Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scule esentiale

MifTy

Postări Recomandate

sa presupunem ca suntem un "nub" care, fascinat de electronica, vrea "sa faca montaje".

stim cu totii ca fara scule nu faci nimic, asa ca insir aici niste scule absolut necesare, pentru inceput:

- multimetru digital. nu exagerati, luati deocamdata un jaf de se gasesc prin toate targurile, sa nu regretati mai tarziu banii dati pe un multimetru scump shi destept...

- letcon de 25-40-50 de Wati. deocamdata e suficient asta. si daca vreti sa avansati la statie de lipit termostatata, va puteti apuca de schema lui wolf, care nu e prea complicata (atentie si rabdare, si va iese din prima ) :goodman: . a nu se uita fludor, decapant, si un varf-doua de schimb.

- surubelnite. un set de ceasornicarie, chinezesc (tot din targ), si 3 sau 4 marimi in cruce sau linie sunt de-ajuns, deocamdata. la ce sunt bune?? la desfacut cutii fara sa dai cu ele de pamant!!! :snakeman:

- patent, tfic (sau cleste oblic), si unul cu varf intors... nu confundati, sunt 3 scule diferite aici!!! oblicul e bun la taiat sarme, patentul si cel cu vf. intors la "tinut contra" suruburilor cu piulita care n-au chef sa se desurubeze din prima...

in continuare, mai sunt necesare un numar de materiale: sarme (la modul generic, deci cabluri ecranate sau nu, de conexiuni, etc...), sticlotextolit simplu placat, plus o sticluta de clorura ferica (pentru cablaje... consultati si threadul dedicat realizarii cablajelor de pe forum!!!), si evident, componente electronice.

nu e cazul sa va duceti la magazin si sa cumparati jumate din el, uitati-va la schema dorita, si cumparati exact piesele necesare. plus inca un exemplar sau 2... daca sunteti un incepator care n-a "afumat" nici o componenta inca, felicitari :prayer:

oricum, piesele ramase, vor fi folositoare mai tarziu, la alte montaje... sau eventual la realizarea celui de-al 2-lea exemplar din schema incercata...

atentie la stocarea lor: cat timp discutam de 3-4 rezistente, 2-3 integrate si 10 condensatoare, merge sa le lasi la gramada intr-o cutiuta... dar cand o sa aveti nevoie de x valoare de rezistenta, nu cred c-o sa va placa sa rascoliti in ditai maldarul de 1000 de bucati ca sa gasiti valoarea cautata...

in rest... daca mai aveti intrebari, eu cel putin, va raspund cu placere.

restul, depinde de ei!! :supz:

MULT SUCCES!!!!

(lista nu e completa, dar reamintiti-va ca aici nu e vorba de un laborator complet utilat, ci minimul necesar pentru un incepator "sa faca" ceva...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

8

• zal

3

• costyy86

3

• yo9hrb

2

Top autori în acest subiect

Sfatul unui incepator:Luati-va si o pompa de cositor (e vre-o 5lei in unele magazine) si puneti mana pe aparatura electronica defecta. Invatati sa scoateti compoentele de pe acele placi. Veti obtine atat exercitiu practic cat si componente!80% din componentele mele sunt recuperate, e drept ca nu am un stoc mare...

Link spre comentariu

Eu zic ca foarte util este si o sursa cu tensiune variabila, in curent continuu, poate si alternativ. Pentru inceput merge de 24V la 1 amper.Daca incepatorul are ceva cunostinte de electronica sau are cine sa-l ajute poate fi realizata usor cu un regulator de tensiune (LM117), aceste regulatoare au 3 pini si costa cam 1 RON. Si bineinteles ca pentru a face aceasta sursa aveti nevoie de sculele mentionate mai sus.

Link spre comentariu

Si eu sunt de parere ca un alimentator reglabil e foarte util, eventual daca aveti bani indicat ar fi un multimetru digital si unul analog.(eu asa folosesc :supz: ). Pentru masurari mai precise folosesc multimetrul digital si pentru masurari rapide multimetrul analog.

Link spre comentariu

As mai aduga: o penseta.

Si eu sunt de parere ca un alimentator reglabil e foarte util

Neaparat sa fie protejat la scurt circuit, :smt005 preferabil de timpu celor care isi limiteaza curentul singure nu cele cu autorevenire.
Link spre comentariu

As adauga:

-o sula ptr curatat sau largit gaurile din cablaj. Nu va ginditi la prostii.( :sex: )

-o trusa de traforaj buna sa-si faca cutii si carcase din plastic, lemn sau cablaj.

-un ciocanel

-o masina de gaurit

-o menghina mica ca sa tina placile cind lipeste/deslipeste piese.

-saciz

-aspirina ptr decapat fire oxidate si ptr dureri de cap. :banghead:

-un creion sau alt indicator de tensiune.

-un catalog de semiconductori, c.i. etc.

-o lanterna

-izolirband

Link spre comentariu

As adauga:

-o sula ptr curatat sau largit gaurile din cablaj. Nu va ginditi la prostii.( :sex: )

-o trusa de traforaj buna sa-si faca cutii si carcase din plastic, lemn sau cablaj.

-un ciocanel

-o masina de gaurit

-o menghina mica ca sa tina placile cind lipeste/deslipeste piese.

-saciz

-aspirina ptr decapat fire oxidate si ptr dureri de cap. :banghead:

-un creion sau alt indicator de tensiune.

-un catalog de semiconductori, c.i. etc.

-o lanterna

-izolirband

e cam mult pentru un incepator. as ramane la sugestiile din primul post
Link spre comentariu

pentru realizarea de cablaje are nevoie de un traforaj si de o masina de gaurit la 12-24V pe care o poate alimenta de la sursa si in felu asta o sa aiba si turatie variabila.

Link spre comentariu

[quote="aghora17

e cam mult pentru un incepator. as ramane la sugestiile din primul post

Pai numai cu letconul si clestele e ca Tarzan cu cutitul in jungla. Nu cred ca poate cineva sa se apuce de treaba, fie si incepator, fara astea. :smt003

Link spre comentariu

ideea e ca daca cumpara de-acum scule in valoare de xxxx euroi, si apoi isi da seama ca "e prea greu", ce face cu ele???eu am indicat un minimum de scule, cat mai ieftine, dar indispensabile, suficiente sa incerce un licurici si cateva amplificatoare fara pretentii (cu 2005, de pilda)!!!...oricum, din momentul la care se gandeste la un multimetru mai destept, o sursa stabilizata reglabila "serioasa", la statii de lipit termostatate si la problema PCB-urilor prin PnP, deja nu mai e incepator absolut, de la ora aia cel putin stie ce-i trebuie, sau macar are idee ce sa mai intrebe pe forum...

Link spre comentariu

pompa de cositor absoarbe cositorul cu care este lipita o componenta pe placa, asa ca poti extrage componenta de pe ea. sau te ajuta sa iei cositorul in exces depus pe PCB...letconul si pistolul de lipit au acelasi rol: incalzesc terminalul piesei si fludorul (sau cositorul), astfel incat sa lipeasca terminalul pe metalizarea PCB-ului...diferenta dintre ele e de marime si greutate: pistoalele de lipit sunt in general mari si grele, iar letcoanele sunt de obicei mult mai usoare...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări