Dxxx Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Nu tin deloc sa am dreptate - sper doar sa fie de ajutor. Nu cred ca toata lumea "s-a jucat" cu surse SMPS/CC - de aceea am atras atentia asupra acestui comportament care pare banal pentru cine are experienta respectiva, dar cred ca este oarecum neasteptat/greu de explicat pentru cei care n-au mai vazut asa ceva. Testarile inseamna fie sa ai o sarcina rezistiva programabila digital (...as vrea eu...) fie sa configurezi tu manual asa ceva cu rezistente serie/paralel si cu valoare crescatoare/descrescatoare in asa fel incat sa evidentiezi zona "utila" si limitele la care se intra sus si jos in protectie. Fiind vorba de lucru intr-o sursa alimentata la 220~ trebuie lucrat cu grija... Link spre comentariu
validae Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Pot să vă asigur că nu are cum să consume un bec de 230V/100W alimentat la 30V un curent mai mare decât cel cerut de led, sau COB.....în niciun caz.Se poate verifica cu un aparat de măsură. Acolo sursa are ceva probleme, fie devalorizarea rezistenței ce citește curentul, fie orice altă anomalie......dar becul acela de 230V nu avea cum s-o suprasolicite.Eu îi sugerasem chiar să folosească trei becuri de far auto de 12V/55W înseriate, pentru a duce sursa la curentul maxim stabilizat, până la urmă asta face ea, limitează un prag de curent prin variația tensiunii aplicate sarcinii. Link spre comentariu
adydep Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Si pe mine ma duce gandul la rezistentele care monitorizeaza curentul :R5,R6,R7,R8-conectate paralel. Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 9, 2016 Autor Partajează Postat Martie 9, 2016 Inca nu am reusit sa-i dau de cap sursei O intrebare?... de unde ai scos R5 R6 R7 R8?... ca nu am vazut nici o schema..... O sa incerc sa gasesc un consumator care se incadreaza in valoarea sursei Link spre comentariu
adydep Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Sunt scrise pe cablaj,și le am văzut in poza cu nr3.Sunt 4 rezistențe smd. Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Ok. Merci frumos Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Revin cu noi informatii. Am inlocuit condensatorii de pe iesire ..... dupa care am alimentat montajul si functiona intermitent, la un momentdat ledul a ramas aprins (avind o tensiune la iesire de 33v) circa 15 secunde timp in care un condensator a inceput sa sfaraie si s-a unflat Am oprit montajul ca sa nu bubuie condensatorul si am anulat acel condensator si din nou functionare intermitenta La o tensiune de 33V am ledul are un consum de 0,33A Rezistentele R5 R6 R7 R8 au 0.5 omi in circuit Mai astept sfaturi Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 10, 2016 Partajează Postat Martie 10, 2016 (editat) Salut Mariandmd! Sursa ta nu are nimic, e perfect functionala, ledul este cel dus. Am defrisat ca si tine un proiector de 50W la care am inlocuit mai intai ledul de 50W ars cu unul de 100W, care era folosit doar la 30% din putere, dar care s-a dus deasemenea datorita racirii defectuoase, ffff slabe, practic carcasa proiectorului e din aluminiu de 1mm grosime, motiv ptr care am trecut la remodelari, o sa pun si ceva poze. Acum, sursa respectiva e destul de desteapta ptr o chinezarie, in sensul ca e o sursa de curent constant care integreaza si un circuit de corectare a factorului de putere, toate in acelasi integrat. Pe scurt, sursa e facuta sa mearga in anumite limite ale valorii curentului constant ptr care a fost proiectata. De exemplu, in cazul unei surse de 50W cum am eu, dar ca si a ta, ea va functiona corect cu o sarcina ce trage un curent constant intre 1,35-1,5A, daca tragi fie mai mult fie mai putin, ea va intra in protectie, asa numitul hickup mode, adica va trimite pulsuri de curent, pana ce integratul citeste curentul ptr care ea a fost proiectata. Ca sa verifici asta incearca sa conectezi ca sarcina doua rezistente de 47Ohmi/10W in paralel sau una de 27Ohmi/20W si vei vedea ca sursa merge binisor. In cazul tau s-a dus o catena de leduri si ledul respectiv consuma mai putin curent, ceea ce face ca sursa sa mearga anormal. Incearca ledul la curentul nominal, ptr asta insa sursa ta de laborator trebuie sa fie capabila de minim 40V la iesire si posibilitatea reglarii curentului intre 0 si 2A minim, vei obseva ca ledul e dus. Solutia este inlocuirea ledului, dar si montarea unui radiator serios, altfel vei patii ca mine, si anume, vei prajii si noul led datorita racirii defectuoase, pe care o vei constata, masurand cu un termometru temperatura carcasei ledului. Asta e tot, sper sa fi fost de ajutor! P.S. Pune la iesire condensatori Low Esr cu tensiunea minima de 50V, ideal 63V, si nu vor mai bubuii, acum e posibil sa fii tu norocos si ledul sa nu aibe nimic, dar nu cred, sa fie dusi doar condensatorii, ceea ce ar explica functionarea defectuoasa a sursei. Lasa rezistentele alea in pace ca nu au nimic, fac exact ce trebuie sa facam si anume senzor de curent in sursa mosfetului. Editat Martie 10, 2016 de silicipi Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 10, 2016 Autor Partajează Postat Martie 10, 2016 Ok. Sapand si citind am cam inteles cum functioneaa sursa. Cand condensatorul s-a busit inseamna ca a crescut consumul si sursa a functionat corect. Cert este ca ledul se aprinde cu alta sursa (am o sursa de 13,8V si alta sursa... celebra 0-30V 0-3A) am inseriat sursele si pe la 33V ledul sta aprins , este puternic, si sunt multumit cum lumineaza. Sa-i fac alta sursa de 30V ca sa-l pot folosi? Dati-mi un sfat ca parca nu as renunta la led... Am redus tensiunea din sursa reglabila si am vaut ca nu merge decat un rand de leduri din cele 5.... Se pare ca este avariat ledul destul de bine... totus as dori sa-l folosesc si asa la 10W... la tara in curte merge zic eu.. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Bine Mariane, de ce ai face asa ceva? Daca ai 4 catene arse si una singura buna este semn clar ca si catena ramasa este grav afectata, deci macar la speranta de viata sta foarte prost. Nu merita deci sa consruiesti sursa pentru ceva care este deja stricat, cand poti cumpara piesa de inlocuire ieftin (cred ca gasesti pe forum) sau poti cumpara ceva bun. Ce spune Silicipi este direct de la cineva care a experimentat concret cu asa ceva si totul sta in picioare, deci tu ai sursa buna si COB defect - ceea ce ai constatat singur. Si ca prncipiu: alimentarea in tensiune constanta poti sa o faci in siguranta doar daca alimentatorul are o protectie care sa limiteze curentul la ceva suportabil, altfel o mica supra-tensiune, chiar sub 1V poate sa dstruga LED/COBul instantaneu - nu mai faceti asa ceva. COBul tau vea probabil 1,5A maxim cu cele 5 cateme, deci acum curentul maxim este 300mA. Am impresia ca i-ai dat mult mai mult, deci catena existenta este compromisa, oricum. Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 Am inteles si va multumesc pentru expicatii. Am vorbit deja sa achizitionez un led nou si sper sa-l rezolv. Va tin la curent. Ledul vechi este de aruncat clar... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 (editat) Datorita imperfectiunilor din fabricatie este posibil ca acel sir de leduri sa aiba o tensiune mai mica.Ce diferenta de tensiune este intre acea singura catena aprinsa si aprinderea celorlalte?Cat este consumul total cand sunt aprinse toate?Atentie ca a spus clar ca se aprind toate pe la 33VDoar o catena cand e tensiunea redusa.Daca pe celelalte catene avea un led intrerupt nu se aprindeau nici la 33VDaca avea un led scurt circuit se aprindea acea catena prima la tensiunea mica. Editat Martie 11, 2016 de gabiz_ro Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 De prima data s-a aprins decat un singur rand de leduri dar nu am observat pentru ca-l aprindeam direct la 32-33V si lumina toata suprafata galbena.Acum a cedat si acel sir de leduri... se aprinde scurt si se stinge... se mai aprinde un pic la urmatoarea realimentare... cred ca din cauza ca l-am alimentat cu un curent mai mare...3A cred eu Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Martie 11, 2016 Partajează Postat Martie 11, 2016 Atunci e clar defect.Initial se intelegea ca s-a aprins complet. Link spre comentariu
mariandmd Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 De prima data s-a aprins decat un singur rand de leduri dar nu am observat pentru ca-l aprindeam direct la 32-33V si lumina toata suprafata galbena.Nu stiu de ce s-a postat se 2 ori.. cred ca din cauza ca am postat cu gabiz_ro in acelas timp Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum