Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TDA1514 la +-53v

Vizitator ionicadelatara

Postări Recomandate

Vizitator ionicadelatara

ma gandeam sa pun ca titlu Ghici ghicitoarea mea, dar devenea prea greu raspunsul pt unii...

Desi ma gandesc de multa vreme la aceasta configuratie abia in week-end-ul asta, cu ajutorul unui prieten care a pus la dispozitie energia electrica(nu am electricitate la priza de trei ani ...) m-am apucat de o mica improvizatie.Deocamdata sunt multumit de faptul ca functioneaza si ca inaltele se aud mai bine decat pe proaspatul achizitionat Luxman l230 care trebuia sa-i dea clasa si ca putere si ca orice lui nenea TDA1514...Ete ca nu mai poate pt ca i-au venit in ajutor 2sa1943 si 2sc5200 plus mjl15032 si 15033!

Si nici macar nu e calculat ca lumea, reglat ori alte cele...e cam la ghici...

Posted Image

http://tinypic.com/m/jfx4pw/4

http://i68.tinypic.com/2vb4jz8.jpg

Posted Image

http://tinypic.com/m/jfx4w0/4

http://i66.tinypic.com/29o4sxk.jpg

Lumi paralele:

http://www.edn.com/design/audio-design/4217177/4/Op-amps-in-small-signal-audio-design---Part-2--Distortion-in-bipolar-and-JFET-input-op-amps

ATENTIE!

http://www.waynekirkwood.com/forum/php/viewtopic.php?f=6&t=14

Deocamdata functioneaza un singur canal cu un singur tda...care se bootstrapeaza singur ca in Kenwood l-09, Stasis treshold si altele...

O sa pun maine si ceva scheme  reale, dar e in probe si incercari saptamana asta.

In principiu vor fi utilizate doua tda1514 in paralel pe canal bootstrapate de o singura pereche 2sc-2sa si suratele drivere.

Vreau sa demonstrez ca se poate obtine un amplificator de o calitrate exemplara pe baza unui integrat bun.

Stiu, tda1514 are bootstrap el insusi...tocmai de aceea este dezactivat  ;-)

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator ionicadelatara

pe integrate tensiunea nu depaseste +-25v ...dar tranzostorii ar trebui sa permita ca alimentarea lor sa se plimbe in sus si in jos pana la +-50...Inca n-am verificat cu osciloscopul pe sarcina acest lucru.inca mai sunt fan tda2040 asa cum am declarat in topicul "Tda2040 forever" acum ceva ani, si cred ca tda2040 cu niste mici artificii este un integrat minunat.Ani la randul am ascultat aprecieri audiofile despre cat de nemaipomenite sunt realizarile moderne ori discrete.Oricine a citit oleaca din teoria si practica amplificatoarelor operationale stie ca se poate scoate mai mult din oricare integrat cu structura de operational.Din punctul strict de vedere al calitatii, cred ca performantele maxime se obtin alimentand tot acest montaj la +-27v si repetoarele conduse de un montaj mai performant decat insusi tda1514, dar deocamdata testez limitele functionarii.

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Oricum, nu e prima oara cand ma joc cu acest tda1514.Acum vreo 10 ani am mai facut un astfel de modul sa fie functional pe statia unui vecin pt care , dupa vreo doi ani a trebuit sa chem politia ca ne termina cu trance-ul lui intre orele 23-05 dimineata .Asa am aflat eu cat de tare urla tda1514...cu degetul pe geamurile amplasate in partea opusa a blocului , trei etaje mai jos...

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Parca erau doua tipuri de capsula.Unele cu terminatia A si altele cu terminatia AQ mult mai permisive in realizarea cablajului.Ce sa-ti spun decat spor sa ai!Au fost foarte bune la vremea lor.

Tocmai de aia STIU ca ati sustinut mereu o idee neverificata cand ati afirmat ca acest integrat este inferior altora de pe piata.Va cunosc parerile din trecut legate de acest integrat.PHILIPS a folosit in aparatele lor versiunea TDA1514, (fara nici o terminatie)din care eu am doar 14 bucati...Mai detin doua bucati tda 1514aq dintr-un tv sony si doua tda1514a pe care le-am prajit acum doi ani.Apoi atat datasheet-ul pt tda1514a care a fost de fapt varianta pt restul lumii, cu mai putin cupru, cat si schemele disponibile pt sasiele 3a NU contin valorile reale ale pieselor folosite pe modulele philips si nici retelele de compensare reale.Nici macar plajele tensiunilor de muting si std by din datasheet nu corespund cu realitatea si nici nu se mentioneaza clar cum se anuleaza bootstrap-ul.Pana ce nu puneti mana pe cele doua versiuni de module din tv machline n-o sa stiti nimic real despre TDA1514.De fapt, banuiesc ca este si o a treia versiune... Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu

Tocmai de aia STIU ca ati sustinut mereu o idee neverificata cand ati afirmat ca acest integrat este inferior altora de pe piata.Va cunosc parerile din trecut legate de acest integrat. 

Eu sunt mult prea mic ca sa fiu luat in seama. (doar un amator)

In trecut am vorbit laudativ la adresa acestor CI-uri si nu tin minte sa fi facut comparatii.

Am lucrat cu TDA1514AQ si chiar spre limita maxima a alimentarii.

Din acest motiv am intervenit.

Spor,

Mircea

Promit sa nu mai ma bag in seama.

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Nu ma deranjeaza interventiile nimanui, dar eu am ascultat si lm3886 ...Imi pare rau ca nu am apucat sa construiesc macar un kit bazat pe driverele LME.Eu nu cred in limitele tehnologiei integrate vs discrete.Dar daca ceea ce fac cu acest bootstrap nu va deteriora performantele lui tda1514, sigur nu le va strica nici pe cele ale lui tda2040.

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Posted Image

nu ma semnez ca sa arat ce mare geniu sunt...ci pt a nu exista dubii pe viitor cui ii apartin diverse afirmatii.

genul asta de montaj nu e inventat de mine.doar valorile rezistentelor sunt alese de mine pt a urma niste modele gandite de altii.Spre exemplu, chiar daca poza e facuta pe intuneric, se vede ca desenul este facut pe spatele unei foi cu print-ul schemei Kenwood l-09m.Daca studiati schema respectiva veti vedea ca am dat copy paste la curentul idle al trz final , iar din cei 53 ma ai lui tda1514 au ramas  18ma pt driver ceea ce este normal avand in vedere hfe al driverelor folosite de mine vs cele folositre de kenwood, mult mai performante.

Nici macar nu este reglajul perfect, dar initial rez de 30 ohmi fusese 10 , iar prin recalcularea acesteia pt 35ma, volumul amplificatorului s-a dublat pur si simplu...

Imi explica si mie de ce si ce efecte are asupra sunetului?

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

bine ca voi dormiti...o sa raspund tot eu...pt ca boxele sunt de opt ohmi, mai am de marit rezistenta de feedback de umblat la rez de feedback de 18k ca n-am avut timp si somnoroase pasarele pe la cuiburi se aduna, se ascund in ramurele:Buna dimineata!

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

O veste trista...tda1514 cu bootstrap-ul intern anulat nu functioneaza stabil daca nu e compensat puternic (mult peste limitele bunului simt) , asa cum este deja facut pe placa.Prin urmare am cumparat inca 4trz 2sc1943 ,2sc5200 si driverele mje 15032,33 si urmeaza ca rail bootstrap-ul sa se transforme in stabilizatoate de tensiune(4 la numar ) pt +-25v cu ajutorul unor lm317,337 .Mai exista o varianta interesanta, si anume, sa ofer un rail bootstrap sub tensiu ea de alimentare maxima.De fapt am fost avertizat de @franzm in privat ca aceste teste ar putea sfarsi cu o caciula de tda-uri arse si daca pana acum am avut noroc(am ars doar un tweeter de electronica industriala ) nu am chef sa-mi fortez norocul.E clar , asa cum domnia sa m-a avertizat, ca acest rail bootstrap este potrivit integratelor operationale care functioneaza fata bootstrap intern gen lm3886, tda2030...50, etc...

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări