Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de retea cu tole in "manta"

Postări Recomandate

Salutari , tuturor!

La acest transformator am utilizat , pentru prima data, un circuit magnetic construit pe tole de tip "manta". 

Cunoasteti ca acest model de tola este deschis doar intr-o parte -nu exista 3 zone de separatie ca ala tolele E + I ci doar una, in dreptul lamelei centrale-si, din acest motiv montarea in pachet este ceva mai dificila iar carcasa are particularitati de constructie specifice acestui model de tola...

Aveti, aici , modelul de tola folosit si dimensiunile fizice:

post-228380-0-70092200-1457548243_thumb.jpg

PARAMETRI

-sectiune bruta = 10,2cmp

-sectiune neta(luata in calcul) = 9,6cmp

-inductie luata in calcul  - 1,2 T

date de bobinaj:

-primar = 855 spire cu 0,85mm cu izolatie

- secundar de putere = 2 x 90 spire cu 1,75mm cu izolatie  (2 x 23V)

-secundar auxiliare = 2 x 39 spire cu 0,65mm cu izolatie  (2 x 10V)

.....................................................................................................................

-rezistenta ohmica primar = 5,1 ohmi 

- inductanta primar = 12,9 H

- inductanta de scapari  = 13,9mH

......................................................................................................................

-rezistenta ohmica secundar de putere = 0,4 ohmi

- rezistenta ohmica secundar auxiliare  = 1,4 ohmi

......................................................................................................................

-greutate totala = 3,2 kg 

-greutate bobinaj = 1,15 kg 

-greutate carcasa + feronerie = 0,24kg

-greutate miez = 1,81 kg

CONSTRUCTIE

Carcasa este mai scurta fata de inaltimea tolei cu 5mm pentru a permite tolarea miezului

post-228380-0-35255300-1457549897_thumb.jpg

post-228380-0-22887000-1457549823_thumb.jpg 

post-228380-0-42763200-1457549852_thumb.jpg

Aspectul general 

post-228380-0-08095200-1457550038_thumb.jpg

post-228380-0-07616700-1457550084_thumb.jpg

post-228380-0-71582200-1457550114_thumb.jpg

REZULTATE OBTINUTE LA TESTE

-curent de mers in gol = 156mA

-tensiune in gol secundar de putere =  45,6V  (2 x 22,8V)

- tensiune in gol secundar auxiliare = 20,8V ( 2 x 10,4V)

- curent  secundar de putere = 7,3A  => cu 3,8V cadere de tensiune in sarcina ( 41,8V  ; 8,33%)

-................................................= 7,5A =>  cu 4,1V cadere de tensiune in sarcina  (41,5V  ; 9,00%)

-secundarul auxiliar nu a fost testat cu sarcina

PUTERI OBTINUTE

- putere aparenta  = 346,42 VA 

-.......activa in primar indicata de watt-metru = 331,7W 

-......activa secundar de putere = 301,38W

-randament  = 0,908

........................................................................................................................

si pozele cu masuratorile : 

-in gol  post-228380-0-69650400-1457551352_thumb.jpg      

-in sarcina  post-228380-0-80109300-1457551396_thumb.jpg

-temperatura , dupa 1 ora de functionare cu sarcina din poza aprox. 58 grade

CURBA HISTEREZIS

- s-a obtinut la 165V si 54mA

-curba post-228380-0-42827500-1457551628_thumb.jpg         

-forma tensiunii 

si curentului     post-228380-0-84437300-1457551691_thumb.jpg

TENSIUNEA DE SCURTCIRCUIT

- 24,3V la 7,3A  => 11%

-25,1V  la 7,5A  => 11,4%

Zgomotul in sarcina este aproape insesizabil....va fi folosit intr-un amplificator audio....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Calitatea tolelor prezentate este remarcabila .  Am lucrat cu ele si stiu si eu ce valoroase sunt  .Pacat ca se gasesc foarte greu ...

Acelasi material , dar tole E+I transformator de retea executat astazi (nu intru in amanunte ) fara sistemul de prindere si suruburi stranse, se comporta absolut silentios ... am verificat de doua ori daca este cuplat corect la retea...

Posted Image

Editat de romicap
Link spre comentariu

Confirm, aceste tole manta (nemtesti) sunt f bune, calitativ. Cele unguresti si romanesti lasa de dorit. Am romanesti, din material f bun, dar cu bavuri (pacat).@flomar60, am unele nelamuriri:1-referitor la sectiune efectiva9,6cmp/10,2cmp=0,941176Ori in literatura de specialitate, este dat factorul de umplere=0,97 (tola cu grosimea de 0,5 si izolatie oxid) sau 0,93 (tola cu grosimea de 0,5 si izolatie lac). Din cate stiu aceste tole au grosimea de 0,5mm si izolatie oxid (din acestea am eu).Ca sa aflati Sef, cel mai sigur, este sa numarati tolele si sa inmultiti cu grosimea standard (nu la tolele romanesti, unde variaza).2-Np=855sp (de ce?)Np=230 x 100000000/4,44 x 50 x 9,6 x 12000=899,33sp (cu datele dvs.)3-nu inteleg cum ati masurat tensiunea de scurtcircuit.In rest, numai de bine.

Link spre comentariu

Pai, aveam miezul cu sectiunea bruta de 10,2cmp...tola 0,5mm cu oxid....si aveam nevoie de un traf care sa ofere 2 x 22-25V la un curent cat mai mare....

Scopul initial a fost sa obtin puterea maxim posibila din miezul asta , avand in vedere fereastra generoasa....si un curent de mers in gol cat mai mic posibil in aceste conditii...

....am stabilit din start o putere utila in secundar in jurul a 300W....de aici a rezultat , automat , un curent in primar in jurul a 1,6A....si implicit diametrul conductorului in primar 0,85mm....am stabilit -prin mai multe teste- inaltimea optima a carcasei care sa permita tolarea corecta....apoi am calculat numarul de spire pe strat al primarului...au iesit 85 spire pe strat-bineinteles cu rezeva, din calcul erau de fapt 88 spire....abia de aici in colo am calculat nr. spire pe volt -cu inductia deja aleasa de 1,2T,avand in vedere calitatea tolelor...pentru tensiunea retelei utilizez intotdeauna valoarea de 220V...

....aveam 85 spire pe strat si am jonglat cu sectiunea pana la o valoare cat mai apropiata de un numar complet de straturi....cel mai aproape a fost valoarea de 9,6cmp...

nr. sp./V =1/ 4,44 x 50 x 0,00096 x 1,2 = 1/0,255744 = 3,91 sp./V  .... x 220 = 860,2 spire....pe 10 straturi...fata de calculul meu ,erau 10 spire in plus....la executia concreta a bobinajului am reusit recuperarea a 5 spire ....asa am ajuns la valoarea de 855 sp. in primar.... curentul de mers in gol l-am presupus la valoarea de 145-155mA ,nu aveam toate datele ca sa-l antecalculez....a iesit , in realitate 156mA 

....Tensiunea de scurtcircuit...am pus secundarul mic in scurt si secundarul mare in scurt prin ampermetru....primarul alimentat prin autotraf....cand am avut in secundar curentul mentionat am citit tensiunea in primar...apoi am transpus valoarea in procente....

...cam asta ar fi....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Scopul initial a fost sa obtin puterea maxim posibila din miezul asta , avand in vedere fereastra generoasa....si un curent de mers in gol cat mai mic posibil in aceste conditii...

....am stabilit din start o putere utila in secundar in jurul a 300W....

absolut  jenant  ca  performanta  pentru  un  INOVATOR  ca  dvs   .  parca  mai  ieri  scoteati  1000w  din  8 cm2  si  il  tot  laudati  sus  si  tare  cum  ca  ar  fi  minunea  de  la  maglavit .  astazi  ,  in  martie  2016 ,  abia-abia  de  ati  scos  un  pic  peste  300w  din  10,2 cm2 .  cam  dezumflata  performanta  dvs ,  nu  vi  se  pare ,  dragi  tovarasi ...?   :rzb

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Ce sa fac, mai imbatranesc si eu, doar stiti ca la batranete performantele scad....in toate"sectoarele"!

.................................................................................................................................................................

Va multumesc anticipat pentru o parere pertinenta....daca se poate posta aici....

Link spre comentariu

vreti  sa  va  spun  parerea  mea ?  ok ,  fie ... insa  n-o  sa  va  convina  ceea  ce  veti  citi . 

fara  sa  intru  prea  mult  in  calcule ,  treaba  e  extrem  de  simpla ...   S fe  =  k   x  {  radical  din  P  secundar }  .  dvs  ati  precizat  cum  ca  S fe =  10,2 cm2 ,  iar  P  secundar  dorita  de  dvs  = 300w .   de  aici  rezulta  coeficientul  k  =  10,2 /  radical  din 300  =  0,5888 .  

absolut  toate  cursurile  universitare  recomanda  un  k  apartinind  intervalului  0,8  ... 1,6 .   media  intervalului  este  exact  1,2  ...aceasta  fiind  si  valoarea  cel  mai  des  folosita  in  calculele  teoretice .  in  practica  de  zi  cu  zi ,  majoritatea  bobinatorilor  utilizeaza  k =1 .

cu  cit  alege  cineva  valori  din  afara  acestui  interval  ,  cu  atit  va  obtine  IN  SECUNDAR  PUTERI  AFLATE  IN  SFERA  RIDICOLULUI  .  ideea  este  ca  acele  puteri  sint  oarecum  obtenabile  ,  insa  un  trafo  oarecare  ,  ca  produs  finit  PERFECT  UTILIZABIL  PE  TIMP  INDELUNGAT  DE  FUNCTIONARE  ,  trebuie  sa  indeplineasca  niste  conditii  minime ...

1--  sa  existe  un  bun  raport   calitate /  pret   +  cheltuieli  de  productie  cit  mai  mici .

2--  dimensiunile  trafo-ului  sa  fie  rezonabile .

3--  rata  defectiunilor  intr-o  anumita  unitate  de  timp  sa  fie  cit  mai  mica  virgula  cu  putinta . 

4--  temperatura  in  functionare  indelungata  sa  nu  depaseasca  60  de  grade  celsius . 

5--  sa  biziie  cit  mai  putin  posibil . 

6--  sa  indeplineasca  normele  de  electro - securitate  a  utilizatorului  potential  .

7--  sa  se  indeplineasca  virgula  conditia  de  reproductibilitate /repetabilitate ,  deci  sa  se  poata  executa  intr-o  cantitate  mai  mare  strict  decit  1  bucata

8--  alte  conditii  care-mi  scapa  acum  pe  moment . 

la  dvs ,  cu  toata  bunavointa  mea ,  chiar  n-aveti  cum  sa  indepliniti  conditiile  1--  si  mai  ales  7--  . coeficientul  k = 0,5888  al  trafo-ului  dvs  se  afla  in  afara  domeniului  corect  ,  rezulta  ca  puterea  in  secundar  de  300w  este  perfect   obtenabila ,  insa  NU  ESTE  SUSTENABILA  PE  TIMP  INDELUNGAT .   LA  ABSOLUT  ORICE  S fe   FIXAT  , cu  cit  k-ul  se  alege  sa  tinda  inspre  zero ,  puterile  in  secundar  tind  sa  creasca  spre  infinit ,  insa  si  timpul   cit  poate  fi  debitata  acea  putere  in  secundar  se  scurteaza  dramatic . 

concluzia  este  urmatoarea ...   cui  foloseste  prezentarea  realizarii  unui  trafo  ne-reproductibil  ,  din  lipsa  de  tole  ,  dupa  cum  s-a  si  scris  mai  sus  , citez...SE  GASESC  FOARTE  GREU ... am  incheiat  citatul? 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Citez @ misuraelectronic ,,  cui  foloseste  prezentarea  realizarii  unui  trafo  ne-reproductibil  ,  din  lipsa  de  tole  ,  dupa  cum  s-a  si  scris  mai  sus  , citez...SE  GASESC  FOARTE  GREU ... am  incheiat  citatul? ''

Foloseste de dragul artei (si nu este putin lucru`acesta!) Orisice realizare iesita din comun stimuleaza creativitatea si ambitiile oamenilor cu vointa . Locul comun plafoneaza ....

Link spre comentariu

vreti  sa  va  spun  parerea  mea ?  ok ,  fie ... insa  n-o  sa  va  convina  ceea  ce  veti  citi . 

fara  sa  intru  prea  mult  in  calcule ,  treaba  e  extrem  de  simpla ...   S fe  =  k   x  {  radical  din  P  secundar }  .  dvs  ati  precizat  cum  ca  S fe =  10,2 cm2 ,  iar  P  secundar  dorita  de  dvs  = 300w .   de  aici  rezulta  coeficientul  k  =  10,2 /  radical  din 300  =  0,5888 .  

absolut  toate  cursurile  universitare  recomanda  un  k  apartinind  intervalului  0,8  ... 1,6 .   media  intervalului  este  exact  1,2  ...aceasta  fiind  si  valoarea  cel  mai  des  folosita  in  calculele  teoretice .  in  practica  de  zi  cu  zi ,  majoritatea  bobinatorilor  utilizeaza  k =1 .

cu  cit  alege  cineva  valori  din  afara  acestui  interval  ,  cu  atit  va  obtine  IN  SECUNDAR  PUTERI  AFLATE  IN  SFERA  RIDICOLULUI  .  ideea  este  ca  acele  puteri  sint  oarecum  obtenabile  ,  insa  un  trafo  oarecare  ,  ca  produs  finit  PERFECT  UTILIZABIL  PE  TIMP  INDELUNGAT  DE  FUNCTIONARE  ,  trebuie  sa  indeplineasca  niste  conditii  minime ...

1--  sa  existe  un  bun  raport   calitate /  pret   +  cheltuieli  de  productie  cit  mai  mici .

2--  dimensiunile  trafo-ului  sa  fie  rezonabile .

3--  rata  defectiunilor  intr-o  anumita  unitate  de  timp  sa  fie  cit  mai  mica  virgula  cu  putinta . 

4--  temperatura  in  functionare  indelungata  sa  nu  depaseasca  60  de  grade  celsius . 

5--  sa  biziie  cit  mai  putin  posibil . 

6--  sa  indeplineasca  normele  de  electro - securitate  a  utilizatorului  potential  .

7--  sa  se  indeplineasca  virgula  conditia  de  reproductibilitate /repetabilitate ,  deci  sa  se  poata  executa  intr-o  cantitate  mai  mare  strict  decit  1  bucata

8--  alte  conditii  care-mi  scapa  acum  pe  moment . 

la  dvs ,  cu  toata  bunavointa  mea ,  chiar  n-aveti  cum  sa  indepliniti  conditiile  1--  si  mai  ales  7--  . coeficientul  k = 0,5888  al  trafo-ului  dvs  se  afla  in  afara  domeniului  corect  ,  rezulta  ca  puterea  in  secundar  de  300w  este  perfect   obtenabila ,  insa  NU  ESTE  SUSTENABILA  PE  TIMP  INDELUNGAT .   LA  ABSOLUT  ORICE  S fe   FIXAT  , cu  cit  k-ul  se  alege  sa  tinda  inspre  zero ,  puterile  in  secundar  tind  sa  creasca  spre  infinit ,  insa  si  timpul   cit  poate  fi  debitata  acea  putere  in  secundar  se  scurteaza  dramatic . 

concluzia  este  urmatoarea ...   cui  foloseste  prezentarea  realizarii  unui  trafo  ne-reproductibil  ,  din  lipsa  de  tole  ,  dupa  cum  s-a  si  scris  mai  sus  , citez...SE  GASESC  FOARTE  GREU ... am  incheiat  citatul? 

De aici si curentul de mers in gol de 156mA care este foarte mare pentru un asemenea traf.

Cred ca OP-ul a fost entuziasmat de forma tolei si a estimat eronat calitatea ei.

Si parerea mea este ca a realizat un Fail grandios.

Poate ma insel.

Oricum, ... Mult succes in realizarile viitoare!

Link spre comentariu

Trebuia sa folosesti un traf cu sectiune mai mare (aproape dubla) ca sa obtii aceleasi rezultate si atunci toata lumea ar fi fost incantata. Sau trebuia sa-i prezinti performantele la 100W (randamentul indeosebi), dar atunci doar cunoscatorii ar fi fost incantati, ar fi intuit ce poate traful tau la 90% randament.

Voi spune ca traful tau nu are nimic deosebit. Iar tu stii si intelegi de ce afirm asta. Deosebite sunt dorinta de a impartasi si acuratetea cu care o faci, surprinderea detaliilor. Eu personal, admir deschiderea mintii tale, capacitatea de a intelege (si chiar a performa) un domeniu pe care multi il cunosc, dar putini il inteleg.

Te rog sa nu-ti scape din vedere proverbul care zice ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Adica daca o faci, nu fii dezamagit de rasplata, ca-i proverbiala.

Link spre comentariu

Doamne, mai aveati un pic si il linsati.Omul a recunoscut, ca este prima data cand lucreaza cu acest tip de tola.Si acum s-o luam pe rand:1-valoare lui k depinde de tipul de tola (E+I, manta, U+I, etc.);2-cel mai ieftin obiect, este cel pe care il ai (avea materialele);3-pt. puterea obtinuta, dimensiunile sunt mai mult decat rezonabile;4-daca materialele utilizate sunt de calitate si a fost executat ingrijit (dupa ce se vede cred ca da), rata defectiunilor este mica;5-supratemperatura unui transformator (nu temperatura, care depinde de cea a mediului), nu-i batuta in cuie, ea depinzand de materialele utilizate (ex. ET90 sau ET180);6-un transformator nu trebuie sa bazaie. Daca tolele vibreaza, inseamna lucru mecanic (pe apa Sambetei);7-cred, nu stiu, ca indeplineste normele de electro-securitate (se pot face masuratori in ac. sens);8-@flomar60, din cate stiu, nu si-a deschi firma de executat transformatoare. Cand o s-o deschida, cred ca o sa apeleze la dvs. Pana atunci, mai ales in regim diy, nu cred ca se pune problema de reproductibilitate;9-alte noduri in papura, dupa ce iau lecitina.Referitor la transformatorul pe 8cmp, acela a fost facut ca sa demonstreze ceva. Acum este vorba de "alta Marie, cu alta palarie".Nemtii (din literatura de specialitate), pe aceasta sectiune, scot 125VA la 220V.Ce a realizat colegul nostru (300VA), cred ca este totusi o performanta.Imi foloseste mie si altor colegi. Pe acelasi tip tola/sectiune, eu am bobinat cu 0,75mm, ceva mai multe spire si am un curent de mers in gol sub 100mA.Sunt transformatoare care merg cu curenti de mers in gol mari si nu au nimic (e economie de piata, suntem in UE si trebuie sa ne aliniem).Asteptam si realizarile dvs. (daca sunt) sa ne spunem si noi parerea.....si uite asa evoluam.

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca exista doua sau mai multe transformatoare calculate pentru aceiasi putere cel care va avea curentul de mers in gol  mai mic va avea  si cele mai mici caderi de tensiune in sarcina inclusiv temperatura de lucru minima,  rezulta si o fiabilitate marita sau mai pe scurt randament mai bun

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări