Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ORION AR612

Vizitator viobio

Postări Recomandate

O defectiune frecventa care se manifesta cu pocnituri, paraituri si receptie slaba cum spui, este scurt-circuitul dintre placile condensatorului variabil. Verifica intai asta.Tensiunile par normale, de obicei de pe primul condensator de filtraj se alimenteaza etajul final (200V pt ECL82 mi se pare normal) iar de pe al 2-lea restul partii de receptie.

Link spre comentariu

in mod sigur am probleme cu condensatorul variabil.era plin cu fire de paianjeni si cu praf de tigla.am periat cu o pensula, dupa care am dat cu spirt pe el. l-am rotit de multe ori, si cu uscator de praf l-am uscat.acum in unele locuri prind si posturi de radio romanesti, se aude mai tare, cand dau sonorul mai tare, tonul devine imbicsit, cu multe distorsiuni. daca dau mai incet , tonul revine la normal.

Link spre comentariu

Stiu ca poate am sa fiu injurat ca am postat de 2 ori ,dar se pare ca prima data nu am postat unde trebuie,aici fiind mai corect de spus problema.Se da un radio philips 522A de prin 35,care functioneaza bine dar pe partea de partea de amplificarea audio se aud distorsiuni.Ce am facut eu pana acum:am schimbat condensatorii de filtraj(a disparut brumul)am schimbat condensatorii de cuplaj(se aude un pic mai bine dar numai la volum mic)am schimbat difuzorul cu trafu de iesire(nicio schimbare) Mentionez ca am cules semnal de pe potentometru de volum,pe alt amplificator si semnalul este curat si clar,dar in ultimele 2 tuburi ceva se intampla si se aude distorsionat.La volum mic se aude clar,dar cum maresc un pic volumul incep si distorsiunile.Ce anume ar mai putea influenta acest gen de defect?(evident in afara de tuburi care am inteles ca se gasesc destul de greu,fiind vechi)

Link spre comentariu

Poate sunt ceva rezistente de grila decalibrate sau poate sunt ceva condensatori din circuitul catodic cu probleme?S-au masurat tensiunile de negativare? sunt corecte?Aveti datele de catalog a tuburilor?Google!Fain aparat. :aplauze

Link spre comentariu

... poate sunt ceva condensatori din circuitul catodic cu probleme?

Foarte corect. Inlocuieste condensatorii electrolitici C6 si C7, cel mai probabil unul din ei este strapuns (scurt-circuitat). In acest fel, catodul este la masa si la alternantele pozitive ale semnalului audio apar curenti de grila. Ca urmare, semnalul se aude distorsionat in special cand nivelul acestuia este mare.
Link spre comentariu

am facut niste masuratori la sfatul dv si am gasit 2 rezistente intrupte:R7 si R9.Am vazut ca grupul R7,C7 este intre masa si mijlocul infasurarii pentru filamente.ce rol are in schema?Imi cer scuze adac pun intrebari puerile sau penibile pt cunoscatorii mai avansati ,dar is pioneer intre alea lampilor.. Azi ma duc sa cumpar cele 2 rezistente( cam ce putere ar trebui sa aiba?) si cele d con de 25 micro.Promit sa va impartasesc rezultatele dupa schimbare..

Link spre comentariu

Salut,R7 are rolul de negativare automata a tubului final iar C7 are rolul de decuplare a acesteia ( pentru frecventa audio ,reactanta acestui condensator sunteaza rezistenta ) . Acest grup se gaseste in circuitul de filament deoarece tubul este cu incalzire directa ( filamentul si catodul sunt, practic, aceeasi piesa) iar alimentarea simetrica are ca scop eliminarea brumului de retea .

Link spre comentariu

am schimbat condensatorii si cele 2 rezistente si se simte o mare diferenta!acum se aude clar chiar si la volum mai mare.evident ca la volum maxim are un pic de distorsiuni dar asta pun pe oboseala lampilor(au totusi 75 de ani).multumesc tuturor si in specilar care mi au dat un raspuns direct!este ceva sa ajuti pe cineva benevol doar de dragu paiunii... Inca raman afectat de cum se faceau lucrurile pe vremuri...cu o functionare corecta si in medii curate aceste scule puteau in(canta)de la adolescenta pana la pensie pe posesorii lor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări