Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

idei pentru circuite in apatament 3 cam

Postări Recomandate

Faptul ca se recomanda circuite separate implica foarte multe cabluri (sau conductoare) care sunt impreuna in acelasi tub sau nisa. Asta inseamna ca orice cablu sub sarcina se incalzeste separat. Apare astfel o incalzire a mediului unde cablurile sunt, iar asta duce la micsorarea capacitatii fiecarui cablu (in limbaj de electricieni, ma refer la amperaj).D-asta se fac circuite mai putine cu distributie locala de la doza. Intrebare pentru flomelomanul: e in normativ informatie despre reducerea amperajului cablului cand temperatura mediului ambiant creste?Cablu in tub sau ingropat: cel in tub se va incalzi mai mult, aerul fiind un izolant termic. A nu se confunda cablul in tub cu un cablu in aer sau in mediu ventilat, caci nu e cazul.Este de preferat o instalatie cu multe circuite (nu lasi casa in intuneric din cauza unui bec de veioza) dar trebuie gandita bine instalatia si grupate toate sarcinile care nu se suprapun in timp.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@thunderer

Da, normativul I7-2011 rezolva si problema dimensionarii distributiilor atunci cand temperatura la locul de pozare este diferita de 30 grade Celsius, ca si atunci cand doua sau mai multe circuite sunt pozate in acelasi tub/plinta/jgheab/gol al constructiei.

Premisa de la care plecati dumneavoastra, cum ca mai multe circuite de prize intr-o instalatie inseamna obligatoriu o incalzire mai accentuata a intregului ansamblu, este gresita, deoarece nu este obligatoriu sa se intample asta. De regula, fiecare circuit se trage in tub separat, iar atunci cand tubulatura este comuna, exista factori de corectie aplicabili.

Si ca sa raspund si la o intrebare pusa de colegul loleksibolek. un circuit de prize intr-o camera in care avem acum o veioza si un televizor trebuie gandit si pentru o eventuala crestere a consumului in viitor. S-ar putea ca peste 10 ani, in acea camera sa existe si un calorifer electric, iar daca adaugam la el inca un calorifer electric din camera invecinata (ca doar i-am facut circuit comun, ca daca-i faceam separat eram un fitzos care vrea sa-si transforme meseria in arta :wretre ) vom constata ca protectia noastra de 16A nu va "tine" si vom mari protectia la 20 sau 25 A, punand astfel in pericol intregul circuit. Acesta este scenariul prin care au fost distruse majoritatea instalatiilor vechi de dinainte de 1990, acestea nefiind dimensionate pentru necesitatile de consum actuale si observ ca unii n-au tras nicio invatatura din asta si vor sa perpetueze obiceiul. Ei bine, domnilor, n-aveti decat, din partea mea, sa faceti circuite comune in care sa bagati de-a valma si iluminat + prize, ca nu-i treaba mea. Pacat insa de clientii dumneavoastra, a caror singura vina este ca au avut incredere in "calitatile" dumneavoastra de meseriasi. Eu am scris mai sus si repet : o instalatie electrica trebuie gandita ca o investitie pe termen foarte lung. Asta este si unul dintre motivele pentru care o instalatie electrica facuta cu simt de raspundere si avand in permanenta in minte Normativul I7 nu are cum sa fie ieftina.

Link spre comentariu

Ar fi bine ca centrala termica, alaturi de senzorul de gaz, sa fie pe circuit separat. Daca un alt consumator care ar fi montat pe circuitul centralei pica, arunca si centrala termica afara. Nu mai vorbesc de senzorul de gaz. Nu se foloseste diferentiala!

Daca un corp de iluminat are corp metalic atunci se leaga la PE. Nu din cauza "doreilor" de pe santier, ci pentru protectia utilizatorului. Cele care au corp din plastic, logic, nu se leaga. Insa, daca azi ai pus corp de iluminat din plastic, nu inseamna ca maine nu se va monta un corp de iluminat cu corp metalic. De aceea se prevede iluminatul cu PE.

Repartitia consumatorilor pe circuite se face pe baza unui compromis intre tendinta de a asigura necesarul de putere pentru fiecare consumator si posibilitatea de a-i grupa.

De exemplu, o masina de spalat de 1,1 kW poate fi grupata cu un cuptor de microunde de 700W, fara probleme.

Nu este neaparata nevoie de diferentiala pe fiecare circuit. In schimb se poate folosi doar una pe circuitul de prize generale, tip RCCB (20A), cu disjunctoare montate in aval (16A).

Boilerul este bine sa se lege la o diferentiala de 10mA.

I7 detaliaza toate astea. E bine de citit.

Link spre comentariu

,,S-ar putea ca peste 10 ani, in acea camera sa existe si un calorifer electric, iar daca adaugam la el inca un calorifer electric din camera invecinata (ca doar i-am facut circuit comun, ca daca-i faceam separat eram un fitzos care vrea sa-si transforme meseria in arta  :wretre ) vom constata ca protectia noastra de 16A nu va "tine" si vom mari protectia la 20 sau 25 A, punand astfel in pericol intregul circuit."

Dupa logica asta  in 10 ani s-ar putea sa fie montata o centrala electrica in locul celei pe gaz si atunci de ce sa nu tragem si un circuit trifazat pentru ea ,poate o sa fie folositor.Si ar mai fi de bagat ceva conductor dar mi-e ca nu rezista instalatia distribuitorului.In privinta amestecarii de-a valma a circuitelor de prize si lumina nu cred ca am afirmat asa ceva iar clienti de care sa fie pacat n-am,am precizat ca nu ma ocup cu asa decat f rar,nu am nici timp nici nu ma atrage .

Link spre comentariu

Colegul loleksibolek, cu tot respectul si (sper) fara sa va jignesc, cred ca mesajele din acest forum ar trebui sa fie constructive, astfel incat cei care cer si asteapta sfaturi sa poata trage cat de cat o concluzie. Daca nu va atrage domeniul si va ocupati extrem de rar, de ce nu faceti ceva mai util cu timpul dumneavoastra, in loc sa-l pierdeti pe aici, si lasati-i sa dea sfaturi pe cei pe care domeniul-i atrage si se ocupa serios de el.

Link spre comentariu

Cred ca aveti dreptate.Am intervenit pentru ca dupa umila mea parere instalatia recomandata de dvs implica niste costuri prea mari si nejustificate.Nu am afirmat ca nu ar fi mai ok decat cea cu circuite comune la doua camere ( care respecta si ea normativul),doar ca atunci cand iti iei un apartament nu ai saci cu bani si cauti sa realizezi totul cat mai ieftin.In fine,asa cum spuneati,e mai bine sa-mi vad de ale mele si sa nu ma implic lasand pe cei pe care-i pasioneaza domeniul si se ocupa serios de el sa dea sfaturi.O zi buna si cred ca nu gresesc urandu-va spor la munca in afacerea cu instalatii electrice.

Link spre comentariu

@loleksibolek

In primul rand, multumesc pentru urarea din final si va doresc asemenea si eu, in tot ceea ce faceti.

Daca-mi permiteti, as vrea sa divaghez putin pe tema pretului unei instalatii electrice, intrucat observ ca este o preocupare (si nu numai pentru dumneavoastra, ci si pentru alti colegi de forum, dar si pentru persoane cu care am avut ocazia sa intru in contact direct, fie ei clienti sau potentiali clienti).

Spuneam, intr-un mesaj anterior, ca o instalatie electrica trebuie conceputa si executata in asa fel, incat sa aiba aceeasi durata de viata cu constructia pe care o deserveste (sau macar 20 de ani). Un electrician sau o echipa de electricieni care, atunci cand executa o instalatie electrica, se gandesc cum sa faca sa mai fie chemati de beneficiar pentru remedieri ulterioare, ca sa mai castige niste bani in plus, nu se numesc meseriasi. Ei sunt niste tzepari ordinari care, pentru treizeci de arginti, scot la mezat siguranta personala, avutul sau chiar viata beneficiarului care, de buna credinta fiind, i-a angajat pentru lucarea respectiva. Din pacate, tara e plina de astfel de electronemernici, pentru ca nimeni nu ia nicio masura impotriva lor.

Asadar, o instalatie electrica proiectata si executata CORECT este o investitie pe termen lung. Din acest motiv ea n-are cum sa fie ieftina, in primul rand din cauza preturilor aparatajului si materialelor de calitate (si care, din pacate, in Romania este mai ridicat decat in alte state cu nivele de trai mult superioare, dar asta este o alta discutie) iar in al doilea rand din cauza pretului manoperei. Un meserias care face instalatia in asa fel incat beneficiarul sa nu-l mai cheme la eventuale remedieri pentru  o perioada de cel putin 5-6 ani va cere un pret care, evident va fi superior fata de preturile solicitate de electroticalosii sus-mentionati. Intrebarea "spinoasa" este de unde bani, ca romanul de rand "nu poseda ca sa-si permita" (ca sa citez o replica din celebrul film Secretul lui Bachus). Ei bine, eu contrazic aceasta idee. Romanii se plang de mama focului de lipsa banilor, dar risipesc in nestire banii pe tigari, bautura, aifoane de ultima generatie (pe care le schimba mai des decat isi schimba chilotii), ca sa nu mai vorbim de faptul ca suntem unul dintre cele mai risipitoare popoare europene cand vine vorba de aruncat la gunoi mancarea. Iata asadar ca, atunci cand vrem intr-adevar sa facem o investitie de genul unei noi instalatii electrice, putem s-o planificam din timp si sa ne restrangem pe o perioada limitata de timp viciile sau tabieturile consumatoare de finante. Asta, bineinteles, daca avem vointa. Daca nu, vom continua sa cheltuim aiurea si sa ne lamentam ca instalatiile electrice sunt scumpe.

As vrea sa va dau un exemplu concret al celor ilustrate mai sus. In urma cu aproape 5 ani, am fost contactat de catre o doamna pensionara, care mi-a solicitat executarea, in instalatia veche a apartamentului, a unui circuit separat pentru masina de spalat, intrucat observase ca atunci cand folosea simultan masina de spalat si alti consumatori, casa se umplea de un miros de izolatii incinse. Am executat lucrarea, i-am inlocuit si vechiul tablou cu unul modern, prevazut inclusiv cu protectie diferentiala si releu pentru supratensiuni de comutatie, si i-am mai revizuit si legaturile in dozele vechi (conductoare din aluminiu), dar i-am atras atentia ca instalatia veche este foarte subreda s o sa mai aiba probleme cu ea.

Dupa vreo 2 luni, doamna cu pricina m-a contactat din nou pentru a-i reface integral instalatia electrica. Avea un buget de 1200 lei, care insa nu-i ajungea nici macar pentru materiale. I-am explicat cum sta situatia si doamna, vizibil dezamagita, mi-a spus ca se apuca sa stranga bani si ca o sa ma cheme cand va avea suma necesara. Fiind o pensionara cu o pensie de vreo 1300 lei, am fost convins ca n-o sa ma mai cheme vreodata. Dar, surpriza!... dupa exact un an m-a sunat si mi-a spus ca are banii stransi pentru instalatie. Cand m-am dus sa discutam amanuntele executarii instalatiei, am avut surpriza sa constat ca doamna voia cat mai multe prize in casa (avea oroare de prelungitoare), asa ca in final i-am facut cate un circuit de prize pentru fiecare camera si pentru bucatarie (cu cate 8 prize duble pe circuit, adica cate doua pe fiecare perete al incaperii), la care s-au adaugat circuite separate pentru boiler si pentru centrala termica pe care inca n-o avea. La capitolul aparataj mi-a cerut sa cumpar tot ceea ce cred eu ca e mai bun, asa ca am utilizat prize duble din gama Unica Top de la Schneider (care la vremea respectiva costau in jur de 27 lei bucata la distribuitor autorizat). In final, cand am tras linie si am adunat pretul materialelor si al manoperei, am ajuns la circa 1100 de euro. IATA, ASADAR, CA DACA-TI PROPUI SA REALIZEZI NEAPARAT CEVA SI DACA AI VOINTA SI RABDARE, O POTI FACE SI CU O PENSIE DE NICI 400 DE EURO.

Va cer scuze tuturor daca v-am plictisit, sau daca am fost, poate, in afara subiectului de fata.

Link spre comentariu

dupa cum sunt amplasate camerele am zis asa:

cp1 - dorm1 + dorm 2

cp2 - baie mica + baie mare + hol

cp3 - buc + sufr + balcon

cp4 - masina spalat

cp5 - cuptor electric.

ci1 - dorm1 + dorm2 + hol + baie 1 + baie 2

ci2 - buc + sufr + balcon + debarale

pe unde credeti ca este mai convenabil sa merg cu traseele pe sus, la 20cm de plafon sau pe jos la 20-30cm de podea?

Multumesc!

post-175269-0-48220800-1457592743_thumb.jpg

Link spre comentariu

Atentie la prizele din bai! Exista niste restrictii foarte clare legate de montarea prizelor, care este strict interzisa in volumele 0, I si II. In plus, ele trebuie obligatoriu sa fie alimentate prin transformatoare de separare sau sa fie protejate cu dispozitive diferentiale de max. 30 mA (ideal ar fi 10 mA). Mai mult, daca montezi prize in bai trebuie sa legi la instalatia de impamantare, prin legaturi de echipotentializare, toate partile metalice din baie expuse contactului cu utilizatorul. Pentru edificare poti descarca de pe net Normativul I7-2011 si vezi ca ai acolo un subcapitol intreg despre astfel de instalatii.

Cea mai simpla modalitate de realizare a distributiei este sa vii cu traseele pe partea de jos si sa utilizezi aparataj modular. In acest fel, dozele de aparataj se utilizeaza si pentru derivatii si, de la dozele de prize amplasate la 20-30 cm de podea urci cu traseele vertical la dozele de intrerupatoare si de acolo la corpurile de iluminat, fara nicio alta doza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări