flomelomanul Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 in cazul circuitelor de iluminat voi folosi cablu cyy 2x1,5, deci nu voi folosi impamantare, cu toate ca normativul scrie ce scrie. Tipic romanesc. In tara asta toata lumea vrea sa fie ordine si sa traim „ca afara”, dar nimeni nu se gandeste ca „afara” se traieste bine tocmai pentru ca există reguli clare, care se respecta. Dar, fiindca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, de ce sa ne cramponam noi de un normativ obligatoriu? Mai bine hai sa ne uitam la parerile electrocetatenilor de pe forumuri, care scriu „dupa parerea mea” sau „eu cred ca”. Si acum, ca sa revenim la „oile noastre”, stimate coleg dem3ntor, o sa-ti dau o situatie ipotetica, dar care daca va ajunge vreodata sa fie reala (ceea ce sincer nu-ti doresc), va fi vai si-amar de capul tau. Sa presupunem ca-ti faci instalatia de capul tau, fara sa tii cont de sfaturile tehnice corecte pe care le-ai primit (chiar, de ce le-ai mai cerut, daca te stergi la fund cu ele?). Dupa un timp, se produce un incendiu cauzat de un contact imperfect intr-o doza a instalatiei tale, incendiu care afecteaza si vecinii, producandu-le pagube materiale. Presupunem ca ai fost prevazator si ti-ai asigurat locuinta pentru astfel de riscuri, inclusiv pentru raspundere civila. Logic ca vei apela la firma de asigurari sa te despagubeasca, pe tine si pe vecinii care intra sub incidenta asigurarii de raspundere civila. Surpriza colosala pe care o vei avea va fi aceea că firma de asigurari, in vederea intocmirii dosarului de dauna, îti va cere DOSARUL INSTALATIEI ELECTRICE INTERIOARE,ca să vada cine a proiectat-o si cine a executat-o.Normal ca, in momentul in care vei incepe să te balbai si sa simti ca-ti fuge pamantul de sub picioare, flacaii de la asigurari, avand in spate o armata de avocati foarte bine pregatiti (si platiti) o sa te anunte ca daca nu ai acest dosar intocmit de o firma autorizata ANRE, poti sa-ti iei adio de la despagubire. Mai mult, vei avea si un dosar penal facut de ISU pentru interventii neautorizate in instalatia electrica. Dar ce conteaza, astea sunt fleacuri, ca probabil o sa te despagubeasca electroscriitorul care nu intelege utilitatea si necesitatea impamantarilor si sustine ca normativul e facut doar ca sa acopere prostiile gigeilor de pe santier. Pe buna dreptate o sa zici ca si daca-ti faci corect instalatia electrica, tot n-ai dosar la ea. Asa este, dar daca instalatia este facuta cu respectarea întocmai a normativului, poti gasi un operator economic autorizat ANRE care, dupa o verificare amanuntita si contra unui anumit pret, va fi dispus sa-ti legalizeze instalatia cu o simpla stampila. Succesuri la lucrarile electrice! P.S. Sa nu cumva sa faci greseala sa consideri ca asa o nenorocire nu ti se poate intampla tocmai tie. Intotdeauna dracul isi vara coada atunci cand te astepti mai putin. Link spre comentariu
dem3ntor Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 @flomelomanul - am extras din ce mi-ai scris esentialul, multumesc! eu am scris despre impamantarea la iluminat; acolo era discutia despre iluminat. la prize voi folosi cyy 3x2,5 si cu diferentiale de 30ma pe fiecare circuit si poate un diferential de 300ma general, dar mai studiez. prizele vor fi Bticino sau schneider, dar mai studiez. in doze legaturile vor fi si cositorite. se poate trai ca afara si cu ceva facut de mana ta, te asigur! cat despre drobul de sare, poate sa cada, ori poate nu! problema este de unde pot lua eu impamantare? apartamentul este unul fara nici-o imbunatatire, inca nu am intrat in apartament (urmeaza sa-l cumpar). intrebari: de unde pot lua impamantare? daca m-as agata de vre-un fier beton din perete este OK? in doze, ce ar fi mai indicat, tub termocontractil, sau banda izoler electrica? Multumesc! Link spre comentariu
belasajgo Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Eu stau la etajul 2 si impamantarea a fost realizata in curte (3 tarusi, platbanda zincata, etc.) de unde am urcat folosind un fir cu sectiunea de 16 mm². In cladirea noastra (veche de 86 ani) chiar nu a existat impamantare. In blocuri insa de obicei exista si impamantare undeva, poate in pivnita. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 @dem3ntor De regula, toate firidele cu contoare ale blocurilor au impamantare. Daca ea nu ajunge si la tine in locuinta, trebuie trasa de la firida. Asta se poate face si aparent, printr-un tub sau jgheab pozat aparent pe casa scarii. Ca sa lamurim problema impamantarilor la circuitele finale, este obligatoriu ca toate partile metalice ale receptoarelor electrice care in mod normal nu se afla sub tensiune, dar care printr-un defect de izolatie pot capata un potential electric periculos, sa fie conectate la priza de pamant a cladirii. TOATE inseamna inclusiv partile metalice ale corpurilor de iluminat. Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Da' paratrasnetu' maica, p'asta nu l'ati uitat?? Ca daca-l trasneste??? (Ptiu, drace, ce coada sexy ai, pupate-ar baba pe cornite) Link spre comentariu
v67 Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Inpamantarea-va rog sa precizati -este priza de pamant individuala? este legarea la nulul de protectie? La noi in tara reteaua publica de distributie este de tip TNC nulul de lucru si legatura la pamint vor fi legate la aceeasi borna pana la ultimul tablou de distributie -PEN in tabloul electric situat in casa scarii se separa nulul de lucru de nulul de protectie -PE si N dec ise trece tipul de retea TNS nulul de lucru N este separat de nulul de protectie PE in cazul brabsamentui monofazat vor avea acelasi diametru (sectiune) as vrea sa inteleaga ca nu este nevoe de inca o priza de pamant .In cladirile cu destinatia locuinta protectia impotriva electrocutari prin atingerea directa a unor ansanble bune conducatoare de electricitate care in mod normal nu sunt dstenate sa se afle sub tensiune dar pot fi in urma unei situatie de avarie (defect de izolatie) se face prin legare la nulul de protectie PE .Dem3ntor despre executare proectare gasiti informatii la -norme tehnice de proectare subiecte de examen autorizare electriceni totusi e bine de stiut legaturile in doze se fac prin matisare(rasucire) 10 spire pe distanta10 0ri diametrul conductorului si se cositoresc consumatori cu puterea 2000w sau mai mare vor fi legati singuri pe circuit curentul maxim in regim permanent depinde de sectiunea conductorului materialul din care este facut diametrul tubului nr de conductoare din tub felul in care este pozat materealul izolatiei se admit 8 prize pe un circuit maxim 2500w putere instalata iar pe iluminat 800w la maxim 10m lungime traseu se munteaza doza de trecere va mai intereseaza? Link spre comentariu
dem3ntor Postat Martie 4, 2016 Autor Partajează Postat Martie 4, 2016 pai, multe din ce ati scris dvs sunt indeplinite. dar ca izolatie, banda izoler sau tub contractil? Link spre comentariu
adydep Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 Categoric bandă izoler,de preferat "Tesa",la culoarea conductoarelor.Se pleaca frumos de pe un conductor,se merge până la capăt +1cm,se face pliu,apoi "bont",și se revine înapoi.Treaba asta se repetă de 3 ori(ciclu complet dus-intors),și izolarea este perfectă. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 Nu are importanta, merge si banda, dar si tubul termocontractibil. Eu m-am obisnuit cu banda. Link spre comentariu
v67 Postat Martie 5, 2016 Partajează Postat Martie 5, 2016 banda izolatoare din PVC a doua spira se suprapune1/2 din latimea primei spira eu prefer aparatura de conectare de tip modular,areaspect placut ocupa loc mai putin as fi curios sa vad la ce cuncluzie ajungeti Link spre comentariu
djlove Postat Martie 6, 2016 Partajează Postat Martie 6, 2016 Eu prefer clemele Wago, pentru legaturi in doze Link spre comentariu
belasajgo Postat Martie 6, 2016 Partajează Postat Martie 6, 2016 Eu prefer clemele Wago, pentru legaturi in doze Si eu am vrut sa scriu asta, dar de cand in celalalte discutii colegii de forum au spus ca probabil sunt platit de WAGO sa fac reclama, incerc sa ma abtin. O discutie despre cleme WAGO este aici: http://www.elforum.info/topic/89291-recomandare-prelungitor/page-4?do=findComment&comment=1190787 Link spre comentariu
loleksibolek Postat Martie 6, 2016 Partajează Postat Martie 6, 2016 Ati adus realizarea unei instalatii de apartament la un nou nivel,cel de ARTA! Probabil instalatia exista dar colegul care vrea sa-l cumpere doreste modificarea ei.Asa ca daca n-are ce face cu banii,merge si solicita un proiect si o executie conform descrierii dintr-un post anterior,adica sigurante pe fiecare camera,sigurante pe toti consumatorii mai mari,sigurante pe centrala,diferentiale peste tot,corpuri de iluminat cu traseu de masa,etc.Si o sa stea linistit.Plus ca nici n-o sa mai duca grija banilor,pe care nu o sa-i mai detina dupa plata manoperei si a materialelor.Pentru colegul care a recomandat astea,as fi curios cu ce va ocupati(fara nici o rautate,imi cer scuze daca se intelege asa ceva).Si cu ce ajuta priza cu sigurante separate pentru centrala ca eu nu pricep in ruptul capului de ce este bun un circuit separat.Un tv de ultima generatie are mult mai multa electronica decat o amarata de centrala termica si nu are circuit separat.Iar la masina de spalat sigurante de 10 A mi se par mici,majoritatea masinilor au cam 2000-2300W,la primul hop cu haine mai multe cred ca trebuie rearmate. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 6, 2016 Partajează Postat Martie 6, 2016 Ati adus realizarea unei instalatii de apartament la un nou nivel,cel de ARTA! Din moment ce va deranjeaza (in mod evident) acest lucru, nu merita efortul sa raspund punctual la tot veninul care razbate printre rândurile scrise de domnia-voastra. Doar atat o sa precizez: o instalatie electrica se face o data si bine. Ea trebuie sa aiba aceeasi durata de viata ca si constructia pe care o deserveste. In momentul in care, la 2-3 ani trebuie intervenit in ea pentru remedierea unor defecte cauzate de proasta concepere si executie, asta nu se mai numeste instalatie electrica, ci,eventual, mizerie electrica. Se pare ca unora le place aceasta mizerie. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Martie 6, 2016 Partajează Postat Martie 6, 2016 Lasand la o parte ,,veninul ce razbate printre randuri din postarea mea" ceea ce e gresit,eu neavand nici o intentie sa va jignesc,ati fi putut raspunde la intrebari.Nu ma ocup de instalatii electrice in locuinte,o fac doar sporadic(cand am vreo obligatie ) dar in recomandarile d-voastra (nu zic ca nu e ok separatia pe fiecare camera si altele) observ o marire nejustificata economic a instalatiei de realizat.Sa luam cazul a doua camere care probabil o sa fie dormitoare,o sa fie prevazute cu cate un tv,un calculator si eventual o veioza la pat.De ce trebuie prevazut circuit separat pe fiecare camera?De ce nu pe fiecare priza eventual?Mizerie? de ce?pentru ca nu se respecta standardele d-voastra ?Daca tot ii sugerati un tablou cu n'spe mii de sigurante de ce nu-i recomandati si o protectie la supratensiune sau tensiune redusa?Eu nu sustin nerespectarea normativelor dar nici exagerarea in ceea ce priveste realizarea dupa ele,ceea ce e cu totul altceva. Imi cer scuze daca va simtiti jignit dar fiecare avem dreptul la o parere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum