Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scule esentiale

MifTy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

8

• zal

3

• costyy86

3

• yo9hrb

2

Top autori în acest subiect

pompa aia de fludor are o probl mare: are varful din plastic si cu timpul se topeste si devine nefunctionala. eu nu ii vad rostul in general, tot tresa folosesc.

mai folosesc si o unghiera pentru taiat terminalele dupa ce lipesc piesele. e mia buna decat un cleste pentru ca se pot taia mai scurt.

Link spre comentariu

La pompa aia de fludor poti sa faci o smecherie interesanta. Cauta aparatoarea aia de silicon sau de ce-o fi de la pipa anodica a unui traf linii, taie partea in care intra firul si pune-o peste partea de plastic a pompei./pisoiu

Link spre comentariu

Virful de plastic e de fapt din teflon, e adevarat ca ce se gaseste e slab calitativ si se cam topeste. Am avut o pompa luata inainte de '90 din tirg, facuta artizanal, care s-a uzat mecanic, insa virful de teflon românesc e bun si acum, plus ca am primit si un virf de rezerva cind am luat-o. Abia acum 2 ani am mai cumparat alta pompa. :smt003

Link spre comentariu

Depinde ce lipesti. Eu am, de ex. 3: unul de 60W (daca ai de lipit chestiuni masive), unul de 40W (cel mai folosit) si unul de 25W... cu alimentare la 12V (poate se strica ceva in concediu :smt003 )Avand in vedere ca se mai fac si cablaje, ar trebui o minibormasina, un punctator, cateva burghie (mai multe, daca esti la inceput), un marker si clorura ferica. Nu recomand acidul azotic.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am avut si eu un pistol de lipit romanesc boninat cam prin `90, de tatal meu si acum 30 de minute a facut un foc de artificii si..e mort, s-a ars primarul, ce imi recomandati, inca un pistol de lipit romanesc, sau un letcon? si de cati W? si apropo, am si 2 multimetre digitale diferite, dar am auzit ca cele digitale sunt mai precise si mai bune, este adevarat?

Link spre comentariu

Statia de lipit e mult mai buna decat pistolul acela. Cat despre multimetre nu este neaparat adevarat, cele digitale se gasesc de pe la 5 lei pana la cateva mi de lei, este firesc ca cele de cativa lei, cativa lei fac si nu poti face masuratori precise cu ele, doar relative. :speriat Aparatul de masura si statia de lipit sunt sculele cele mai importante, asa ca ele merita un buget mare, asta in funtie si de cunostintele fiecaruia, ca daca il folosesti sa masori o rezistenta si cam atat.....

Link spre comentariu

Eu folosesc un letcon de 100W pentru lipiri masive, un letcon de 60W tot pendtru lipiri masive, un pistol de lipit facut inca de tatal meu si o statie de lipit de 60W mai ales cand asamblez un kit, pentru lipiri mai mici, unde am mai putin loc. (trebuie sa fac rost si de alte varfuri ca momentam am doar unul si e cam subtire chiar recomand sa va faceti rost de mai multe varfuri). Ca si pompa de fludor si eu caut unul chiar acum o saptamana mi-sa stricat. Deci astept sugestii. Multimetre folosesc un digital mai ieftin si unul digital mai bunicel cu intefrata usb, si unul analog. Eu digitalul il folosesc pentru masuratori precize iar pentru masuratori rapide si nu am neaparat nevoie de valori cel analog. Burghie folosesc cele din thungsen si vanadium de 0.4 -2 mm pentru cablaje. Bormasina este unul Proxxon FSB 240 il recomand este o scula foarte buna. Pentru cei care folosesc des metoda cu PnP sau marker recomand construirea unei cuve de corodare, daca este construit bine se pot face cablajele in cateva minute.

Link spre comentariu

Nu ma pricep chiar asa de bine ,dar presupun ca pentru a realiza lipituri componentelor smd e nevoie de o stabilitate cat de cat a mainii (sa nu tremure),ceea ce inseamna ca distanta dintre manerul letconului si varf sa fie cat mai scurt;adica mana cu care se realizeaza lipitura sa fie fixa pe marginea mesei..........................sper ca intelegeti la ce ma refer

Link spre comentariu

Se lipesc perfect cu o statie obisnuita ( 40W ) , 8W mi se pare mult prea putin si nu sunt sigur ca e macar termostatat , te vei chinui pana topesti cositorul .

Link spre comentariu

cer un sfat pentru cei mai freca?i în chestiune ca mine: am de gând s? m? joc cu microcontrollere, ?i unele sunt de g?sit exclusiv smd...meditez s? cump?r un letcon donau de 8 W / 12 Vol?i... se g?se?te la TME ?i distribuitorii lui...iat? linkul tme: http://www.tme.eu/ciocan-de-lipit-8w-12 ... b8__2.htmlar fi bun pentru început, sau mai bine caut altceva???

eu am folosit prin anul intai de facultate unul din ala mult timp. e foarte bun pentru smd-uri, chiar si pentru circuite normale, TH, fara lipituri prea mari. Alimentat dintr-un stabilizator 7812 functioneaza foarte bine. E usor si manevrabil. Intr-adevar, parca e putin cam prea lung. Ca problema intalinta, varful initial tine mult timp, dar apoi cele de schimb sunt foarte proaste, cel putin ce am luat eu...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări