Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor?

Vizitator vasile popovici

Postări Recomandate

@vasile popovici: pentru a comanda un circuit alimentat la 5V si 1A poti folosi un tranzistor tip IRFR3709 (Rds-on=6.5mOhm, Gate Threshold Voltage = 1.35V...2.25V, Vdss = 30V max.), care va disipa o putere redusa (1A x 0.0065Ohm) nu pune probleme in functionare.

Pentru celalalt circuit, poti folosi linistit BS170.

Sper ca aceste raspunsuri sa corespunda nevoilor tale.

L.E.: Pentru ceilalti: Cat de greu poate fi sa dati un raspuns concret la intrebarile puse? Tineti cont si de faptul ca userul nu cunoaste prea multe despre componentele electronice dar vrea sa faca ceva ... ce stie doar el.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

2

• validae

2

• Dan57

2

• Mircel

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nico_2010 m-ai lasat fara cuvinte - (dau o bere  eu lucrez pe floreasca)

Gate Threshold Voltage = 1.35V...2.25V - probabil imi trebuie o rezistenta ?

Multumesc  

Link spre comentariu

In cazul folosirii unor tranzistori MOS rezistenta serie cu poarta nu este obligatorie dar reduce/anuleaza eventuale oscilatii ce apar la comutare in schimb la tranzistori bipolari este obligatorie.

Link spre comentariu

Eu am internet doar 6 ore la munca, de luni pana vineri, asa ca abia acum am vazut ce s-au mai umflat muschii pe aici.Nu ne-ai spus nimic despre sarcina, are un punct fix la masa sau la +5V? De aceea ti-am spus de diferenta intre releu si tranzistor.Daca sarcina este obligatoriu la masa se comanda cu un PNP sau un MOS-P iar daca este conectata permanent la +5V se comanda cu un NPN sau MOS-N. Un semnal digital de comanda este definit ca activ "1" sau activ "0", nici asta nu ne-ai spus dar probabil se subintelege ca vorbim de obicei de activ "1".Cat despre indicarea unui tranzistor poti crea o problema indicand un anumit tip. Sant mii de tipuri de tranzistoare si fiecare meserias s-a familiarizat cu anumite tipuri. La modul general exista riscul ca indicand un model incepatorul sa astepte o camanda cateva zile in timp ce are ceva in sertar sau pe diverse placi.Voi aveti o imagine despre aceasta meserie in timp ce practicantii au o experienta proprie si pot da sfaturi ce pot deruta uneori. Un exemplu ar fi la depanare tv unde sigur nu cunosti acest tip de probleme.Asa ca spune daca ai ceva componente prin sertar la care stii curentul si care te-ar avantaja prin capsula.Spune daca sarcina este cu un capat la masa sau la plus. Sau semnalul daca poti sa-l modifici usor din program ca activ unu sau zero. Cu cat mai multe date cu atat mai usor de raspuns.Fiecare raspuns mistocaresc la postarile mele nu face decat sa-mi mai iau cate o pauza lunga. Mai mi-a spus un inginer batran cu activitate la Tehnium: mare paguba! De fapt am cerut o pauza de 3 luni dar conducerea nu a luat-o in seama. O sa incerc cu un autodenunt la conducerea noastra ca stau prea mult pe forum, stiu ca in RPNC este o metoda ff eficienta.

Link spre comentariu

@vasile popovici: pentru a comanda un circuit alimentat la 5V si 1A poti folosi un tranzistor tip IRFR3709 (Rds-on=6.5mOhm, Gate Threshold Voltage = 1.35V...2.25V, Vdss = 30V max.), care va disipa o putere redusa (1A x 0.0065Ohm) nu pune probleme in functionare.

Pentru celalalt circuit, poti folosi linistit BS170.

Sper ca aceste raspunsuri sa corespunda nevoilor tale.

L.E.: Pentru ceilalti: Cat de greu poate fi sa dati un raspuns concret la intrebarile puse? Tineti cont si de faptul ca userul nu cunoaste prea multe despre componentele electronice dar vrea sa faca ceva ... ce stie doar el.

Nico - multumesc inca o data 

Am intrat in problema 2 - am cautat pe internet codul sugerat de tine "IRFR3709" si nu prea il gasesc de cumparat 

miticamy  - am doar respect pentru cele 4000 si ceva de posturi ! - imi cer scuze inca o data pentru raspunsul  mistocaresc , nu asta a fost intentia mea 

nu am nici o piesa in sertar , si da aveam nevoie de un raspuns dat de experienta celor care vorbesc "cantoneza" necustocuta mie .... ca sa citez pe UDAR

Eu sunt un om practic si in cele 20 de posturi am inteles un singur lucru : am postat in sectiunea gresita si imi cer scuze ca v-am risipit timpul

probabil nu am explicat cum trebuie - o sa incerc sa dau o descriere mai exacta in sectiunea de servicii ca sa nu mai fie pierdere de timp pentru cel care raspunde 

Va multumesc pentru timpul acordat  si daca aveti o solutie pentru mine va astept la sectiunea servicii 

Link spre comentariu

Vasile, orice mosfet canal N, logic level (caracteristica importanta), cu Rdson intre 10 si 100 miliohmi face fata la curentul de 1A. Nu va avea nevoie de radiator.Nu stim de unde cumperi, deci nu se poate recomanda ceva specific.

Link spre comentariu

Salut,

thunderer - cumpar din bucuresti- maica domnului - conex electronics sau de pe internet , preferabil europa 

craciun -  NPN BD235 / BD237 .... leg baza direct la attiny fara rezistenta ? imi trebuie o dioda in paralel cu emiter-colector ?

Multumesc

Link spre comentariu

Salut,

Iti trebuie o rezistenta de limitare a curentului prin baza trz.

Ar trebui sa postezi o schema cu montajul sa stim mai exact despre ce e vorba.

Dioda emitor -colector nu vad la ce ti-ar trebui, doar in cazul in care in colector catre V+ ai o sarcina inductiva se recomanda o dioda montata de la colector la V+ pentru a amortiza evenutalele oscilatii produse de trecerea curentului prin sarcina inductiva.

Editat de craciun
Link spre comentariu

http://imgur.com/yZUD7oe

Intrerupatoarele sunt cercurile  galbene

din ce am cautat eu pana acum cred ca se poate face cu un tranzistor , un rezistor si o dioda ambele intrerupatoare dar am nevoie de codul componentelor sa le pot cumpara si testa. 
nu ma intereseaza proprietatea tranzistorului de a lasa sa treca mai mult sau mai putin curent ci doar proprietatea de intrerupator
Componentele trebuie sa fie uzuale - sa le pot comanda pe internet in europa sau sa le pot lua de pe maica domnului 
Link spre comentariu

vrei să comanzi un releu (mă rog, două, dar nu contează, foloseşti aceeaşi poveste in 2 exemplare)???

nu puteai spune de la început aşa? :d

depinde de ce releu foloseşti: nu ne interesează cât curent "duc" contactele, ne interesează doar tensiunea şi curentul de anclanşare fermă a releului.

de obicei, scrie pe el, SAU e un cod pe el, şi dacă nu e cine ştie ce antichitate sau chinezărie de care n-au auzit nici chinezii, găseşti datasheeturi pe net.

cu datele astea poţi afla singur ce tranzistor să foloseşti, fie el mos sau bipolar.

mai mult, deja găseşti pe net scheme de comandă a releelor cu microcontrollere, nu ai decât să te asiguri că cel care a conceput schema aia a folosit exact acelaşi tip de releu pe care-l foloseşti şi tu. asta-i tot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări