Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA DC-DC OUT 4V - 7V/10A

kinderu56

Postări Recomandate

SALUT am nevoie de o sursa dc-dc care sa livreze pe esire intre 4.5V si 7v dar la 10A iar pe in trare ar trebui sa fie intre 8,4-14v 

am tot cautat pe net si  nu am gasit nimic de genul acesta  cel mai nasol este cu dimensiunile cablajul nu ar trebui sa depaseasca 20mm/40mm

poate ma puteti ajuta cu vro schema ceva 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kinderu56

16

• sesebe

8

• Mircea

7

• UDAR

5

Top autori în acest subiect

sursa respectiva este pentru un automodel termic de 1:5 si este pentru servouri de la acceleratie si frana si toata nebuni asta intra intro cutie care imi cam dicteaza dimensiunile am masuat si ar mai fi loc de inca un centimetru si pe lungime si latime ,iar acel LC trerbuie sa il gasesc si in romania dar din pacate nu este ,am incercat cu cele de 5A si se incalzesc destul de tare ,servourilr consuma undeva pe la 8A eu am zis 10A ,,,, SA FIE BINE SA NU FIE RAU,,,

Link spre comentariu

1. Nu , în schema aia nu poți.

2. Nici nu te gândi că într-o schemă similară obții ceea ce ai nevoie .

Circuitul propus de @giongiu (sau ceva similar) dacă zici că ai crescut de la 2x4 la 3x5 cm ( asta e deja aproape dublarea suprafeței ) , cu un sistem de răcire eficient - radiator cuplat termic cu traseul de Cu pe care e pus CI , s-ar putea să facă față .  

Schema propusă de tine , cu un PMOS bun ,disipă probabil  dublu față de cea cu CI specializat și s-ar putea să nici nu îți încapă pe suprafața dată.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Păi nu e trivial de înlocuit cu MOSFET ... Ba e chiar complicat și ineficient .

Ar trebui să înțelegi că randament superior și spațiu mic  - ceea ce la tine e vital -  înseamnă buck sincron de frecvență mare . Tot din motive de spațiu nu prea ai șanse decât cu CI specializat .

Dacă vrei să te convingi încearcă ce schemă crezi .....sau cel puțin încearcă să faci cablajul , să vezi cât iți iese. 

EDIT Întrebare . Placuța poate avea 5x3cm . Ce înălțime ai la dispoziție ? Cât este de aerisit spațiul ? 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Hai sa propun ceva mai simplu, desi n-am certitudinea ca se incadreaza in dimensiunile date. Cel mai simplu buck sincron posibil, cu umplere fixa, un IR2153, care comanda doi mosfeti. Daca se folosesc componente SMD, mai putin conzii si inductanta, poate s-ar incadra. Din pacate nu se poate alege o frecventa mare, dar la 20-30khz, cred ca ar merge.

Tensiunea de iesire nu va fi stabilizata, ci putin mai mica decat jumatatea tensiunii de intrare. 

Link spre comentariu

Nu e chiar un buck sincron . Sau , mă rog , nu e chiar tot timpul un buck sincron . Deci tot ar trebui o diodă Schottky ca să nu ne bazăm pe cea intrinsecă a MOSFET-ului de jos.

Ar mai trebui de văzut cum lucrează IR2153 la tensiuni mai mici de 10V cât zice DS. 

Link spre comentariu

Asta ar fi schema, cu valori puse din burta. Am recomandat conzi cu polimer, ca suporta un curent mare si au volum mic. Cu tensiunea de alimentare poate fi o problema, dar din ce-mi amintesc, la 9V functioneaza fara probleme.

Posted Image

Solutia cea mai simpla, sa se foloseasca 2 acumulatori de 6V, inseriati. Desi apare un dezechilibru, din unul tragandu-se cu cca 10A in plus, fata de celalalt, problema s-ar putea rezolva la incarcare, punandu-i in paralel.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Dar ce servouri folosesti de iti consuma 8A? Mi se pare astronomic! Cu cate kg forta tragi de acceleratie si de frana? Gasesti pe siturile de modelism sub denumirea de UBEC pt ce amperaj ai nevoie. Tie iti trebuie in cel mai rau caz un burst de 8A caci nu sunt folosite toate odata la putere max. In plus de asta sunt servouri care merg alimentate direct din 2C LiPo

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu

Dar ce servouri folosesti de iti consuma 8A? Mi se pare astronomic! Cu cate kg forta tragi de acceleratie si de frana? Gasesti pe siturile de modelism sub denumirea de UBEC pt ce amperaj ai nevoie. Tie iti trebuie in cel mai rau caz un burst de 8A caci nu sunt folosite toate odata la putere max. In plus de asta sunt servouri care merg alimentate direct din 2C LiPo

stiu despre ce vorbesti dar vaca   este de 1:4 si este un off-road si am bevoie de curent mare si nu am cum sa montez sevo de 7.4V ca nu este conceputa pentru acest model de servo daca ma apuc sa decupez slabesc rezistenta sasiului si nu am rezolvat nimic iar un bec sau ubec original costa 150 lei si nu ma incadrez in suma in romania unde este japca pe fata 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări