validae Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Pái cei mai vehementi critici sunt de obicei ,,expertii,, care au mai multe realizári pe hârtie, sau pe simulator, în fata PC-ului.Si unii care nu cunosc inca faptul cá nu se pune cuvântul ,,virgula,, într-un text, pentru a evita o cacofonie, ci este mai corect (si elegant) sá formulezi propozitia cu alte cuvinte.....Referitor la curentul in gol ,,exagerat,, de 156mA, ce párere ar avea domnii experti despre cel al unui MOT (microwave owen transformer) care sare de 2A de multe ori? O sá spuneti cá acela are un regim diferit de lucru si este si ventilat, pe deasupra.OK, dar si aici e cam la fel. Flomar a ales niste parametri care s-au potrivit cerintelor lui, nu neapárat standardelor internationale în domeniu si sunt convins cá e mai fiabil decât multe produse comerciale similare.Dar e mai usor sá faci comentarii ráutácioase din fata PC-ului....din partea mea, un mare LIKE lui Flomar! Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Păi nu e chiar adevărat ce spui , colega . Un transformator care are curent de mers în gol mare - cum e cazul celui discutat - are spire în primar puține , mai groase probabil , deci cu rezistență mai mică . Deci căderi mai mici . Și apoi , ce are fiabilitatea cu randamentul ? EDIT Răspunsul meu e pentru @popa marius , @validae a postat între timp. Editat Martie 10, 2016 de UDAR Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 misuraelectronic , nu obosesti sa pui intre 3 si 5 spatii dupa fiecare cuvant .... ? Intreb si eu , nu dau cu paru ..... Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Multumesc smilex....pentru tot! Pai, domnilor misuraelectronic si Mircea Crisan, sa incercam sa facem o comparatie intre traful meu si constructii industriale asemanatoare ca putere aparenta.... Aveti , aici un tabel cu parametri unor trafuri industriale: -traful meu se plaseaza intre cele 2 repere marcate relativ la puterea aparenta =>346VA -randamentul , la mine este =>0,908 - la mine , caderea de tensiune in sarcina pentru puterea declarata este de 8,33% - greutatea la traful meu este de 3,2kg -dimensiunile fizice sunt mai mici Din pacate nu pot determina pierderile in gol dar , va prezint oscilogramele, cu traful in gol si cu el in sarcina la puterea declarata in gol: in sarcina: Spuneti-mi , va rog, care sunt diferentele intre traful meu si cele industriale?! Apoi , aveti aici, tabelul cu conductoarele de bobinaj utilizate si densitatile de curent alese: Conductorul de 1,75mm se situeaza intre cele 2 dimensiuni marcate in tabel....sunteti de acord ca densitatile de curent luate in calcul se folosesc in mod curent la constructia trafurilor? De asemenea , am mentionat ca temperatura atinsa dupa o ora de functionare este 58 grade...poate sonda de temperatura este defecta...impingem temperatura la 65 grade...cu ce deranjaza acest lucru la un traf corect executat?...cred ca sunteti de acord cu mine ca pe parcursul acelei ore de functionare s-a atins echilibrul termic....a, nu am mentionat temperatura ambianta , a fost aprox. 20 grade.... S-a adus in discutie faptul ca acest model de tole sunt greu de gasit deci repetitivitatea constructiei este compromisa...tin sa reamintesc faptul ca acest traf este o constructie diy asa ca posibilitatea comercializarii cade.... Pretul de cost....habar nu am cat ar fi costat pachetul de tole...conductorul de bobinaj a costat 60 lei iar feroneria 4 lei...nu am cuantificat munca.... Despre siguranta utilizarii si electrosecuritate cred ca pozele vorbesc de la sine....reamintesc ca acest traf va fi folosit intr-un amplificator....carcasa inchisa , mediu uscat.... Se sustine ca 156mA , curent de mers in gol este mare....nu am , in acest moment , un traf industrial de 400VA ca sa fac masuratoarea dar, am facut cu ceva timp in urma masuratori pe un astfel de traf....pe priza de 220V (nu pe -5% sau +10%) curentul de mers in gol era in jur de 180mA.... Oricum , va multumesc pentru comentariile dvs., ati exprimat opinii pe care le respect! EDIT Oho, s-a postat mult cat timp am buchisit eu postul de mai sus!....Multumesc tuturor pentru interes! Editat Martie 10, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Multumesc smilex....pentru tot! Pai, domnilor misuraelectronic si Mircea Crisan, sa incercam sa facem o comparatie intre traful meu si constructii industriale asemanatoare ca putere aparenta.... Se sustine ca 156mA , curent de mers in gol este mare....nu am , in acest moment , un traf industrial de 400VA ca sa fac masuratoarea dar, am facut cu ceva timp in urma masuratori pe un astfel de traf....pe priza de 220V (nu pe -5% In tabelul pe care l-ai afisat este data puterea consumata in gol pentru un traf industrial. Am avut eu la indemana un traf de 630VA si pun o poza a curentului de mers in gol. Daca vrei sa te laud as putea sa o fac dar nu vei castiga nimic. Ai cerut parerea si imi pare rau ca nu sunt in randul alaudacilor. Mult succes iti doresc fiindca eu te apreciez ca pui mana si faci. Uneori se invata si din greseli,... sper. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Vedeti dumneavoastra, d-le Mircea ,un traf toroidal este altceva fata de traful meu!...eu am prezentat asemanarile intre trafuri construite pe tole nu intre tole si toroid.... ....apoi ,chiar nu simt nevoia de laude,doar de apreciera corecta a situatiei...dumneavoastra ati apreciat constructia ca "un mare FAIL"...ca sa va citez...ceea ce mi se pare exagerat.... ...eu ma adresez , prin lucrarile mele , celor care doresc sa faca ceva cu dotari si investitii minime si sa obtina performante decente.... Toate cele bune! Editat Martie 10, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Tocmai ca un toroidal este cel mai defavorabil exemplu datorita faptului ca spirele nu sunt rigidizate prin lac+coacere. Raman la aprecierea mea ca 156mA este mult prea mult si asa cum am spus s-a evaluat eronat miezul. Nu se poate face din tole ruginite bici si sa mai si pocneasca. Sunt constient ca se pot face lucruri interesante dar nu din kkt fiindca iese militian (era un banc cu militieni). Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Tocmai ca un toroidal este cel mai defavorabil exemplu datorita faptului ca spirele nu sunt rigidizate prin lac+coacere. Aici avem pareri diferite...eu consider toroidalul superior la toate capitolele fata de un traf cu tole....din toate experientele facute pe trafuri toroidale am constatat superioritatea acestora...din pacate , sunt extrem de greu de executat in regim diy... EDIT Daca ati putea masura sectiunea la toroidalul prezentat, ati vedea ca este undeva intre 10 si 12cmp....ceea ce spune multe despre performantele acelui circuit magnetic.... Editat Martie 10, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Aici avem pareri diferite...eu consider toroidalul superior la toate capitolele fata de un traf cu tole....din toate experientele facute pe trafuri toroidale am constatat superioritatea acestora...din pacate , sunt extrem de greu de executat in regim diy... EDIT Daca ati putea masura sectiunea la toroidalul prezentat, ati vedea ca este undeva intre 10 si 12cmp....ceea ce spune multe despre performantele acelui circuit magnetic.... Oare sa fie asa cum spui tu? Eu am realizat un traf de sectiune 45cm patrati sectiune al carui curent de mers in gol nu depasea 185mA. Cand ajung acasa pot pune niste masuratori fiindca inca il mai am. Am bobinat la viata mea peste 100 de trafuri de diferite puteri. Rugamintea mea este sa nu mai apleci urechea la teorii utopice. Toate trafurile bobinate de mine aveau mansoane de textolit inclusiv pe suruburile de strangere, basca ecran intre primar si secundar. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Felicitari pt. nr de trafuri realizate!...eu am depasit numarul asta de mult.... ...dar nu e vorba de asta ci de modul de abordare a constructiei in sine...eu incerc sa imping limitele fierului la maximum posibil...bineinteles , cu compromisurile de rigoare...se pot face trafuri cu jumatate din nominal in gol si trafuri cu 1% din nominal...am experiente concrete cu ambele situatii... ...iar teoria este doar un ghid...cu variante infinite de transpunere in practica... PS. Frumoasa lucrarea din poza! Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Poti sà scoti si 10mA curent în gol dacà vrei, dar cu cea mai micà încàrcare magneticà a miezului, deci sârmà mai multà si nu àsta e scopul final..În mod sigur nu asta a dorit sà obtinà Flomar...am postat amândoi simultan. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Curentul de mers în gol în sine nu este foarte important .Sigur , dacă este rezultatul unei reduceri exagerate a numărului de spire atunci , prin creșterea inducției , cresc și pierderile în miez. @flomar60 nu a măsurat aceste pierderi dar din randamentul final obținut și estimând pierderile în Cu , nu par a fi prea mari . O evaluare empirică a acestor pierderi este dată de încălzirea în gol a trafului . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Oare sa fie asa cum spui tu? Eu am realizat un traf de sectiune 45cm patrati sectiune al carui curent de mers in gol nu depasea 185mA. Cand ajung acasa pot pune niste masuratori fiindca inca il mai am. Am bobinat la viata mea peste 100 de trafuri de diferite puteri. Rugamintea mea este sa nu mai apleci urechea la teorii utopice. Toate trafurile bobinate de mine aveau mansoane de textolit inclusiv pe suruburile de strangere, basca ecran intre primar si secundar. ....si asta are ''mansoane'' ??? nu prea se vad, lipsesc si seibile izolatoare de la suruburi... iar la cum arata nu prea e recomandat pt audio, merge mai degraba pt ...sudura. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Sunt gurite pe aici care considera ca nu conteaza miezul. Asemenea teori mirobolizante trebuie combatute si a carui victima a cazut flomar60. L.E. Asa este. Trebuiau sa existe si saibele elecrtoizonante dar m-am bazat pe dublul strat de lac. Suruburile au mansoane de textolit Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Da, dvs. ati afirmat de nenumarate ori ca sunteti adeptul solutiilor verificate in timp...este o cale sigura spre reusita!...dar , mai sunt si dintre cei ca mine care incearca sa impinga o solutie tehnica spre limite....este un drum mai putin batatorit dar care ofera posibilitati -uneori nebanuite! De exemplu, daca voi gasi timp liber , in cursul acestui an, voi construi un traf pentru sudura pe un circuit magnetic cu totul special....mai este mult pana acolo, din pacate! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum