Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ORION AR612

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Salut,Se verifica C315 ( 680pF ) R 302 ( 100K , aceasta se afla in primul transformator FI , paralel cu C301) si punctele de trecere prin sasiul aparatului .Notatiile sunt conform schemei din "cartea albastra ", vol 1 , pag.110-111 .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator cristi-cam

Salut,te rog sa ma ajutzi si pe mine.am un radio cu pickup de la electra danclee 2 seria S631A.(scuze dar nu merge sa pun pozele cu schema dar am sa-ti dau un link unde le gasesti : http://proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=5596 dar nu reusesc sa descifrez cum se leaga modulul ecranat care se vede inclus intr-un chenar cu linie intrerupta chiar deasupra primei parti din schema.si nu reusesc sa le leg acele fire.am doar 3 fire din 7 care nu sunt legate si nu imi dau seama unde tresa le leg.chiar si dupa ce am desfacut ecranajul sa ma iau dupa piese,tot nu mi-am dat seama.te rog tare mult daca ai prieteni care au acest radio sau daca ai tu sa imi spui fir cu fir si culoare cu culoare chiar unde tre sa le leg ca m-am saturat.am pierdut o gramada de ore sa imi dau seama si cand era de lipit ,in acel loc erau lipite alte fire care nu corespundea cu schema.TE ROG AJUTAMA>

Link spre comentariu

Salut,Acolo sunt 3 fire care de fapt sunt doua , unul este ecranat , unul nu este . Ecranajul este legat la "masa " ( si la aparat , si la blocul uus ) In rest , ambele merg la comutatorul de unde , sectiunea de UUS . La comutator este legata o rezistenta de 27 Ohmi . un capat al rezistentei merge la contactul comutatorului (contactul 9 ) iar la celalalt capat al ei se leaga mijlocul cablului ecranat . Firul ne-ecranat alimenteaza blocul uus cu tensiune anodica direct din contactul 12 al comutatorului de unde . acolo nu mai este conectat nimic alcteva . ( daca nu s-a umblat in aparat ) . Atentie insa , legaturile trebuie facute "la sigur" si nu "pe incercate " deoarece poti defecta aparatul prin scurtcircuitarea tensiunii anodice .

Link spre comentariu

TE ROG AJUTAMA>

Noi te-am ajuta dar AJUTA-TE cu un manual de gramatica si nu mai stalciti limba romana cu prescurtari aberante.Aveti tot timpul din lume sa scrieti cuvintele intregi.

Si apropo,aparatul se numeste DARCLEE de la numele celebrei soprane Hariclea Darclée.

Link spre comentariu
Vizitator coric66

Am terminat cu "sapaturile" la Istria. L308 din FI2 era intrerupta. Am rezolvat-o ,nu merge asa cum ar trebui sa mearga (exact unde-i semnalul cel mai puternic pe post distorsioneaza usor , inainte si dupa aceasta frecventa unde-i semnalul ceva mai slab merge clar), probabil ar trebui re-acordarea FI2 dar merge. Multumesc tuturor pentru implicare si sfaturi.

Link spre comentariu
Vizitator basil45

inlocuire difuzor cu excitatieintre anii1940 1950 multe firme au folosit difuzoare cu excitatie(o mobina prin care trecea curent continu si crea cimp magnetic)unele difuzoare au aceasta bobina( folosita in loc de magnet)intreruptaaceste difuzoare se pot inlocui cu difuzoare dinamice (cu magnet)dar bobina de excitatie trebuie inlocuita aceasta bobima de excitatie are dublu rol:creaza cimp magnetic si netezeste tensiunea anodicaexista mai multe moduri de a o inlocui cu o rezistenta care va fi calculata astfel incit pe ea sa cada tensiunea care cadea pe aceasta bobinacu un drosel care va va avea rezistenta egala cu rezistenta excitatiei vechi(a difuzorului) aceasta varianta este de preferatcu o rezistenta inseriata cu un drosel a caror suma sa aibe valoarea rezistentei vechii excitatiivaloarea rezistentei bobinei de excitatie se poate afla in mai multe moduri:urmarind schema electrica a aparatului aflam care este tensiunea anodica maxima de alimentare,in general tensiunea de alimentare a etajului final audio(ex 250v)cu ajutorul unui catalog aflam cit curent consuma fiecare lampa(Ia+ig),rezistenta se va calcula cu legea lui ohm ,pe aceasta rezistenta vom avea o tensiune intre 75 140 in functie de modelul aparatuluiex :daca dupa redresare avem 380v si dupa bobina de excitatie avem 250v la un consum de 90mA ,caderea de tensiune va fi de 130v la un consum de 90mA,rezistenta inlocuitoare va avea 1444ohmi se va folosi o valoare standardizata cit mai apropiata ,puterea acestei rezistente va fi de minim 11.7w

cu un dif de 750 ohmi,de la tv cu pcl 86 si pl 84
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator gugulete

sa dori sa va intreb daca stiti ce valori au piesele din imagine.capacitatile de pe bateria de condensatoare nu apar in schema sau nu le-am identificat eu.au fost montate ulterior/ce valori au?rezistenta este montata si la receptorul meu (tesla 420a)dar e mult mai mare ca si constructie si are valoarea de 350 ohmi/15Wam gasit mai multe scheme pe net dar toate diferite.are cineva o schema de tesla 420a?multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

sa dori sa va intreb daca stiti ce valori au piesele din imagine.capacitatile de pe bateria de condensatoare nu apar in schema sau nu le-am identificat eu.au fost montate ulterior/ce valori au?rezistenta este montata si la receptorul meu (tesla 420a)dar e mult mai mare ca si constructie si are valoarea de 350 ohmi/15Wam gasit mai multe scheme pe net dar toate diferite.are cineva o schema de tesla 420a?multumesc.

salut sunt doua variante 420A alimentare cu autotransformator420U alimentare universalaai aici modelele,aici gasesti si schemele http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... enDocumentai grija ca ambele modele nu au sasiul separat de retea!!!!! sa nu te curenteziinca ceva ,varianta cu alimentare universala are alte tipuri de tuburi,acele tuburi au alte tensiuni la filamentdaca aparatul tau nu are autotransformator si are o rezistenta mare in dreapta ,cum privesti sasiul din spate,este cu alimentare universalarezistenta acea mare are 700ohmi,valoarea este destul de critica,prin acea rezistenta se alimenteaza filamentele tuburilordaca o pui mai mica risti sa arzi filamentele tuburilor,daca o pui mai mare nu se vor incalzi deajuns filamentele si tuburile nu vor avea o emisie bunapune o poza cu sasiul aparatului si cu tipul tuburilor care sunt in elrezistenta incercuita are 16k ,alimenteaza g2 ,pentru primele doua tuburicondensatorii rosii sunt montati de mine ,nu sunt pe schema
Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am terminat cu "sapaturile" la Istria. L308 din FI2 era intrerupta. Am rezolvat-o ,nu merge asa cum ar trebui sa mearga (exact unde-i semnalul cel mai puternic pe post distorsioneaza usor , inainte si dupa aceasta frecventa unde-i semnalul ceva mai slab merge clar), probabil ar trebui re-acordarea FI2 dar merge. Multumesc tuturor pentru implicare si sfaturi.

Distorsiunile apar datorita unui cuplaj prea strans intre L307 si L308. Eu as incerca sa le departez una de alta. :jytuiyu
Link spre comentariu
Vizitator gugulete

6L316BC326F316H316Z31aceste tuburi foloseste radioul meu.le-am comandat de la cineva de pe forum noi.radioul merge,dar cu un brum nu prea puternic dar suficient de suparator.potentiometrul era imposibil de rotit(axul la cel de ton).l-am curatat si reansamblat cu surubuti M2,5.nu am mai putut nitui ca nu am avut asa ceva.carcasa am spalat-o si refacut ornamentele vopsite cu auriu.am facut greseala sa spal panza si a intrat la apa.e mai mica si oricum as drege-o eu nu mai vine pe lemnul de prindere al difuzorului.in rest se prezinta bine.mai am condensatorul(bateria cu cei 2 condensatori)de schimbat si pe cel singur de 50uf il voi schimba.o sa introduc in vechea carcasa 2 condensatori,insa in acea poza din primul post vad si ceva condensatori montati peste.daca cineva stie ce e cu ei si au fost montati pentru inbunatatirea filtrarii si stie ce valori au as vrea sa ii montez in carcasa capatitatii.revin maine cu imagini,am bateria moarta la camera si cu telefonul nu prea se vede bine.multumesc pentru interes.o seara bune.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

6L316BC326F316H316Z31aceste tuburi foloseste radioul meu.le-am comandat de la cineva de pe forum noi.radioul merge,dar cu un brum nu prea puternic dar suficient de suparator.potentiometrul era imposibil de rotit(axul la cel de ton).l-am curatat si reansamblat cu surubuti M2,5.nu am mai putut nitui ca nu am avut asa ceva.carcasa am spalat-o si refacut ornamentele vopsite cu auriu.am facut greseala sa spal panza si a intrat la apa.e mai mica si oricum as drege-o eu nu mai vine pe lemnul de prindere al difuzorului.in rest se prezinta bine.mai am condensatorul(bateria cu cei 2 condensatori)de schimbat si pe cel singur de 50uf il voi schimba.o sa introduc in vechea carcasa 2 condensatori,insa in acea poza din primul post vad si ceva condensatori montati peste.daca cineva stie ce e cu ei si au fost montati pentru inbunatatirea filtrarii si stie ce valori au as vrea sa ii montez in carcasa capatitatii.revin maine cu imagini,am bateria moarta la camera si cu telefonul nu prea se vede bine.multumesc pentru interes.o seara bune.

NICIODATA SA NU SPELI PINZA SI SCALA!!!CONDENSATORII CARE APAR IN PLUS SUNT DE 47nF/630V,sunt pusi pentru a mai elimina parazitii din reteaaparatul tau este Tesla 420Aschimba toti condensatorii din partea de AAF care sunt in etajele cu 6bc32 si 6l31daca au pierderi strici lampileprimul condensator de filtraj are 2x50mF schimba cu doi condensatori de 47mF/400v,sa nu pui in paralel peste cei existenticiteste acest topic ,de la inceput
Link spre comentariu
Vizitator gugulete

scala nu am spalat-o decat la exterior cu alcool izo.arata foarte bine.cat despre panza :cry: ...prea tarziu.am comiso...e mult mai mica chiar daca a iesit luna.am pus ochii pe tapiteria unui scaun de'al soacra'mi.il belesc,panza e asemanatoare.defapt conteaza putin acest aspect,aparatul avand o masca din aluminiu perforat.butoanele le-am curatat si slefuit partea centrala.au iesit bine.astept lampile sa vad ce spune cu ele noi,dar am facut si o lista cu capacitatile necesare pentru inlocuire.multe nu sunt insa au valori "staranii".cred ca in acest etaj,montarea unor capacitati de valoare apropiata si actuale nu este critica.schema am dowloadat-o.este bune la o comparatie cu sasiul.greu de localizat piesele pe el.maine o sa merg sa cumpar 3 capacitati electrolitice de ~50uF.in carcasa o sa montez si capacitatile suplimentare pe care dumneavoastra le-ati montat deja.am citit intreg topicul de la inceput.poze nu am facut pentru ca se pare ca nu se mai incarca acumulatorul.nu am folosit camera cateva luni bune.ii cumpar altul.multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

scala nu am spalat-o decat la exterior cu alcool izo.arata foarte bine.cat despre panza ...prea tarziu.am comiso...e mult mai mica chiar daca a iesit luna.am pus ochii pe tapiteria unui scaun de'al soacra'mi.il belesc,panza e asemanatoare.defapt conteaza putin acest aspect...multumesc pentru sfaturi.

Ne-am dat seama ca e prea tarziu,dar sigur ceilalti cand vor citi acest topic se vor gandi de mai multe ori cand vor vrea sa bage la apa panza aparatului,desi s-a insistat de nenumarate ori cu buna intentie asupra acestui lucru,macar din greselile altora vor avea de invatat...e bine cand se apeleaza la acest procedeu,sa se uite daca exista o rezerva de material de cel putin 4 cm pe fiecare latura,am avut cazuri,dar nu la aparate romanesti,daca panza e fix cat panoul vor pati la fel,daca nu vor renunta la timp.
Link spre comentariu
Vizitator gugulete

aveti dreptate.nu am crezut ca poate sa intre la apa asa mult.am rezolvat cu tapiteria de la scaun.dupa ce am spalat panza am decupat si lipit.arata bine.se vede putin din panza prin masca de aluminiu.e bine de pastrat si scaunele vechi...nu se stie niciodata la ce se pot folosi...astept azi lampile si vad cum stau restul componentelor.am gasit ceva diferente intre schema si ce e montat pe sasiu.posibil sa fi fost reparat si meseriasul a montat ce a avut.voi verifica tensiunile sa vad cum stau dupa ce schimb si capacitatile.multumesc de interes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări