chas3 Postat Martie 1, 2016 Partajează Postat Martie 1, 2016 (editat) In urma unui surplus de componente, m-am hotarat sa fac o mini freza verticala. Axele X si Y vor fi din ghidaje rectangulare miniatura Misumi SELB 10 - sunt mai mici si decat cele de la Kossel, pentru cei familiarizati cu imprimantele 3D. Axa Z va fi dintr-un actuator liniar surub cu bile si patina THK KR 20. Toate Motoarele vor fi Nema17 iar electronica va fi bazata pe ATMEGA cu GRBL incarcat. Actuatorul THK KR20 de pe Z arata cam asa: Sasiul asamblat cu ghidajele de pe Y montate provizoriu: In rest, motorul de frezare va fi epicul spindle chinezesc de 400W. Expectativele sunt doar de gravura si frezat plastic / lemn. Si evident, izolare PCB. Proiectul nu e prioritar, insa fiind banal, probabil va fi functional curand. Cam asa arata ca idee: Masa are 200x80. Editat Martie 1, 2016 de chas3 Link spre comentariu
florianmro Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Frumos !Observ ca te respecti , lucrezi pe masa de granit .Mi-am propus sa cumpar si eu una. Ce suruburi folosesti , pas , clasa de precizie , etc....? Link spre comentariu
chas3 Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 Pai la ce mica e jucaria, incape cu totul pe masa de o pot alinia pe orice latura. O sa pun si ceasul dupa ce termin ca sa verific. Singurul surub este surubul cu bile din actuatorul de pe Z. Specificatiile THK KR 20 sunt aici: https://tech.thk.com/upload/catalog_claim/pdf/cat_kr_en.pdf Chipurile maxim 100mm/s, repetabilitate +/-0.01mm, backlash 0.02mm, cand era nou (toate componentele sunt folosite si ramase surplus de la diverse alte proiecte). Pe X si Y vor fi curele. Desi suna dezamagitor, conceptul frezei de fata este de treceri de adancime foarte mica si la viteza mare. Neavand rigiditate, nu poate lua mult material la fiecare trecere si va compensa cu viteza mai mare oferita de curele. O sa vedem la sfarsit ce abateri vor avea piesele, insa ma indoiesc ca nu o sa fie satisfacator. Link spre comentariu
mihaighe Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) O sa vedem la sfarsit ce abateri vor avea piesele, insa ma indoiesc ca nu o sa fie satisfacator. Ce tip de profile ai folosit?. Si nu uita tine-ne la curent cu poze ,stima. Editat Martie 2, 2016 de mihaighe Link spre comentariu
chas3 Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 Profilele din aluminiu sunt 20x40 si 20x80. Toate prelucrarile au fost facute pe freza manuala: indreptat fetele in urma taierii cu fierastraul: adus la fata: debavurat: Link spre comentariu
chas3 Postat Martie 3, 2016 Autor Partajează Postat Martie 3, 2016 Terminat si Z-ul: Si cu niste motoare puse provizoriu: Mai ramane placa pe care sta X-ul. A ramas la urma ca e cam mult de frezat la ea in comparatie cu restul. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 frumos lucrat, la ce pret ar ajunge fara motoare si electronica? Link spre comentariu
chas3 Postat Martie 4, 2016 Autor Partajează Postat Martie 4, 2016 Multumesc. In cazul meu, eu o realizez din componente ramase in timp de la diverse proiecte. Din cate imi aduc aminte:-pe cate o pereche de patine Misumi SELB10 parca am dat cate 15 EURO-actuatorul parca l-am castigat la vreo 40 USD-profilele ar fi costat 50 RON daca nu le aveam deja-coltarele alea 4 de pe Z si mai sunt 4 care o sa tina freza in incinta ei, sunt vreo 50 de centi bucata-piulite canal T-Slot in jur de 30 RON-placile din aluminiu sunt resturi ramase in urma altor debitari-organe de asamblare vreo 20 RON (am vrut eu unele suruburi sa fie din inox)Actuatorul pare a fi cam risipa comparat cu restul, insa l-am cumparat atunci la un lot care includea si niste KR30 pe care le folosesc si acum. Insa, tinand cont ca include ghidajul + surubul cu bile + suportii de capete + e facut din otel.. compenseaza oarecum din cost.Ghidajele Misumi SELB10 se pot inlocui cu replici chinezesti de HIWIN MGN12, care fiind comune si folosite la imprimantele delta, au ajuns destul de ieftine. Plus ca au sectiune 12mm fata de 10mm la SELB10. Link spre comentariu
chas3 Postat Martie 11, 2016 Autor Partajează Postat Martie 11, 2016 (editat) Am terminat si placa (,) care leaga X de Y. Mai am doar capetele de la curele, intinzatoarele. Ramane apoi asamblarea, calibrarea si sa vedem ce a iesit. Editat Martie 11, 2016 de chas3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum