Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi despre un contor electric

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...
Vizitator Mamacyta

Bine v am găsit!Poate cineva să mă lămurească ( recunosc -sunt zero la acest capitol) dacă Eon ul este obligat să verifice metrologic periodic contoarele noastre?? Pt cas am constatat că de la Luna la Luna factură noastră creste sistematic , cînd de fapt avem aceeași consumatori casnici și același nr de pers în casă..!!Am solicitat o verificare, mă gindesc ca ea ar trebui să fie gratis atîta timp cît de aproape 8 ani de cînd avem contorul nimeni de la ei nu s a sinchisit să L verifice vreodată..!! Mă lămurește cineva cam cum merge treaba , va rog..??

Link spre comentariu

Nu va fi deloc gratis din păcate, dacă faci o sesizare că bănuiești contorul de eroare metrologică și ei îl găsesc defect, îl schimbă fără niciun comentariu.Asta în cazul că ai noroc și chiar au depistat erori grosolane.Dacă ei consideră că eroarea se încadrează în toleranțe, ți-l pun înapoi și te taxează pentru verificare.Deci sfatul meu e să te asiguri că ai dreptate, prin montarea după tabloul de siguranțe a unui alt contor de control.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Daca aveti contorul "nemiscat" de 8 ani, e foarte probabil sa fie modelul electromecanic, cu disc. Daca asa este, nu va mai agitati in aceasta directie, acest tip de aparat,

din cauza principiului de functionare nu poate avea eroare decat in minus (inregistreaza mai putin).

Sugestia colegului Validae e foarte buna, insa practic e mai greu de intercalat un contor suplimentar de energie, din motive....geometrice (de obicei, chiar langa contor

sunt situate sigurantele si ar trebui scoase niste fire spre exteriorul tabloului, chestie accesibila doar unui electrician). Practic, dupa contor instalatia se ramifica pe 

mai multe circuite, ceea ce face obligatoriu ce am scris mai sus.

Cresterea facturilor la energie poate fi cauzata si de schimbarea pretului unitar a acelei energii (poate ar fi mai edificator sa urmariti consumul in kWh). 

Presupunerea ca consumul ar trebui sa fie constant e adesea subiectiva, criteriile "acelasi numar de persoane si aceleasi aparate" nu e intotdeauna

chiar corecta (nu cumva ati mai cumparat 1-2 televizoare? poate ati schimbat perdelele si camera e mai intunecoasa, si aprindeti lumina mai devreme,

si pot fi si alte modificari care vi se par nesemnificative, insa cativa kWh ici, cativa dincolo, se aduna....)

Ideea ca "contorul e defect si inregistreaza in plus" e printre cele mai "comode" explicatii, insa e in general contrazisa de realitate... 

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Ce norocos ești dumneata...ai contorul în casă... :reytre

Nu prea inteleg de ce este norocos ca are contorul in casa? Eu il am pe holul blocului si sunt si mai...norocos! :dans:  Nu trebuie sa fie cineva acasa cand vin sa citeasca contoarele...! Deci,care este avantajul contorului in casa? :nas:

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Nu prea inteleg de ce este norocos ca are contorul in casa? Eu il am pe holul blocului si sunt si mai...norocos! :dans:  Nu trebuie sa fie cineva acasa cand vin sa citeasca contoarele...! Deci,care este avantajul contorului in casa? :nas:

Pai cel mai important avantaj este ca vecinii nu pot vedea cat consumi.  :rade:

Daca ati sti ce scandale sunt in Germania cand vine vorba de introducerea contoarelor "inteligente"... Sunt multe asociatii care lupta pentru protectia datelor in domeniul informatic, ei sunt principalii protestatari - si chiar au dreptate. Ce rost are ca furnizorii de curent electric sa vada exact la minut cand si cat curent consumi? Asa pot deduce exact cand este cineva acasa si cand sunt oamenii plecati, isi pot da seama cand este familia plecata pentru mai mult timp de acasa, etc. Pentru furnizori ar ajunge si daca ar primi doar consumul total din 24 de ore, odata pe zi (sau odata la 12 ore pentru plan tarifar zi-noapte). Sau consumul realizat in 7 zile, odata pe saptamana. Dar furnizorii vor sa adune date exacte despre cine / cand / cat consuma. Multi se gandesc ce se intampla daca datele respective ajung la cine nu trebuie - in urma unui atac cibernetic, etc. De la multe companii din IT ajung date unde nu trebuie, in acest caz riscul este si mai mare la furnizorii de curent electric, deoarece la ei furnizarea curentului electric este pe primul loc si nu securitatea informatica...

Link spre comentariu

In RO,nu prea cred ca intereseaza pe cineva de consumul vecinilor...mai degraba babele sunt interesate de persoanele care te viziteaza,cu cine umbli,ce frizura de..."vagabond" ti-ai tras.. :limb: chestii din astea de barfa..."uite draga ce blugi jerpeliti are,saracul,n-are bani sa-si cumpere nici macar pantaloni"!(asta apropo de moda asta cu blugii sfasiati,decupati...) :rade:

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Conform ultimelor modificari in domeniu(ord 90 ANRE parca, art 7.13) nu se plateste verificarea contorului in cazul in care reclamatia este nefondata(adica, contorul se incadreaza in clasa de precizie) daca nu se reclama contorul de mai multe ori in ultimele 12 luni. Deci la 12 luni ai dreptul la o verificare. Daca in 12 luni mai faci o sesizare si contorul iese ok, atunci platesti verificarea contorului.

Contorul montat nu se poate alege. Se monteaza in functie de ce contoare sunt la distribuitor 'pe stoc' ca sa zic asa.

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări