Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ORION AR612

Vizitator viobio

Postări Recomandate

multumesc mult pt. promptitudine.Se vede suficient de bine. Deja am reusit sa ma dumiresc, cele doua sarme ce nu stiam de unde vin erau pt. dif. suplimentar exterior si mergeau spre transformatorul de iesire.Aparatul deja e bucatele pe masa mea.Sper sa-l mai fac si la loc dupa curatare.Nu m-am decis inca daca sa-l desfac complet si sa spal sasiul sau sa-l curat cu piesele pe el. As fi curios cum au procedat altii.Condensatorul variabil am sa-l dau jos si am sa-l spal in ceva in ceva benzina ca are o depunere unsuroasa neagra pe el.

Link spre comentariu

...Condensatorul variabil am sa-l dau jos si am sa-l spal in ceva in ceva benzina ca are o depunere unsuroasa neagra pe el...

Este utilizabila tri(per)cloretilena, care este neinflamabila. Dupa ce ai scos tot ceea ce este din plastic, poti cufunda sasiul cu totul in tricloretilena. Se lasa 2...3 ore pentru dizolvarea mizeriei, se agita 5...10 minute in imersiune, apoi se scoate, se scurge bine si se lasa cateva ore in curent de aier. Se poate folosi aspiratorul, sau un ventilator de camera. Ca fapt divers, tricloretilena/percloretilena se utilizeaza in industrie, pentru spalarea subansamblurilor redresorilor de mare putere de la liniile tehnologice de acoperiri metalice, sau de la statiile de incarcare a acumulatorilor auto.
Link spre comentariu

Nu m-am decis inca daca sa-l desfac complet si sa spal sasiul sau sa-l curat cu piesele pe el. As fi curios cum au procedat altii.

Va salut,@clausb,Este recomandabil si la obiect, sa puneti poze. Se intelege ca veti lua o decizie in urma unor sfaturi. Aceste sfaturi, trebuie sa aiba o baza concreta: starea aparatului.
Link spre comentariu

Incerc sa pun si o poza.Asa arata dupa o curatare foarte sumara.Oricum e mult mai mult de lucru decat am crezut.A trebuit sa folosesc si metode din tehnica auto, de ex. ca sa dau jos butonul de volum(spray degripant, incalzit axul) pt. ca era ruginit si intepenit.Pacat ca nu am pozat si reparatia potentimetrului de volum care numai ea a durat o zi si jumatate -are zeci de repere si a trebuit inlocuit o pastila contactoare ca era distrusa apoi nituit totul la loc in pozitia initiala.

post-73285-139829599617_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sasiul a fost deocamdata curatat fara mari demontari din cauza ca mai astept condensatori(nu am la asa tensiuni mari pt. ca nu am mai lucrat in aparate cu tuburi). Oricum se curata multumitor cu un dezinfectant medical (alcool izopropilic+etilic) si pensule+periute.Cred ca e mai bine sa-l demontez numai dupa ce e verificat cu toate cele de schimbat lipite.Nu?Am reusit si sa descopar si cum trebuie sa fie sistemul acului de acord.Dar lipseste acul in sine. Cred ca cel mai bine ar fi sa gasesc unul dintr-un radio distrus luat tot de prin piata pe care sa-l dezmembrez sa mai am si alte piese.Intre timp cred ca o sa incep si lucrul la cutie.Am sa mai cer eu sfaturi dupa evaluare.Bag de seama ca cea mai importanta unealta e rabdarea in asa ceva.Am norocul ca am un atelier spatios unde pot lasa in asteptare un lucru pe o masa si eu sa ma apuc de altceva.

post-73285-139829599651_thumb.jpg

post-73285-13982959967_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acul de scala in cel mai rau caz,il poti confectiona dintr-o cutie de CD,folosind partea transparenta care dupa prelucrare se poate vopsi in culoare cat mai apropiata de original(de obicei au fost rosii majoritatea).Taierea se poate face cu freza disc,turatie mare,avans fin si apoi multa bibileala la mana...posibil sa nu iese din prima,dar daca te straduiesti pana la urma reusesti.In functie de indemanare poti folosi partea de cutie dispusa la 90 grade pt suportul pe ata,sau tai doar fasia pt ac,si partea de fixare pe ata o faci din rasina epoxi,sau tabla stanata pe care aplici acul.Daca optezi pt tabla stanata,trebuie sa debavurezi bine portiunea care se fixeaza pe ata,altfel o va taia in timp.

Link spre comentariu

Acul de scala in cel mai rau caz,il poti confectiona dintr-o cutie de CD,folosind partea transparenta care dupa prelucrare se poate vopsi in culoare cat mai apropiata de original(de obicei au fost rosii majoritatea).Taierea se poate face cu freza disc,turatie mare,avans fin si apoi multa bibileala la mana...posibil sa nu iese din prima,dar daca te straduiesti pana la urma reusesti.In functie de indemanare poti folosi partea de cutie dispusa la 90 grade pt suportul pe ata,sau tai doar fasia pt ac,si partea de fixare pe ata o faci din rasina epoxi,sau tabla stanata pe care aplici acul.Daca optezi pt tabla stanata,trebuie sa debavurezi bine portiunea care se fixeaza pe ata,altfel o va taia in timp.

Acul de scala se mai poate confectiona si din sarma de Cupru 1-1,5mm usor aplatizata bine indreptata si vopsita in 3-4 straturi cu Oja rosu imperial metalizat >> iese super. :da
Link spre comentariu

Multumesc pt. sugestii. Ma tot gandeam sa decupez din ceva plexiglas dar nu m-am gandit la cutia de CD. Iar cu acul din sarma de cupru pare mai simpla si rapida. Inca nu m-am hotarat cum sa-l fac. Pt. moment am gasit condensatorii si ma apuc de schimbat. Am sa fac eventual poze cu golirea condensatorului mare ,de filtraj si introducerea in carcasa a condensatorilor noi pt. poate este util cuiva (si mie mi-ar fi placut sa vad asa ceva, sa fiu sigur ca nu fac o prostie).Dar cum stau tare prost cu timpul pe care-l pot aloca hoby-ului probabil ca renovarea va dura vreo luna.

Link spre comentariu

Am sa fac eventual poze cu golirea condensatorului mare ,de filtraj

Salut,Condensatorul de filtraj este "Tesla" (de regula,foarte fiabil) si e posibil sa nu fie cazul. Eventual, daca exista brum de retea pronuntat, dupa inlocuirea celor de cuplaj, si nici asa nu e sigur, deoarece acelasi lucru se poate intampla si in cazul unui consum marit in etajul final . Deci e bine sa se decida la urma soarta acestui condensator. Transformatorul de iesire nu este original; este inlocuit cu unul tipic radioreceptoarelor "Istria" si "Carmen"(unele tipuri)Inlocuirea nu are nici o influenta asupra functionarii aparatului, remontarea unui transformator original fiind un aspect strict optional si oportun.
Link spre comentariu

Exista un brum destul de puternic dar ca sa fiu sigur am montat intai condensatori noi de filtraj (2x47microF/400V) in locul celui existent si am facut o proba.Brumul a scazut, aproape inexistent. Si asta fara sa schimb alti condensatori. Asa ca am continuat cu schimbarile.Se vede in poza cam in ce stare erau cativa iar cei de filtraj mai aveau cca 18microF. Probabil cei de la firma Tesla nu i-au proiectat sa reziste atacului ouatoarelor ce au locuit o vreme prin aparatul acesta. Glumesc, dar la decapsulare continutul electoliticului se vede cum e de degradat (supratensiuni?). Am facut si poze cu desfacerea si recapsularea lui dar nu a iesit prea estetic nici refacerea nici pozele.Am sa le postez mai tarziu.

post-73285-139829601811_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca s-ar fi gandit cei de la Tesla ca produsele lor vor fi bagate in priza si dupa 50 ani,probabil tratau mai cu atentie problema condensatorilor :rade:

Acul de scala se mai poate confectiona si din sarma de Cupru 1-1,5mm usor aplatizata bine indreptata si vopsita in 3-4 straturi cu Oja rosu imperial metalizat >> iese super.

Ce sa zic,probabil ca a agata o sarma in loc de ac,nu e mare problema,si e mai mult decat nimic,eu ma gandeam la ceva de genul a ceea ce a iesit in poze,dupa cca 40 min de bibileala(cu putin efort se putea si mai bine),ca tot imi trebuia un ac de scala pt un Atlantic...astea au avantajul iluminarii fondului scalei,si cu putina rabdare a iesit cam asa ceva.Partea de agatat pe ata inca n-am prelucrat-o,ca nu i-a venit vremea,dar am zis sa-si faca omul o idee(acul are cca 4 mm latime,si din cauza greutatii mici nu se simte pe lungimea atei).

post-20793-139829601907_thumb.jpg

post-20793-139829601922_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dupa cum am spus nu prea a iesit estetic renovarea electroliticului dublu( si nici pozele nu-s grozave). Am mai invatat insa ceva, anume mai multa grija sa nu las urme mecanice la decapsulare. Dar oricum ziceam ca aceasta prima restaurare a mea e pt. experimentare.Poate depasesc un pic cadrul acestui subiect dar poate invata si altii din greselile si reusitelor altora.Acum aparatul functioneaza bine si as incepe demontarea pt. o curatare perfecta dar as avea ceva intrebari..1).În circuitul primarului sunt doi condensatori 4,7 nF/1600V spre masa si acestia sunt crăpati rău.Nu am decat 4,7nF/1000V.Oare chiar e nevoie sa caut /1600V?2).Pe condensatorii originali (de hârtie) scrie ...microF/150V/750V. Inteleg ca evorba de tensiunea maxima in cc. si ca. Dar pe cei noi care îi inlocuiesc scrie doar ...microF/250V. Și functionează.Bine. Dar nu e vreo problema?, nu vor exploda?Problema cu transformatorul de iesire am remarcat-o si eu.Parea diferit așa că am cautat pe forum poze cu interior de INTIM si am vazut că nu e original.Cum ziceam, cineva a mai umblat prin aparat si nu cu prea multa tandrețe.Din păcate nu am de unde să pun unul original așa că cel puțin deocamdată așa rămane.

post-73285-139829601852_thumb.jpg

post-73285-139829601862_thumb.jpg

post-73285-139829601872_thumb.jpg

post-73285-139829601889_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am refacut si eu un ac de scala,dar nu am facut poze din pacate.E mai de efect folosirea colantului negru pentru delimitare,iar pe partea opusa colant alb,va reflecta mult mai bine lumina captata prin partea superioara.(colantul alb poate fi trasat pe mijloc cu un marker subtire rosu sau verde fluorescent).Efectul e maxim.Ce e drept exista sanse sa iasa mult mai bine decat originalul,caz in care unora nu le convine.Pt decuparea precisa si rapida a plasticului functioneaza bine o trusa de traforaj cu o panza subtire.Inca se mai gasesc la praktiker.

Link spre comentariu

E mai de efect folosirea colantului negru pentru delimitare,

Asa e,doar ca m-am limitat la ce-am avut :rade:

decuparea precisa si rapida a plasticului functioneaza bine o trusa de traforaj cu o panza subtire..

E spurcat rau plasticul ala de la CD-uri,nu merge, prima data am incercat cu asa ceva,si pe lungime,la prima taietura mai e cum mai e,dar la a doua paralel cu prima e cam naspa,daca si materialul e imbatranit,sigur nu reusesti sa tai mai mult de 1cm...si pana la 8..10 mai sunt destui.Poate prin zgariere sa mearga mai usor,dar asa cum spuneam,fiecare rezolva dupa dotari...eu am ramas cu o scula facuta inainte de 90 dintr-un motor de pompa de strung,trifazat,la 2700 rot/min,pe care am montat(in ordine) o piatra de polizor,un ax de 20 cm pe care am montat o freza disc de 100x1,si in capat are o mandrina.Am incercat sa copii o jucarie similara care in acele vremuri se vindeau pe la rusi,numai ca din lipsa de fonduri,am ciocanit-o singur...nu ma asteptam sa tina asa de mult timp,dar inca o mai folosesc,la taiat si polizat,cu gauritul nu prea,dar mai prind in mandrina perie de sarma,smirghel,pasla, si pot sa spun ca multe treburi am rezolvat cu jucaria asta(neomologata) :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări