Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator fara transformator de retea

vera

Postări Recomandate

Pai, să punem alături cele 2 scheme:

post-228380-0-53458900-1457372840_thumb.jpg

post-228380-0-77093900-1457372879_thumb.jpg

...si să încercăm să gasim o situatie potential periculoasă pentru un utilizator al acestui amplificator....

Dacă consideram că există un pericol să arătăm concret care poate fi acesta...

Editat de flomar60
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

18

• sesebe

6

• THOMAS

4

• Dan57

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

....ca intotdeauna se cauta ''noduri in papura'' cand apare cineva cu o idee noua.

Aparatul nu functioneaza fara impamantare (PE) deoarece nu va cupla nici un releu reteaua la redresor. Pt o protectie totala se poate aduga un circuit de ''validare retea'', tot cu senzorul ala cu bec cu neon si fototranzistor, montat imediat dupa intrerupatorul de retea, intre faza si nul, care in cazul lipsei fazei sau nul_ului sa nu lase reteaua sa ajunga la etajul ''sesizor de faza''. Asta in cazul in care ar lipsi null_ul si faza s-ar intoarce prin redresor spre intrare ...sau oriunde in montaj.

Solutii sunt multiple pt a se asigura o protectie eficienta in orice situatie, numai ca ...deh...''capra vecinului''.

@vera, domnule ...felicitari pt initiativa.

Link spre comentariu
Vizitator Cristi Banu

Pai, să punem alături cele 2 scheme:

Posted Imagescreenshot.13.jpg

Posted Imagescreenshot.14.jpg

...si să încercăm să gasim o situatie potential periculoasă pentru un utilizator al acestui amplificator....

Dacă consideram că există un pericol să arătăm concret care poate fi acesta...

Pai daca esti chitit pe treaba,ce mai astepti? Vrei ajutor?

Pai nu e fraier ala de-si pune ideile la dispozitia tuturor? Eu am incercat-o cu ce am avut prin sertare. E ok.

Editat de Cristi Banu
Link spre comentariu

Cristi Banu, frate, mie mi se pare o schema buna care nu prezinta probleme si sigura in functionare!...credeam ca s-a inteles asta!....am facut postul 46 pentru cei care considera acest mod de alimentare periculos...

Link spre comentariu
Vizitator Cristi Banu

Atunci imi cer scuze ca am fost putin mai incisiv in exprimare.

Am observat ca unii au prostul obicei de a fi gigi-contra. Asa pur si simplu,fara sa rumege ideea pe toate partile.

N-are separate galvanica,pericol de moarte.

Are separare,bagi deshtele ca Dorel,iti sar ochii din cap,esti de vina,evident.

Ca daca n-avea separare si te coafai,nu Dorel era de vina, ci lipsa separatiei.

Cam asta-i mentalitatea.

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Nu-mi mai aduc aminte, pe RR si TV romanesti, scria ca sunt cu alimentare directa?

Nu numai ca scria ca nu ai voie sa-l deschizi dar mai avea si tot felul de semne de avertizare.

Nu numai aparatele romanesti aveau asa ceva, si cele facute in strainatate.Pe alea avertismentele sunt si mai clare.Daca la noi scria pericol de electrocutare si poate habar n-aveai ce inseamna electrocutare , la americani sau japonezi scria: Nu deschideti aparatul.Pericol de moarte!

Nóuvrez pas!

Link spre comentariu

@der doktor, validarea retelei o face transformatorul de retea. Daca sunt intrerupte nulul sau faza, transformatorul este nealimentat, lipsa 12V pt. bobinele releelor, deci nici un releu nu conecteaza (redresor nealimentat).Va multumesc pt. ideea cu Ne, e mai eleganta decat ce propuneam eu.

Editat de vera
Link spre comentariu

@vera, uite ca asta cu trafo ..mi-a scapat. In cazul asta protectia e completa, egal ce lipseste (faza, nul sau impamantare) nu exista nici un pericol de electrocutare si din punctul meu de vedere e la fel de sigur ca orice aparat izolat de retea prin trafo separator.

Legat de trafo separator de retea...nu stiu ce sa zic dar nu foarte multe sunt testate la 5KV ca rezistenta de izolatie si realizate de firme cu renume. Piatza e plina de chinezarii si sunt putini care in regim diy isi permit materiale de calitate si au experienta in domeniu.

Totusi, ca o completare a protectiei s-ar putea trece faza si nulul printr-un RCD (sigurantza diferentziala) imediat dupa ( sau inainte) de intrerupatorul de retea si orice ''Dorel'' care isi baga degetele aiurea in aparat sa ..scape cu viatza. Asta ar fi varianta pt  cei care inca mai cred in ..''drobul de sare''.

Ideea dvs legata de sursa de inalta tensiune fara traf, cu rezistentza interna mica o consider excelenta si cred ca este ideea anului pe elforum.

Link spre comentariu

Si eu m-am "aprins" la inceput citind titlul topicului,dar analizand mai atent schema bloc a acestui amplificator mi-am dat seama ca de fapt amplificatorul estre foarte bine izolat de reteaua de alimentare avand:

- pe calea de semnal un transformator de atac(semnal) care trebuie foarte bine realizat practic si transformatorul de iesire care si acesta pe langa faptul ca trebuie cu grija realizat,face o separare galvanica eficienta.

- pe calea de alimentare filamente,tensiune anodica pt. preamplificatoare si tensiunea pentru auxiliare (temporizator,automatizari).

Deci cat de usor(sau nu) s-ar putea strapunge izolatia intre primar si secundare la un traf de alimentare clasic tot asa de usor(sau nu) s-ar putea strapunge izolatia intre bobinele celor trei trafuri din acest amplificator,totul depinde de stiinta celui ce le realizeaza si de materialele folosite.

Amplificatorul va fi foarte sigur,mai mult decat atat protectiile prevazute in acest proiect isi vor face treaba.Parerea mea este ca la unele proiecte mai serioase se pot implementa aceste idei de protectie fie ca avem sau nu transformator separator de alimentare.Cred ca si proiectul in sine ca amplificator ; PP cu 4xGU50 a fost ales tocmai pentru ca putem utiliza un dublor de tensiune direct din reteaua de alimentare obtinand cei 600V pt.anod si 250V pt. grila ecran,GU50 fiind un tub care lucreaza bine cu aceste tensiuni,dar comparativ cu alte tuburi din seria KT*** se poate achizitiona la un pret rusinos de mic (!!!!).

In concluzie problema electrocutari ramane o PROBLEMA doar pentru un neavizat care intervine in interiorul acestui amplificator in timpul functionari,valabil de altfel pentru orice aparat care lucreaza cu tensiuni peste 100V.

Bravo colegului @vera! idee faina! :31

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@der doktor, dvs. vreti sa facem aceasta schema, mai sigura decat una cu transformator?De acord, cu singura obiectie ca diferentiala este cam mare, ca volum.Multumesc colegilor care m-au ajutat/sustinut.Si acum ultima gaselnita-pt. a face economie de un releu (R3), bara de 12V (numai alimentare bobine R1 si R2),vreau s-o trec prin temporizator (tensiunea de 12V, pt. acestea, apare dupa 30sec. de la cuplarea amplificatorului la retea). In felul acesta, scap de un contact pe curent alternativ (vor lucra simultan, doar 2 contacte)-o rezistenta de contact eliminata, fiabilitate mai mare.PS-haideti sa nu ne mai risipim energiile aiurea, ci creator. Totul este bine, cand se termina cu bine.

Editat de vera
Link spre comentariu

Atentie mare la curentul suportat de relee in regimul tranzitoriu de incarcare a condensatoarelor de filtraj la punerea sub tensiune. Daca nu limitati curentul de incarcare, riscati sa ramana sudate contactele releelor, cu pericolele aferente.Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări