Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ORION AR612

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Primul lucru pe care trebuia sa-l faceti dupa ce verificati corectitudinea tensiunilor de alimentare, era masurarea tensiunilor pe tuburi(Ua,Ug2) si in special pe cele din partea de RF.Aveti o schema si probabil un aparat de masura.Daca valorile tensiunilor sant cele indicate in schema,verificati continuitatea inductantelor din circuitul de acord,oscilator local si medie frecventa precum si contactele comutatorului de game.Daca nu receptionati nimic pe nici una din game este lesne de banuit ca defectul este unul comun pentru toate lungimile de unda(Lungi,Medii,Scurte).Va sugerez sa incepeti cu 6N31,6F31 si asa mai departe.Succes la depanare si mare atentie ce faceti cu mainile in prezenta tensiunilor mari !!!!!

Link spre comentariu
Vizitator gugulete

am reusit sa il aduc in starea initiala.o capacitate montata pe spatele placii cu bobine se atingea de surubul de prindere al condensatorului variabil.greu de vazut in acea zona,si numai dupa ce l-am dat jos(condensatorul variabil)am vazut ce sa intamplat.acum am o "receptie".am pus in ghilimele pentru ca e isotita de brum.putin dezacordat dispare brumul dar scade si auditia.numai pe o pozitie a comutatorului de game prinde romania actualitati.nu stiu ce game de unda receptioneaza acest radio.pe scala sunt doar nume de orase nu si frecventele.este normal ca tubul final audio sa aibe zone albastre?este nou.ce tensiune de filament are nevoie?cum se poate imbunatati receptia?

Link spre comentariu

Pai daca citeai ce am postat mai sus,aflai ca aparatul receptioneaza benzile de unde LUNGI,MEDII,SCURTE.E adevarat ca pe scala nu sant trecute frecventele dar sant inscriptionate lungimile de unda in metri.

http://www.proradioantic.ro/afisare_poz ... 9_poza.jpg

f=v/λ

Tensiunea de filament este de 6,3V pentru toate tuburile acestui aparat.

Nu este normal ca in finala sa apara zone albastre.Inlocuieste tubul.

Link spre comentariu
Vizitator gugulete

am gasit o schema asemanatoare cu cea de tesla 420a si care are tensiunile marcate pe schema.voi masura sa vad ce tensiuni sunt pe fiecare lampa.am inlocuit si cu alt tub 6L31 si tot are o usoara lumina albastra.acum ca stiu ce tensiuni sunt,il iau la verificat.practic abia incepe restaurarea sasiului.am observat ca dupa vreo 15 minute de functionare dispare receptia si apare un brum ca de motor.pana nu schimb toate capacitatile nu pot fi sigur de tensiuni.sa vad ce gasesc sa cumpar azi,schimb si apoi revin.multumesc de interes.

Link spre comentariu

E bine ca inveti si din mers,a amintit viobio(si nu numai) de acei condensatori de cuplaj care in mod obligatoriu trebuie schimbati,fie si preventiv chiar daca mai sunt buni cei din aparat,si asta nu a facut-o gratuit,are dreptate,pot pricinui necazuri mari,iar sasiul trebuia introdus in carcasa reconditionata doar dupa ce erai convins ca e in parametri si nu mai ai de facut nici o interventie,asta presupune si schimbarea capacitatilor si verificarea tensiunilor de lucru a lampilor...de fapt cam asta e ordinea,se repara tot ce e de reparat la sasiu si pe urma se trece la reconditionarea carcasei,timp in care aparatul poate functiona de proba,si vedea daca nu mai apar si alte aspecte nedorite in functionare.Raul a fost facut,daca te-ai "imbolnavit" de asa ceva,sigur la urmatorul aparat vei sti ce ai de facut :rade:

Link spre comentariu
Vizitator gugulete

asa e.in cazul meu am vazut cum functioneaza cand l-am achizitionat.cum nu aveam zare de tub in casa,am facut comanda la un user de pe forum.pana sa vina comanda,ma mancau mainile.m-am apucat de carcasa si ce se putea face pana la sosirea coletului.au venit si lampile dar progresul a stagnat din cauza prostiei mele.abia acum este in faza incipienta de reconditionare,pana nu iese cum imi place mie,nu'l las.nu prea e timp de surubareala.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

am gasit o schema asemanatoare cu cea de tesla 420a si care are tensiunile marcate pe schema.voi masura sa vad ce tensiuni sunt pe fiecare lampa.am inlocuit si cu alt tub 6L31 si tot are o usoara lumina albastra.acum ca stiu ce tensiuni sunt,il iau la verificat.practic abia incepe restaurarea sasiului.am observat ca dupa vreo 15 minute de functionare dispare receptia si apare un brum ca de motor.pana nu schimb toate capacitatile nu pot fi sigur de tensiuni.sa vad ce gasesc sa cumpar azi,schimb si apoi revin.multumesc de interes.

schimba finala 6l31 si condensatorii de cuplaj
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Intampin si eu ceva probleme in restaurarea unui Philips 204U...-Nu l-am alimentat decat o singura data, si atunci cu un bec in serie care nu s-a aprins.-Am gasit o schema pe net in care apare un bec cu neon , paralel cu filamentul redresoarei si inseriat cu 27Kohmi. Cine a mai vazut/avut/reparat un astfel de aparat, a vazut becul asta pe undeva ? Cumva lumina scala ? Intreb pentru ca aparatul meu nu are asa ceva.-In schema gasita pe net nu sut notate puterile rezistentelor...Ideea e ca in spatele finalei audio (UBL21) si a redresoarei (e am UY1N, iar in schema este UY21 care nu sunt identice la pini), am o rezistenta lunga, ceramica, rupta. Aceasta rezistenta am impresia ca "este" mai multe, adica am cred ca pe bara de ceramica a fost bobinata o rezistenta (cap-coada) din care au fost trase prize. In schema, pe alimentare apar un numar de cateva rezistente, dar nu stiu daca se regasesc in aceasta mare (si verde) de care am pomenit.Idei ?

Link spre comentariu

Becul ala cu neon e indicator de prezenta faza retea pe sasiul aparatului

Cel putin din modul de conectare e doar indicator de tensiune,nu te poti baza ca iti semnalizeaza faza la sasiu,si mai mult,la al meu aparat se aprinde la aparitia tensiunii anodice,deci dupa incalzirea redresoarei,becul era lipsa dar firele erau pe pozitie,doar daca pana a ajuns la mine sa fi modificat cineva punctul de cuplare,cat despre iluminarea scalei...e mai mult simbolic,nu prea are nici acest rol,e doar un simplu martor al tensiunii de alimentare.Cat despre rezistenta,pot masura in aparatul meu valorile,o parte se incinge bine,dar e integra,nu a fost "resapata",problema mare la cel in discutie e suportul,ca e crapat,altfel chiar daca nu e la indemana,se mai pot reface prin rebobinare,chiar si colierele pt prize se pot inlocui cu altele noi din tabla de alama de 0,3...0,4mm,altfel,inlocuiesti tot grupul cu rezistente samotate de cel putin 16W,si pe moment e rezolvata treaba pt a putea merge mai departe.
Link spre comentariu

Mila si Doru, va multumesc pentru raspunsuri.

Mr. Caldura mare are la vanzari un astfel de radio cu neon. Acum am vazut exact si unde vine montat.

Posted Image

Doru, daca poti masura rezistenta, ar fi super !

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca postez in topicul gresit, cine ma poate ajuta cu repararea unui radio armonia din '56 care de azi nu mai vrea sa mearga? Baraie dar nu mai receptioneaza nimic. Postez aici pentru ca nu stiu care din voi se ocupa cu reparatii, radio-ul il pot trimite prin curier pe cheltuiala mea, normal. Multumesc anticipat, contact pe PM.

Link spre comentariu

buna searaastazi am reusit sa primesc un radioreceptor carmen3 s632A3. deoarece sunt incepator in domeniul tuburilor, mi-a placut acest aparat, cu toate ca arata groaznic. de pe un hol a ajuns pe mana mea.primul lucru era sa dau cu matura ca sa scap de praful ce era pe el.am bagat in priza si... culmea, s-au aprins lampile.nu demult am primit un em84 din partea userului Mikrosha(cui ii multumesc si pe aceasta cale), pe care am pus in locul celui vechi, care abia avea ceva lumina de fond.acesta a mers din prima, dar dupa 2-3minute am reusit sa prind un post pe UM, dar si acela foarte slab, cu condensatorul variabil aproape inchis. am pus o antena cam de 1 metru, se aude mai tare, dar nici macar limba emisiunii nu puteam sa recunosc, ca tot slab se aude.mai aud pocnituri in difuzor.in etaj final audio am un ecl82. pe condensatorul de filtraj, care e pus langa sasiu, fiind legat cu o sarma, am masurat 200, respectiv 177 de volti.nu stiu ce tensiune trebuie sa gasesc ca n-am schema. daca puteti sa ma ajutati cu o schema, si mai imi dati si o idee pt a scapa de pocnituri si de paraituri, v-as ramane recunoscator.cred ca ma pun sa adun radiouri pe lampi din sat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări