Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Provocarea 1: Amplificatorul semi gunoier

Postări Recomandate

Ca imi este un forum drag m-am decis sa vin aici cu o provocare. Am in posesie 4 amplificatoare cu schema atasata mai jos. Suna decent, dar nu cat sa-mi placa.

Drept urmare, sunt dispus sa ofer 100 lei celui care vine cu cea mai buna solutie pentru a-l modifica la un nivel mai inalt. Putem supune la vot sau ascultam vocea publicului pentru solutia optima. 

Multe specificatii nu am. E capabil de 2*25W in 8 ohmi pentru configuratia data. Toroidul este 2x30V, nu stiu de ce schema este ca 2x27V. 

Prefinalii se incalzesc cel mai tare. Bias-ul este fix, nu exista loc de reglat. 

Prefer sa fie o discutie constructiva, nu o batalie cu sange. Suntem aici sa invatam si fiecare sa contribuie cum poate. 

Cateva conditii:

* Finalii prefer sa ramana cei deja instalati

* Liniile de 5 si 8V puteti sa le ignorati. Le-am aruncat deja. 

* Plata sa se faca prin transfer bancar/Paypal

post-174771-0-90918500-1456868377_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Cred că-i dintr-o combină, că aveam o placă cu exact aceeaşi parte de atac, dar trz finali în capsulă TO220 şi tensiunea de alimentare mai mică, +/-25V.

2. Lipsă filtrul trece jos de la intrare.

3. Amplificarea e uriaşă, x100. Nu are zgomote ciudate fără semnal?

4. Lipsă compensări la trz prefinali şi în reacţie.

5. Protecţia e bunicică, dar lipseşte temporizarea, e făcută de procesor. Musai trebuie adăugată acolo.

6. Dacă superdioda e fixă, nu înseamnă că trebuie şi lăsată aşa, un semireglabil de 5k în locul R14 ajută mult.

7. Q20 e inutil, scoate-l şi fă ştrap c-e.

Editat de zal
Link spre comentariu

1. Cînd am analizat ce face Q20 nu ştiam că e un amplif întreg, dar nu mai modific postul. Ca şi părerea că e o fostă combină.

2. Sziklai e uneori instabil cu scheme necizelate.

3. Aveam posibilitatea să cumpăr unul din tîrg acum 3 ani. Totuşi, parcă era alta schema.

Editat de zal
Link spre comentariu

.............................................................................................

2. Sziclai e uneori instabil cu scheme necizelate.

..................................................................................................

Poate si de asta...

Uneori e incitantant sa faci imposibilul posibil (discutind la figurativ binenteles).

Link spre comentariu

Placa cu procesor o voi elimina. O sa fie un simplu buffer sau un preamp cu gain mic, daca este sa scad din castigul amplificatorului. Asta pentru ca o intrare imi este suficienta. 

Controlul digital al volumului il voi elimna. Un atenuator 20k Alps e suficient. 

Aici este o idee cum e facuta placa. Traseele de putere sunt cositorite. Nu stiu care este treaba cu modificarile din poza. 

Posted Image

post-174771-0-47212200-1456871546_thumb.jpg

Editat de Predator
Link spre comentariu

In primul rind, fara sa intervii prea mult in a modifica schema existenta, astea sint modificarile pe care le-as face:

Tranzistorii din diferential pui BC550 (Q5 si Q6) si BC560 (Q3si Q4)  atentie la configurarea terminalelor.

Rezistenta R2 o pui de 1kOhm, rezistenta R11 cam 39kOhmi, cu un condensator de 10-22pF paralel pe ea.

Rezistenta R1 mareste-o pe la 330 ohmi, dupa ea fata de masa pui o resistenta de 39kOhmi cu un 330pF paralel pe ea.

Rezistentele R6 si R7 trebuiesc ajustate astfel incit prin ele sa treaca un curent de circa 2mA, adica cite 1mA prin fiecare tranzistor din diferential.

La tranzistorii din diferential (Q3,Q4) le-as pune cite o rezistenta  de 51 ohmi din emitoare catre rezistenta R7 iar la celelalte (Q5 si Q6), un semireglabil multitura de 100 ohmi, cu cursorul catre R6, astfel incit sa poti regla offsetul la iesire cit mai aproape de 0mV.

Rezistentele R3, R4, R8 si R9, le-as mari valoarea pina pe la 2,2kOhmi si le-as pune egale pe toate 4 (cred ca e o greseala cu valoarea de 10 ohmi pentru R4 si R9), decalibreaza diferentialul.

Peste condensatorul C2 as pune paralel pe el un nepolarizat de 220-470nF.

Tranzistorul Q8 nu are cum sa fie PNP, este NPN si trebuie inversat emitorul cu colectorul, am corectat in attachment pus de mine.

Rezistenta R12, trebuie sa fie egala ca valoare cu opusa ei (am lasat notat 100R), si se regleaza valoarea astfel incit sa ai circa 10-15mA curent prin tranzistorii VAS notati 2N5401-2N5551.

Tranzistorul superdioda Q9 l-as pune BD135-137-139, montat izolat cu foita de mica (unsa pe ambele fete cu pasta siliconica) direct pe radiatorul finalilor, pentru compensarea corecta a bias.

Tranzistorul Q11 nu are cum sa fie PNP si era pus pe dos, am corectat in attachment pus de mine, recomand perechea BD139-BD140.

Rezistenta R14 as pune-o de 1,2kOhmi inseriata cu o multitura de 2kOhmi, reglat initial la valoarea maxima a rezistentei, din care as regla biasul la circa 50mA.

Rezistentele R17 si R13 le-as micsora pe la 1,5 ohmi, sau chiar le-as strapa cu sirma, limiteaza excursia maxima la iesire a tensiunii, nedeschizind corespunzator finalii.

Rezistenta R15 as pune paralel pe ea un 100nF.

Tot ce am spus este cu minim de interventie pe placa existenta.

Se pot afce generatoare de curent constant termocompensate pentru diferentiale, un circuit pentru corectia autmata a offset cu un operational, dar te complici inutil.

Probabil si partea de preamplificare joaca un rol negativ in calitatea sunetului.

Succes!

In schema am corectat doar greselile, restul nu am desenat.

Daca trranzistorii din VAS se incalzesc excesiv se pot pune mici radiatoare la ei, (adaptarea mecanica te priveste) sau ii poti inlocui cu ceva mai puternici cu mici radiatoare cite o tabla din cupru  sau aluminiu, in forma de U.

Posted Image

Link spre comentariu

E ok si 1uF.

Am uitat sa specific as pune un electrolitic de 1-10uF intre E si C la superdioda, cu + in colector.

Intre B si C as pune un 220nF, e suficient.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări