Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ORION AR612

Vizitator viobio

Postări Recomandate

...Exista o diferenta de volum intre statiile de AM si de FM, cele din urma fiind reproduse mult mai puternic si mai fidel...

Este firesc. Semnalul AM, beneficiaza doar de un singur etaj de AFI, in timp ce pentru FM mai exista in plus doua etaje amplificatoare de inalta frecventa cu dubla trioda ECC85.

...Daca ii pun un fir in mufa de antena AM, calitatea receptie nu creste.

Va creste sensibilitatea, doar daca exista o antena exterioara, bine dimensionata si degajata, altminteri bara de ferita face toata treaba pe AM.
Link spre comentariu

Este firesc. Semnalul AM, beneficiaza doar de un singur etaj de AFI, in timp ce pentru FM mai exista in plus doua etaje amplificatoare de inalta frecventa cu dubla trioda ECC85.

Daca este asa cum afirmati , ne puteti explica unde se obtine FI - MF ?
Link spre comentariu

Ok! Este un singur etaj AIF. Am facut "naveta" pe pagina anterioara dupa schema si in momentul cand am scris nu o aveam in fata. Oricum, este suficient pentru diferenta sesizata de @bchendran.

Link spre comentariu

Nici o problema ( si altii mai pleaca de-acasa inchizand cheile in apartament) insa avem de-a face uneori cu incepatori si intentia este de a-i "infecta" cat mai corect si iremediabil cu microbul tuburilor. Deci , corect, numai prima trioda din ECC85 este AIF, a doua este oscilator local si mixer MF. Amplificarea suplimentara considerabila in MF se obtine prin utilizarea tubului ECH 81(heptoda) ca AFI deci pentru MF sunt practic doua etaje amplificatoare FI fata de unul singur in MA cand heterodina si mixarea sunt realizate de ECH 81.

Link spre comentariu

Am fixat cu ceara de lumanare bobinele, am schimbat C25 care era crapat rau de tot, dar bun se pare...

Multe din componentele pasive arata rau, crapate, radioul asta a tras ceva la viata lui.

Un mic fimulet,intr-un moment de ragaz.

Link spre comentariu

Am terminat reparatiile mari si imediate. Becul de scala l-am inlocuit cu doua leduri albe in antiparalel si rezistenta de 1kohm de limitare a curentului pana gasesc ceva mai adaptat.Caut o lampa EM80 (sau echivalentul rusesc 6e1p pe care l-as putea adapta cu usurinta). Am studiat si varianta EM84 dar forma ferestrei ochiului magic nu convine unei asemenea adaptari.In final, o fotografie a "produsului finit". Multumesc tuturor, si mai ales lui @krypton si lui @ola_nicolaspost-44753-1398295395_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator coric66

Felicitări , e un aparat frumos care a meritat efortul . Altu' la rând :rade: Şi la cât mai multe in colecţie !Eu încă mă bâlbâiesc prin blocul UUS de la şasiul de Saba din pagina precedentă , noroc că nu traiesc din meseria asta :rade:

Link spre comentariu
Vizitator coric66

Zic si eu ca-i gata si Saba al meu. Mai mult nu stiu ce sa-i fac. Totul merge ok , mai putin pe UUS unde sensibilitatea = 0. Pe toata gama de 88-104 Mhz , cu antena Yagi externa , prinde doar semnalul emitatorului meu de test (reglat pe 95.5 MHz - in videoclip merge o colinda) , si pe acela doar cu volumul dat la maxim ca sa se inteleaga cat de cat. In blocul UUS am verificat tot , nu am gasit nimic dubios , mai suspectez doar cele doua triode EC92 de uzura pronuntata insa din pacate nu am cu ce sa le inlocuiesc macar pentru test.

Posted Image , Posted Image , Ul_CsWKvNeo

Link spre comentariu

mai suspectez doar cele doua triode EC92 de uzura pronuntata insa din pacate nu am cu ce sa le inlocuiesc macar pentru test.

Temerile sunt intemeiate.Cum EC92 nu gasesti pe toate drumurile incercati o adaptare cu un ECC85.Sper sa aveti o surpriza placuta :da
Link spre comentariu

Salut,O solutie ceva mai accesibila ar fi inlocuirea celor doua EC 92 cu PC 92 ( dar si astea trebuie gasite). In acest caz, singura modificare necesara este legarea in serie a filamentelor .PC 92 necesita la filament 3,15V / 0,3A.

Link spre comentariu

Gasiti cu usurinta EC92 pe internet (un anume site renumit de licitatii online). Pretul e cam piperat intr-adevar...depinde cat sunteti de motivat. Daca sunteti dispus la modificari in ceea ce priveste soclul (de la 7 la 9 pini), o adaptare cu ECC81/ECC85 n-ar trebui sa fie tare greu de facut

Link spre comentariu

Daca sunteti dispus la modificari in ceea ce priveste soclul

Salut,Pe langa complexitatea mecanica, blocul UUS de la acest aparat este compact si robust , orice interventie, aparent simpla, este dificila. Pe langa mecanica , o modificare majora nu numai ca afecteaza originalitatea dar implica alinierea si reacordarea acestuia. ( avem unde vedea suficiente... "modificate")
Link spre comentariu

O solutie facila ar fi lipirea unui soclu de noua pini pe o baza de lampa de 7 pini cu pastrarea soclului original de 7 pini, asta bineinteles daca spatiul permite. O asemenea miscare ar fi 100 la suta reversibila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări