Fforumdata%2Fusers%2F5100%2FDrosseln_Netztrafos_Uebertrager_OL_rm_v10.pdf&usg=AFQjCNGx_0sGCn_EeA28iRQF5uy-rwunog&sig2=jnzTtSHJIKQsImqwyKwG9g&bvm=bv.116573086,d.bGs

In traducere de ''balta''....''Calculul bobinelor de soc, transformatoarelor de retea si de iesire audio'' de Ing. Otto Limann, 1958.

Link spre comentariu

630VA cu Io=157mA e cam ...mult. Oricum chinezaria aia de clampmetru nu masoara bine. O masuratoare precisa se face cu ampermetru analogic sau un TRUE RMS bun. Spun asta din experientza pt ca ...am si eu cateva pocnitori din astea. 

Sunt si trafuri mult mai bune decat ..toroidalele. Din cate tin minte, am la atelier unul de 500VA si cred ca 

are un curent de mers in gol de cca ..30mA (treizeci mA). Il masor maine si pun o poza. Din cate mi-au trecut

prin ''klinik(a)'' am observat ca raportat la aceeasi putere doar cele cu miez de calitate sug mai putin in gol

si sunt capabile de overload fara a intra in ''fibrilatzii''.

Miezurile de tip M, cu intrefier mic de 0,5mm, si tola de 0,35mm sunt excelente, mult peste E+I si putzin sub toroidale. Sunt folosite mult in audio ca trafuri de iesire, in general M102a sau M102b, chiar in SE datorita 

intrefierului nativ si calitatzii tolei.

https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjs977s87bLAhXp83IKHSvPCtIQFgg3MAM&url=http%3A%2F%2Fwww.radiomuseum.org%2Fforumdata%2Fusers%2F5100%2FDrosseln_Netztrafos_Uebertrager_OL_rm_v10.pdf&usg=AFQjCNGx_0sGCn_EeA28iRQF5uy-rwunog&sig2=jnzTtSHJIKQsImqwyKwG9g&bvm=bv.116573086,d.bGs

In traducere de ''balta''....''Calculul bobinelor de soc, transformatoarelor de retea si de iesire audio'' de Ing. Otto Limann, 1958.

Nu te sfiii sa ne arati ce ai!

Baga mare poate mai invatam si noi ceva.

Link spre comentariu

E un R-Core realizat ca traf separator de retea 220Vac/110Vac primar si secundar identic. L-am luat ...pt miez, in final va fi un traf de iesire pt

un amplificator cu lampi.

Link spre comentariu

Adresarea la persoana a doua singular nu o consider o lipsa de respect din partea ta.

Tu ai demonstrat ca poti suporta si o critica negativa si respect asta.

Am inteles!

Deci....Mircea, la acest traf nu am avut incotro, fiind un pachet de tole unic nu am avut de unde alege si s-au mai nimerit -printre ele - cateva cu inceput de rugina....

Sper ca nu cu tole ruginite sa incerci sa impingi solutiile tehnice spre limite.

La viitorul traf am tole de calitate , de 0,35mm, neruginite si suficiente cantitativ ca sa am de unde alege........

Link spre comentariu

Discutia de aici, imi aminteste de o alta, de pe alt forum, unde colegul @flomar, a prezentat un pistol de lipit de mare putere. Au fost si acolo destui carcotasi, care ca si aici, au gasit destule noduri in papura. Asa ca si aici s-ar potrivi proverbul cu facerea de bine...

Nu sunt un mare admirator sau utilizator al trafurilor de retea, n-am bobinat in viata mea mai mult de zece bucati, majoritatea trafuri de sudura. Dar nu pot sa nu admir rabdarea colegului de a realiza asa ceva si nu in ultimul rand disponibilitatea sa de a impartasi altora cu lux de amanunte, experimentele sale. 

Un alt coleg insa, ce critica foarte vehement, nu-mi amintesc sa fi prezentat vreodata pe aceasta sectiune, cu lux de amanunte, un proiect de-al sau. Ne-e povestit insa multe, despre o sursa in comutatie, la care nimeni insa n-a vazut o schema. Si din astia mai sunt...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Nu te sfiii sa ne arati ce ai!

Baga mare poate mai invatam si noi ceva.

Uite...''bag''...poate invetzi si tu..ceva...

Si app de masuratori precise cu aparate aiurea....am vazut ca ai o ''cutie'' alba cu RCD si niste prize deasupra carora scrie '' TAMPON''....iar in stanga un voltampermetru de panou digital care iti afiseaza 0,2A iar clampmetru  arata 0,157A. Adevarul e probabil pe undeva pe aproape. Extra am pus in pozele urmatoare un clampmetru de 2 lei chinezesc.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Si legat de ''tolele ruginite'', afla ca n-are nici o treaba rugina cu liniile de camp, e doar un bun izolator.

Link spre comentariu

Nu vad de ce trebuie sa caracterizam ca esec ceva care nu se inscrie in standarde de reproductivitate sau economice, D-l Marcu a prezentat un proiect personal, s-a folosit de ceea ce a avut pentru a obtine ceea ce avea nevoie, si asta este farmecul electronicii, si nu clonarea unui produs realizat de sute altii.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Alt trafo cu tole manta

1-laturi tole, Lxl=105x105mm;

2-grosime tole=0,35mm (cu izolatie=0,385mm);

3-nr. tole=83 buc;

4-S=3x83x0,035=8,715cmp;

5-Np=915sp/0,7(0,75)mm-(87+87+87+86+87+86+84+84+86+83+58=915sp);

6-masuratori;

U[V]........10......20......30......40......50......60......70......80......90.....100.....110.....120.....130.....140.....150.....160

I[mA]......2,9.....5,2.....5,6.....6,4.....7,5.....8,4....10,1....11......12,2...13,8....15,6....17,7....20,2....22,7......25.......29

U[V]......170....180....190.....200....210.....220.....230.....240.....250.....260.....270.....274

I[mA].......34......39......45.......52......60.......70.......82.......95.....115.....138.....170.....185

7-date luate in calcul: putere primar=250VA, J=2,8A/mmp, B=12990Gs.

De curand, am facut rost de un pachet de tole, cu ac. dimensiuni ca tolele manta, numai ca sunt E+I. Dupa ce le voi curata de rasina (muca de chinez), voi tola bobina cu ele si voi face masuratori-pt. comparatie.

Editat de vera
Link spre comentariu

Am curatat tolele de rasina, cat s-a putut, fara sa distrug izolatia lor. Am reusit sa tolez 86 buc. (au intrat mai multe, deoarece cele manta au ceva bavuri). Dezamagire totala (vezi masuratorile):U[V]---10.....20.....30.....40.....50.....60.....70.....80.....90....100....110....120....130....140I[mA]--10.....18,5...26.....35.....44.....53.....60.....67.....77.....85.....94....103....112....120U[V]---150....160....170....180....190....200....210....220....230....240....250....260....270I[mA]--128....138....150....160....174....186....198....214....228....242....273....305....340In concluzie, aceste tole sunt cu mult sub primele (nu am habar de provenienta). Pacat de timpul pierdut cu curatarea lor. Cred ca vor merge la gunoi, deoarece nu am de gand sa fac transformator de sonerie, cu 1 kg. sarma pe ele.PS-rezistenta primar=7,3 ohmi.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru Vera:Da foarte mari diferente intre cele doua experimente.Am inteles ca ai folosit aceiasi bobina in ambele cazuri.De unde crezi ca apar diferentele?de la tipul tolei sau de la calitatea tolelor?

Intervin in acest topic pentru ca am si eu 3 transformatoare cu tole de aceasta marime(105/105mm)dintre care unul cu tole E+I si doua cu tole manta.Voi reveni cu ceva masuratori pentru fiecare din ele,adica Rprimar si Io(curentul in gol).Toate trei sunt bobinate de mine cu multi ani in urma(inainte de 89).

Stima si spor

Link spre comentariu

@viorelpicu, la tolele E+I, cred ca efectele sunt cumulate:1-calitatea tolelor mai slaba si2-tipul tolei. Au intrefierul mai mare, ca lungime si marime.La tolele tip manta, limba centrala intra la fix in lacasul ei si ca lungime, intrefierul este mult mai mic.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator radu vell

Ma ajuta cineva cu un raspuns De ce se incalzesc firele dupa puntea redresoare a unui transformator de 18v.Se incalzesc mai tare decat puntea redresoare. Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări