Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testare componente

val

Postări Recomandate

Intrucat nu am mai lucrat pana acum cu optocuploare si optotriace, rog un sfat: cum pot verifica aceste componente? Am testat 3 circuite diferite de variator de tensiune 220v (uC, optotriac, triac), niciuna nu a functionat . Un circuit mentinea becul aprins permanent, celelalte doua aprind becul pentru o fractiune de secunda.

Optotriacele (MOC3041, 3063 si 3062) sunt cumparate din magazine diferite si singura posibilitate de a le testa este SMT-ul construit dupa schema postata la "Proiecte complexe".  La masurare, este detectat ledul de pe pinii 1 si 2 iar la pinii 4-5-6: "No, unknow, or damage part", situatie identica pentru toate optotriacele.

Credeti ca ar fi vorba de lot de componente defecte / contrafacute? Nici cu triacele cumparate de la aceleasi magazine nu stau prea grozav: BTA08 si BTA12 vazute ca rezistenta de ~ 84ohmi (T1-G), BT139 vazut ca tranzistor. Testerul pare in regula, BT136 si BT138 vazute corect.

Editat de val
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• val

4

• dan cod

3

• MifTy

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu placere.Si eu am in plan sa fac un tester penrtu optotriace dar inca nu am avut timpul necesar sa studiez problema.Poate are cineva facut sa ne dea o schema.

Link spre comentariu

De pe o placa a carei provenienta si utiltate nu o cunosc, intre timp am dezlipit o componenta S21MD4V care dupa fila de catalog este optotriac. Daca la testul cu SMT, MOC-urile prezentau la pinii 4, 5 si 6 indicatia "No, unknow, or damage part", in cazul S21MD4V la aceeasi pini componenta este vazuta ca tranzistor PNP.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

păi MOC sunt optotriace, nu optocuploare cu tranzistor! şi unele nu au bipolar, ci opto-MOS (destul de puţine)...

eu zic să nu te bazezi pe SMT la astea, că nu l-au gândit pentru aşa ceva, singura soluţie valabilă e să faci un tester de genul celui deja dat de dan cod (mersi, am deja şi eu câteva, dar nu strică mai multe, chit că folosesc exact acelaşi principiu).

mai poţi şi "uni" schemele între ele, şi folosi pentru triacele de putere un bec de lanternă sau auto... bec-bec, cu filament, nu halogen, xenon sau altă treabă d'asta! :dâ

ori un motoraş de 12 volţi... cine a păstrat casetofoane auto, are! :wretre

(cred că am să traduc zilele astea "modul de utilizare" al testoarelor pentru aşa ceva de pe TE... eu pe alea le folosesc... )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări