flomar60 Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Salutari , tuturor! La acest transformator am utilizat , pentru prima data, un circuit magnetic construit pe tole de tip "manta". Cunoasteti ca acest model de tola este deschis doar intr-o parte -nu exista 3 zone de separatie ca ala tolele E + I ci doar una, in dreptul lamelei centrale-si, din acest motiv montarea in pachet este ceva mai dificila iar carcasa are particularitati de constructie specifice acestui model de tola... Aveti, aici , modelul de tola folosit si dimensiunile fizice: PARAMETRI -sectiune bruta = 10,2cmp -sectiune neta(luata in calcul) = 9,6cmp -inductie luata in calcul - 1,2 T date de bobinaj: -primar = 855 spire cu 0,85mm cu izolatie - secundar de putere = 2 x 90 spire cu 1,75mm cu izolatie (2 x 23V) -secundar auxiliare = 2 x 39 spire cu 0,65mm cu izolatie (2 x 10V) ..................................................................................................................... -rezistenta ohmica primar = 5,1 ohmi - inductanta primar = 12,9 H - inductanta de scapari = 13,9mH ...................................................................................................................... -rezistenta ohmica secundar de putere = 0,4 ohmi - rezistenta ohmica secundar auxiliare = 1,4 ohmi ...................................................................................................................... -greutate totala = 3,2 kg -greutate bobinaj = 1,15 kg -greutate carcasa + feronerie = 0,24kg -greutate miez = 1,81 kg CONSTRUCTIE Carcasa este mai scurta fata de inaltimea tolei cu 5mm pentru a permite tolarea miezului Aspectul general REZULTATE OBTINUTE LA TESTE -curent de mers in gol = 156mA -tensiune in gol secundar de putere = 45,6V (2 x 22,8V) - tensiune in gol secundar auxiliare = 20,8V ( 2 x 10,4V) - curent secundar de putere = 7,3A => cu 3,8V cadere de tensiune in sarcina ( 41,8V ; 8,33%) -................................................= 7,5A => cu 4,1V cadere de tensiune in sarcina (41,5V ; 9,00%) -secundarul auxiliar nu a fost testat cu sarcina PUTERI OBTINUTE - putere aparenta = 346,42 VA -.......activa in primar indicata de watt-metru = 331,7W -......activa secundar de putere = 301,38W -randament = 0,908 ........................................................................................................................ si pozele cu masuratorile : -in gol -in sarcina -temperatura , dupa 1 ora de functionare cu sarcina din poza aprox. 58 grade CURBA HISTEREZIS - s-a obtinut la 165V si 54mA -curba -forma tensiunii si curentului TENSIUNEA DE SCURTCIRCUIT - 24,3V la 7,3A => 11% -25,1V la 7,5A => 11,4% Zgomotul in sarcina este aproape insesizabil....va fi folosit intr-un amplificator audio.... Link spre comentariu
romicap Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 (editat) Calitatea tolelor prezentate este remarcabila . Am lucrat cu ele si stiu si eu ce valoroase sunt .Pacat ca se gasesc foarte greu ... Acelasi material , dar tole E+I transformator de retea executat astazi (nu intru in amanunte ) fara sistemul de prindere si suruburi stranse, se comporta absolut silentios ... am verificat de doua ori daca este cuplat corect la retea... Editat Martie 9, 2016 de romicap Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 9, 2016 Autor Partajează Postat Martie 9, 2016 Da, am ramas surprins in mod placut de rezultatele obtinute!...intr-adevar, se gasesc greu.... Link spre comentariu
adydep Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Acest tip de tolă era utilizat la transformatoarele de sonerie "comuniste",și în unele televizoare Normende/Saba Ultracolor(după redresarea clasică cu punte și condensator,urma o sursă in comutație cu transfer direct). Link spre comentariu
romicap Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Nu , nu cred ca aveti dreptate (A. Tabacaru)nu este vorba doar de tipul tolei (manta) ci de materialul din care este facuta . Link spre comentariu
vera Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Confirm, aceste tole manta (nemtesti) sunt f bune, calitativ. Cele unguresti si romanesti lasa de dorit. Am romanesti, din material f bun, dar cu bavuri (pacat).@flomar60, am unele nelamuriri:1-referitor la sectiune efectiva9,6cmp/10,2cmp=0,941176Ori in literatura de specialitate, este dat factorul de umplere=0,97 (tola cu grosimea de 0,5 si izolatie oxid) sau 0,93 (tola cu grosimea de 0,5 si izolatie lac). Din cate stiu aceste tole au grosimea de 0,5mm si izolatie oxid (din acestea am eu).Ca sa aflati Sef, cel mai sigur, este sa numarati tolele si sa inmultiti cu grosimea standard (nu la tolele romanesti, unde variaza).2-Np=855sp (de ce?)Np=230 x 100000000/4,44 x 50 x 9,6 x 12000=899,33sp (cu datele dvs.)3-nu inteleg cum ati masurat tensiunea de scurtcircuit.In rest, numai de bine. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Pai, aveam miezul cu sectiunea bruta de 10,2cmp...tola 0,5mm cu oxid....si aveam nevoie de un traf care sa ofere 2 x 22-25V la un curent cat mai mare.... Scopul initial a fost sa obtin puterea maxim posibila din miezul asta , avand in vedere fereastra generoasa....si un curent de mers in gol cat mai mic posibil in aceste conditii... ....am stabilit din start o putere utila in secundar in jurul a 300W....de aici a rezultat , automat , un curent in primar in jurul a 1,6A....si implicit diametrul conductorului in primar 0,85mm....am stabilit -prin mai multe teste- inaltimea optima a carcasei care sa permita tolarea corecta....apoi am calculat numarul de spire pe strat al primarului...au iesit 85 spire pe strat-bineinteles cu rezeva, din calcul erau de fapt 88 spire....abia de aici in colo am calculat nr. spire pe volt -cu inductia deja aleasa de 1,2T,avand in vedere calitatea tolelor...pentru tensiunea retelei utilizez intotdeauna valoarea de 220V... ....aveam 85 spire pe strat si am jonglat cu sectiunea pana la o valoare cat mai apropiata de un numar complet de straturi....cel mai aproape a fost valoarea de 9,6cmp... nr. sp./V =1/ 4,44 x 50 x 0,00096 x 1,2 = 1/0,255744 = 3,91 sp./V .... x 220 = 860,2 spire....pe 10 straturi...fata de calculul meu ,erau 10 spire in plus....la executia concreta a bobinajului am reusit recuperarea a 5 spire ....asa am ajuns la valoarea de 855 sp. in primar.... curentul de mers in gol l-am presupus la valoarea de 145-155mA ,nu aveam toate datele ca sa-l antecalculez....a iesit , in realitate 156mA ....Tensiunea de scurtcircuit...am pus secundarul mic in scurt si secundarul mare in scurt prin ampermetru....primarul alimentat prin autotraf....cand am avut in secundar curentul mentionat am citit tensiunea in primar...apoi am transpus valoarea in procente.... ...cam asta ar fi.... Editat Martie 10, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Scopul initial a fost sa obtin puterea maxim posibila din miezul asta , avand in vedere fereastra generoasa....si un curent de mers in gol cat mai mic posibil in aceste conditii... ....am stabilit din start o putere utila in secundar in jurul a 300W.... absolut jenant ca performanta pentru un INOVATOR ca dvs . parca mai ieri scoteati 1000w din 8 cm2 si il tot laudati sus si tare cum ca ar fi minunea de la maglavit . astazi , in martie 2016 , abia-abia de ati scos un pic peste 300w din 10,2 cm2 . cam dezumflata performanta dvs , nu vi se pare , dragi tovarasi ...? Editat Martie 10, 2016 de misuraelectronic Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Ce sa fac, mai imbatranesc si eu, doar stiti ca la batranete performantele scad....in toate"sectoarele"! ................................................................................................................................................................. Va multumesc anticipat pentru o parere pertinenta....daca se poate posta aici.... Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) vreti sa va spun parerea mea ? ok , fie ... insa n-o sa va convina ceea ce veti citi . fara sa intru prea mult in calcule , treaba e extrem de simpla ... S fe = k x { radical din P secundar } . dvs ati precizat cum ca S fe = 10,2 cm2 , iar P secundar dorita de dvs = 300w . de aici rezulta coeficientul k = 10,2 / radical din 300 = 0,5888 . absolut toate cursurile universitare recomanda un k apartinind intervalului 0,8 ... 1,6 . media intervalului este exact 1,2 ...aceasta fiind si valoarea cel mai des folosita in calculele teoretice . in practica de zi cu zi , majoritatea bobinatorilor utilizeaza k =1 . cu cit alege cineva valori din afara acestui interval , cu atit va obtine IN SECUNDAR PUTERI AFLATE IN SFERA RIDICOLULUI . ideea este ca acele puteri sint oarecum obtenabile , insa un trafo oarecare , ca produs finit PERFECT UTILIZABIL PE TIMP INDELUNGAT DE FUNCTIONARE , trebuie sa indeplineasca niste conditii minime ... 1-- sa existe un bun raport calitate / pret + cheltuieli de productie cit mai mici . 2-- dimensiunile trafo-ului sa fie rezonabile . 3-- rata defectiunilor intr-o anumita unitate de timp sa fie cit mai mica virgula cu putinta . 4-- temperatura in functionare indelungata sa nu depaseasca 60 de grade celsius . 5-- sa biziie cit mai putin posibil . 6-- sa indeplineasca normele de electro - securitate a utilizatorului potential . 7-- sa se indeplineasca virgula conditia de reproductibilitate /repetabilitate , deci sa se poata executa intr-o cantitate mai mare strict decit 1 bucata 8-- alte conditii care-mi scapa acum pe moment . la dvs , cu toata bunavointa mea , chiar n-aveti cum sa indepliniti conditiile 1-- si mai ales 7-- . coeficientul k = 0,5888 al trafo-ului dvs se afla in afara domeniului corect , rezulta ca puterea in secundar de 300w este perfect obtenabila , insa NU ESTE SUSTENABILA PE TIMP INDELUNGAT . LA ABSOLUT ORICE S fe FIXAT , cu cit k-ul se alege sa tinda inspre zero , puterile in secundar tind sa creasca spre infinit , insa si timpul cit poate fi debitata acea putere in secundar se scurteaza dramatic . concluzia este urmatoarea ... cui foloseste prezentarea realizarii unui trafo ne-reproductibil , din lipsa de tole , dupa cum s-a si scris mai sus , citez...SE GASESC FOARTE GREU ... am incheiat citatul? Editat Martie 10, 2016 de misuraelectronic Link spre comentariu
romicap Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Citez @ misuraelectronic ,, cui foloseste prezentarea realizarii unui trafo ne-reproductibil , din lipsa de tole , dupa cum s-a si scris mai sus , citez...SE GASESC FOARTE GREU ... am incheiat citatul? '' Foloseste de dragul artei (si nu este putin lucru`acesta!) Orisice realizare iesita din comun stimuleaza creativitatea si ambitiile oamenilor cu vointa . Locul comun plafoneaza .... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 vreti sa va spun parerea mea ? ok , fie ... insa n-o sa va convina ceea ce veti citi . fara sa intru prea mult in calcule , treaba e extrem de simpla ... S fe = k x { radical din P secundar } . dvs ati precizat cum ca S fe = 10,2 cm2 , iar P secundar dorita de dvs = 300w . de aici rezulta coeficientul k = 10,2 / radical din 300 = 0,5888 . absolut toate cursurile universitare recomanda un k apartinind intervalului 0,8 ... 1,6 . media intervalului este exact 1,2 ...aceasta fiind si valoarea cel mai des folosita in calculele teoretice . in practica de zi cu zi , majoritatea bobinatorilor utilizeaza k =1 . cu cit alege cineva valori din afara acestui interval , cu atit va obtine IN SECUNDAR PUTERI AFLATE IN SFERA RIDICOLULUI . ideea este ca acele puteri sint oarecum obtenabile , insa un trafo oarecare , ca produs finit PERFECT UTILIZABIL PE TIMP INDELUNGAT DE FUNCTIONARE , trebuie sa indeplineasca niste conditii minime ... 1-- sa existe un bun raport calitate / pret + cheltuieli de productie cit mai mici . 2-- dimensiunile trafo-ului sa fie rezonabile . 3-- rata defectiunilor intr-o anumita unitate de timp sa fie cit mai mica virgula cu putinta . 4-- temperatura in functionare indelungata sa nu depaseasca 60 de grade celsius . 5-- sa biziie cit mai putin posibil . 6-- sa indeplineasca normele de electro - securitate a utilizatorului potential . 7-- sa se indeplineasca virgula conditia de reproductibilitate /repetabilitate , deci sa se poata executa intr-o cantitate mai mare strict decit 1 bucata 8-- alte conditii care-mi scapa acum pe moment . la dvs , cu toata bunavointa mea , chiar n-aveti cum sa indepliniti conditiile 1-- si mai ales 7-- . coeficientul k = 0,5888 al trafo-ului dvs se afla in afara domeniului corect , rezulta ca puterea in secundar de 300w este perfect obtenabila , insa NU ESTE SUSTENABILA PE TIMP INDELUNGAT . LA ABSOLUT ORICE S fe FIXAT , cu cit k-ul se alege sa tinda inspre zero , puterile in secundar tind sa creasca spre infinit , insa si timpul cit poate fi debitata acea putere in secundar se scurteaza dramatic . concluzia este urmatoarea ... cui foloseste prezentarea realizarii unui trafo ne-reproductibil , din lipsa de tole , dupa cum s-a si scris mai sus , citez...SE GASESC FOARTE GREU ... am incheiat citatul? De aici si curentul de mers in gol de 156mA care este foarte mare pentru un asemenea traf. Cred ca OP-ul a fost entuziasmat de forma tolei si a estimat eronat calitatea ei. Si parerea mea este ca a realizat un Fail grandios. Poate ma insel. Oricum, ... Mult succes in realizarile viitoare! Link spre comentariu
smilex2 Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Trebuia sa folosesti un traf cu sectiune mai mare (aproape dubla) ca sa obtii aceleasi rezultate si atunci toata lumea ar fi fost incantata. Sau trebuia sa-i prezinti performantele la 100W (randamentul indeosebi), dar atunci doar cunoscatorii ar fi fost incantati, ar fi intuit ce poate traful tau la 90% randament. Voi spune ca traful tau nu are nimic deosebit. Iar tu stii si intelegi de ce afirm asta. Deosebite sunt dorinta de a impartasi si acuratetea cu care o faci, surprinderea detaliilor. Eu personal, admir deschiderea mintii tale, capacitatea de a intelege (si chiar a performa) un domeniu pe care multi il cunosc, dar putini il inteleg. Te rog sa nu-ti scape din vedere proverbul care zice ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Adica daca o faci, nu fii dezamagit de rasplata, ca-i proverbiala. Link spre comentariu
vera Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Doamne, mai aveati un pic si il linsati.Omul a recunoscut, ca este prima data cand lucreaza cu acest tip de tola.Si acum s-o luam pe rand:1-valoare lui k depinde de tipul de tola (E+I, manta, U+I, etc.);2-cel mai ieftin obiect, este cel pe care il ai (avea materialele);3-pt. puterea obtinuta, dimensiunile sunt mai mult decat rezonabile;4-daca materialele utilizate sunt de calitate si a fost executat ingrijit (dupa ce se vede cred ca da), rata defectiunilor este mica;5-supratemperatura unui transformator (nu temperatura, care depinde de cea a mediului), nu-i batuta in cuie, ea depinzand de materialele utilizate (ex. ET90 sau ET180);6-un transformator nu trebuie sa bazaie. Daca tolele vibreaza, inseamna lucru mecanic (pe apa Sambetei);7-cred, nu stiu, ca indeplineste normele de electro-securitate (se pot face masuratori in ac. sens);8-@flomar60, din cate stiu, nu si-a deschi firma de executat transformatoare. Cand o s-o deschida, cred ca o sa apeleze la dvs. Pana atunci, mai ales in regim diy, nu cred ca se pune problema de reproductibilitate;9-alte noduri in papura, dupa ce iau lecitina.Referitor la transformatorul pe 8cmp, acela a fost facut ca sa demonstreze ceva. Acum este vorba de "alta Marie, cu alta palarie".Nemtii (din literatura de specialitate), pe aceasta sectiune, scot 125VA la 220V.Ce a realizat colegul nostru (300VA), cred ca este totusi o performanta.Imi foloseste mie si altor colegi. Pe acelasi tip tola/sectiune, eu am bobinat cu 0,75mm, ceva mai multe spire si am un curent de mers in gol sub 100mA.Sunt transformatoare care merg cu curenti de mers in gol mari si nu au nimic (e economie de piata, suntem in UE si trebuie sa ne aliniem).Asteptam si realizarile dvs. (daca sunt) sa ne spunem si noi parerea.....si uite asa evoluam. Editat Martie 10, 2016 de vera Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 Daca exista doua sau mai multe transformatoare calculate pentru aceiasi putere cel care va avea curentul de mers in gol mai mic va avea si cele mai mici caderi de tensiune in sarcina inclusiv temperatura de lucru minima, rezulta si o fiabilitate marita sau mai pe scurt randament mai bun Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum