Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rețea de joasă tensiune pentru leduri

XAN77

Postări Recomandate

Sunt sigur că v-ați gîndit măcar o dată că ar fi oarecum practic ca tensiunea de la tavan/perete pentru corpurile de iluminat să fie una joasă și DC. Asta bineînțeles pentru cei care folosesc numai surse de lumină cu LED, fie ele din comerț sau diy.

Mă gîndesc că o sursă smps de 24V amplasată lîngă panoul de siguranțe, eventual într-o carcasă ca cele de siguranțe să nu arate aiurea, cu o capabilitate de 10A, ar fi probabil de ajuns. Fiecare lampă ar avea leduri în combinație astfel încît să meargă peste 24V și cîte un step up capabil să meargă inclusiv cu 12V in. Așa s-ar putea face uz de un acumulator de 12V în caz de pene de curent și/ sau interfațarea mai ușoară la un panou fotovoltaic.

A trecut cineva la fapte? Ce probleme s-au întîlnit ? S-ar merita efortul ?

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi_908

3

• XAN77

2

• Dxxx

2

• Alexutz

1

Top autori în acest subiect

Eu folosesc 24v cc pentru luminat cu leduri, am modificat becurile cu led de 230v la 24v am scos condesatorul si puntea redesoare si am inseriat cate 6 leduri cu o rezistenta calculata ca curentul prin leduri sa fie undeva la 80% din curentul maxim suportat de led,este cea mai buna varianta pentru becurile cu led, nu mai am probleme cu arderea ledurilor.

Link spre comentariu

Înțeleg că tensiunea de 24 e constantă și ați folosit limitare de curent simplă cu rezistență.

Ce sursă ați făcut pentru tensiunea de bază de 24? sau e o instalație ”off grid” ?

Link spre comentariu

E o instalatie off grid sistemu e pe 24v dar la incarcare maxima a acumulatoarelor am 28,8v pentru a avea tensiune de 24 v stabila am folosit un stabilizator de tensiune, de la retea poti folosi o sursa in comutatie de 24v. 

Link spre comentariu

Probabil ca de functionat functioneaza o astfel de solutie, insa numai buna nu este...

Driver pasiv cu rezistenta serie se justifica economic pana la puteri de 1W, asta daca se face un calcul pe termen lung. Leduri bine racite au o viata tipica de 50 de ani, deci chiar se pot face planuri pe termen lung.

Deci eu vad ca justificata doar folosrea driverelor capabile de curent cu adevarat constant si cu randament mare - adica comutatie.

Fiti sigur ca stiu despre evolutia rapida in domeniul led ... insa ce supn cu termenul lung nu intra in conflict cu aceste evolutii.

Adica o instalatie meserias facuta dpdv cablare / backup / racire poate sa supravietuiasca cu mult peste faptul ca ledurile devin "depasite", adica probabil dupa 2-3-5 ani se va justifica major o inlocuire doar a ledurilor, ca manevra de "intretinere" pentru ca probabil atunci vom avea randamente peste 300lm/W sau chiar pe la 500lm/W daca luam intervalul cel lung.

O triplare a randamentului va justifica inlocuirea tuturor cipurilor, dar restul instalatiei nu are nici un motiv de a nu fi conservata.

Practic

Fie ca alimentarea / back-up-ul se face la 12V (12-14,2V) fie la 24V (24-28,5V) eu as folosi drivere step-up.

As folosi COBuri standard, adica 35-40V. In acest caz randamentul maximal ar fi cu alimentarea/backup-ul la 24V. Evident ca un eventual upgrade ulterior va fi facil, nu vad sa se renunte mult timp la COBurile standard cu 12 jonctiuni.

O varianta posibila, dar mai putin flexibila ar fi cu COB/grupuri led/serii de COB la tensiuni intre 15 si 25V (sa zicem fie 2x12V, fie 3x9V etc) si in cest caz alimentarea/backup-ul la 12V.

Daca cineva are intentii serioase atrag inca o data atentia ca back-up-ul cu baterii de masina este o gluma proasta daca discutam de puteri semnificative.

Corect si functional este cu baterii cu acid marine (deep-cycle).

Daca banii nu sunt problema atunci varianta litiu-ion este cea de urmat, niste elemente tip laptop (18650) sunt chiar foarte scumpe, insa va mai costa destul un controller corect pentru incarcarea lor.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Eu folosesc  acumulatori de tractiune cu elementi de 2v -12 elementi pentru 24v -1200Ah este o instalatie off grid, am optat pentru off grid penru ca reteaua e la 600 m de mine si costa foarte mult conectarea la retea, ledurile sant de 0,5 w cate 6 inseriate patru grupuri fiecare cu rezistenta lui, cu corp de luminat cu 4 becuri doua cu lumina calda si doua cu lumina rece si lumina e mai buna ,becurile cu led le folosesc de peste 3 ani si nu am avut probleme sa se arda nici un led, inaite am avut becuri economice la 230v dar luminau mai slab plus ca la aprindere trebuie un tinp pana lumineaza bine.

Link spre comentariu

Foarte bine sa fii "maverick" insa cateodata asa este mai dificil.

In special in cazul tau randamentul este important, deci de aici si mai importanta folosirea unui driver in comutatie.

Acumulatorii de tractiune sunt si ei deep-cycle, deci foarte bine.

Ledurile vechi de 3 ani merita schimbate - ce randament au? (probabil pe la 50lm/W) Adica actualmente poti obtine fix la fel de multa lumina cu un consum de 3 ori mai mic...

In caz ca acum 3 ani ai jefuit o banca ca sa iei ledurile, tot ai randament actual aproape dublu...

Calitatea luminii depinde de CRI primordial, iar lungimea dominanta depinde de preferinta.

Deci ia leduri cu CRI superior, cele peste 80 nu mai costa exagerat. Nu ai nici un beneficiu cu asocieri cald-rece, lungimea de unda dominanta este uzual definita prin temperatura de culoare 4000K fiind "normal" ce este sub este "cald" / ce este peste fiind "rece."

Link spre comentariu

As pune o sursa de 39V si la fiecare plafoniera, lustra cate o scc cu bipolar si mosfet. COB-urile de 10...50W pot fi înlocuite la o adica de string-uri de 10-11leduri. Step-up-ul din 24 ar trebui sa fie eficient, contează la puteri mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări