Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de doua kit-uri de amplificator clasa d 1kw

Postări Recomandate

Clasa D recupereaza o parte din energia din difuzoare pt ca difuzoarele reprezinta o sarcina reactiva iar curentul nu-i in faza cu tensiunea iar daca masori curentul si tensiunea (instantaneie cu osciloscopul si sonde dedicate pt curent si tensiune) si faci produsul obtii puterea reactiva care nu-i egala cu puterea activa - este mai mare.

1. Puterea care rezultă din înmulțirea aia e putere instantanee - nici activă, nici reactivă , nici aparentă . Toate cele trei pomenite la urmă sunt definite pentru un regim armonic permanent ( activa e definită și în cadru mai larg , inclusiv CC ) , prima e la un moment dat . 

2. Puterea reactiva nu-i neapărat mai mare ( ca valoare numerică , altfel nu pot fi comparate având unități și definiții diferite ) .Dacă defazajul e mic atunci și puterea reactivă e mică . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Imi cer scuze @cristian_draghiescu dar pt mine chiar a fost subtila si am cam fost luat de val.

1. Puterea care rezultă din înmulțirea aia e putere instantanee - nici activă, nici reactivă , nici aparentă . Toate cele trei pomenite la urmă sunt definite pentru un regim armonic permanent ( activa e definită și în cadru mai larg , inclusiv CC ) , prima e la un moment dat . 

2. Puterea reactiva nu-i neapărat mai mare ( ca valoare numerică , altfel nu pot fi comparate având unități și definiții diferite ) .Dacă defazajul e mic atunci și puterea reactivă e mică . 

Aici cam ai dreptate.

Pe de alta parte masuratorile amplificatooarelor se fac in general cu semnal sinusoidal si cred ca poate fi considerat un regim armonic.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nici nu contează ce scrieţi, eu mă distrez citind aici. Chiar aş vrea să văd filmat un experiment d'ăsta cu recuperatu energiei vagaboante şi postat pe Iutube. De la waţii chinezeşti ar fi cea mai mare realizare a electronicii. Allah e mare şi răbdător.  :aplauze

Link spre comentariu

Lasind intepaturile si glumele la o parte, prin constructie clasaD este un amplificator in push pull. Efectul de rail pumping sau bus pumping creeaza o debalansare a railurilor dealimentare, si este cu atit mai deranjant cu cit frecventa audio redata de amplificator este mai joasa. Asta nu se poate numi ca refoloseste in scop util, tensiunea inversa generata de bobina mobila a difuzorului.La clasaI, ca tot am adus-o in discutie, daca ar fi aparut efectul de rail pumping (nu este posibil, existind 2 bobine ce au tensiuni opuse ca polaritate pe ele, adica -1 cu +1=0, inseriate fiind); presupunind (prin absurd) ca si la clasaI ar exista fenomenul de rail pumping, datorita configuratiei de iesire (topologiei, de observat dispunerea diodelor), tensiunea respectiva ar fi distribuita egal alimentarii,dar cum aceasta nu exista, doar tensiunea inversa de la bornele difuzorului este distribuita uniform alimentarii (pierduta) pe alimentare, si nu disipata (energia ei). Asta ca tot nu s-a sinchisit nimeni sa explice mai detaliat.

Link spre comentariu

Distorsiunile de rail pumping devin mai evidente aproape de clipping, si la frecvente foarte joase, cind railurile sint debalansate si ampliful are nevoie de tensiune de alimentare, ea nemaifiind egala ca valoare pe ramuri, ampliful nu are de unde "sa traga", aparind usoare asimetrii la forma de unda la iesire.Totodata si curentii inversi ce trec prin bobina low pass filter se suprapun peste cei in faza din circuit, aparind distorsiunile amintite. In plus, acei curenti inversi, duc la saturarea prematura a miezului bobinei, cu consecinte asupra valorii inductantei (scaderea brusca a inductantei), si evident distrugerea tranzistorilor mosfet. Probabil din aceasta cauza multe amplificatoare cu schema sau proiectare deficitara, "crapa" la primul fenomen de hard clipping sub sarcina redusa sau cind sint fara sarcina...

Link spre comentariu

Tu ai ideie ce curent este necesar pt 1000W/4Ω rezistiv? dar inductiv cu un defajaz de 60°? ai ideie ce fir iti trebuie pt 30A in regim permanent?

Ceea ce vad eu in 15sec! de filmare este o masa pe care tremura toate-cele si niste placute cu piese firave.

Parerea mea este ca ceea ce este pe masa nu poate duce 1000W mai mult de citeva secunde pina iese fumul din ele (poate nici macar atit)

Mai mult as zice ca defapt nici macar cu cinta placile de pe masa.

Link spre comentariu

care piese firave? irfb4227 poate  46 amperi la temperatura de 100 grade...

Daca alimentarea nu scade sub 80v in sarcina ,  un montaj de asta scoate 750w curati pe 4ohmi . Nu pusca daca nu are greseli de proiectare (cablaj,snubbere etc.)

Nu recomand alimentare mai mare de +-85v

Ceva asemanator, dar cu 2 perechi de irfb4227, pentru a duce sarcini de 2 ohmi, au facut inginerii de la IR http://www.irf.com/technical-info/refdesigns/iraudamp9.pdf

Editat de Alin Alin
Link spre comentariu

Scuze ca m-am inselat, sigur duce 2500W, 950W era cu rezerva mare de putere.

Imi pare rau ca s-au inselat si marii producatori de echipamente care la 20A au deja fir de peste 2mm2 cind ei puteau sa foloseasca pina la 50A fir de maxim 0.9mm2.

Inafara de curent ai mai apucat sa vezi in datasheet si pt ce aplicatii este conceput acest tranzistor?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

IRFB4227 este unul dintre tranzistorii clasici pentru clasaD, de acum citiva ani. Acum au aparut cu capacitati mai mici, cu rezistenta interna mai mica, curenti mai mari, tehnologia Mos-urilor e in plina evoluare.

Niste tranzistori superbi.

Cu 6 perechi in full bridge, scoti fara probleme 6kW pe sarcina redusa 2 ohmi la 160-170Vcc alimentare nesimetrica.

Link spre comentariu

da, 300W.

Tine cont ca si la finalii pt clasa AB la care zice ca-s pt 100W se folosesc cite 2 in paralel ca sa poti obtine 100W garantat fara probleme.

Fire?!?

dar cu ce se conecteaza tranzistorul la cablaj?

e cumva wireless?

ce sectiune au pinii?

citi mm2?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări