Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila

Blacksmith

Postări Recomandate

Ok, atunci cum imi recomanzi sa fac impregnarea ? Daca ai zis ca "bobina" trebuie incalzita inainte atunci inseamna ca ea exista deja. Deci inseamna ca nu merge sa dau cate o pensula dupa fiecare strat ci sa fac cumva sa torn lac peste bobina la sfarsit. Dar oare va intra printre toate spirele ?

Eu nu am alta modalitate de a incalzi (coace) bobina decat prin a baga curent in ea si a se incalzi singura. E ok ?

Link spre comentariu

Mai intii se pune traful pt 1-2 ore intr-un cuptor ELECTRIC incalzit la 60-80°C (se poate si mai sus) pt eliminarea umezelii.

Apoi se scufunda traful final complet in lac pt 5-10 minute si apoi se lasa atirnat la scurs deasupra vasului cu lac pt cel putin 1 ora (depinde si de tipul lacului).

Eu asa as proceda dar acum am lac ECOLOGIC pe baza de apa?!? si trebuie numai uscat bine dupa in cuptor (timp de ore).

Link spre comentariu

Se pune in dracu ! Tu nu auzi ca nu am cuptor de copt bobine ??????? Sau vrei sa-l bag unde face mama cozonacii ??? WTF !?

Am scris deja mai sus ca e exclusa scufundarea in lac pentru ca imi face carcasa ca dracu ! Dar cine sa citeasca, sesebe !?

Link spre comentariu

O poți acoperi cu bandă de hârtie de se folosește în construcții la acoperirea prizelor și întrerupătoarelor și la nu mai stiunce să nu se murdărească de lavabil...și apoi bagi bobină în lac...și după ce ai terminat o dezlipești și gata ai rezolvat...eu așa am făcut la un mic traf

Link spre comentariu

O poți acoperi cu bandă de hârtie de se folosește în construcții la acoperirea prizelor și întrerupătoarelor și la nu mai stiunce...

Si la trasarea de linii de demarcatie ( dungi ) cat mai bine definite si drepte intre 2 culori diferite, operatiune pe care o fac de fiecare data cand zugravesc, si de fiecare data rezultatul este perfect.

Revenind la subiect, Dudi, nu trebuie sa te superi asa, Sesebe a explicat ceea ce se face de obicei, si cam asta este procedeul la care ar trebui sa aderi si tu daca vrei sa obtii rezultate optime. Cuptoarele electrice casnice au de regula si termostat, si il poti testa regland progresiv pana obtii o temperatura cat mai aproape de cea dorita, apoi traful il poti pune intr-o tava ( eventual una improvizata si deci sacrificabila ) inauntru, acuma nu comentez despre miros si cat de persistent ar putea fi dupa operatiunea asta ( si deci daca acel cuptor ar mai putea fi folosit la alimente )...

Link spre comentariu

Se pot lăcuii destul de bine transformatoarele(și nu numai),în regim de amator,folosind lacul pentru bărci Villa Yacht de la Poli...or.Nu atacă emailul,si realizează o impregnare destul de bună.Lăcuirea se realizează prin imersia transformatorului,lăsat căteva minute în lac,apoi ridicat și lăsat la scurs.Operatiunea se repetă de câteva ori.Uscarea definitivă se realizează în câteva zile,în aer.Cine dispune de un cuptor cu microunde+grill defect,poate înlătura din acesta magnetronul,transformatorul,partea de comandă,etc și să facă functionale numai rezistențele grill-ului înseriate cu un termostat de 60 grade.În acest cuptor introducem transformatorul nostru pentru "coacere",dar numai după ce a trecut o zi de la imersie.

Repet:faci cum am spus eu mai sus.Nu curge nimic,lacul se întărește.Nu găsești un cuptor cu microunde defect?E chiar atât de greu?Cuptorul odată modificat îl vei avea și pentru alte proiecte.
Link spre comentariu

Marian, imi cer scuze ca m-am enervat dar n-ai cum sa nu te enervezi cand vezi asa oameni. Sesebe descrie procesul prin care se fac transformatoarele la fabrica probabil, dar eu nu sint fabrica sint un amarat de tzaran pe persoana fizica. Nu am aparatura tehnologica industriala.

acuma nu comentez despre miros si cat de persistent ar putea fi dupa operatiunea asta ( si deci daca acel cuptor ar mai putea fi folosit la alimente )...

Pai aia e problema. Nu vreau sa mananc pe urma cozonaci cu miros de aurolac...

Si daca bag curent in el pana se incalzeste la temperatura care trebuie, ce-are ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Pai in conditiile date, procedezi astfel:1-alimentezi bobina primara (fara tole) la curentul nominal (ai nevoie de cativa volti, deaorece ai numai componenta R);2-o lasi asa cateva ore (dar nu pe o vreme ca cea de azi);3-nu ai ce face, trebuie sa imersezi bobina in lac, unde o ti pana nu mai ies bule de aer din ea;4-o lasi la scurs pana nu mai pica rasina din ea;5-acum, cu o carpa inmuiata in acetona, stergi peretii laterali, ca sa fie frumosi (????);6-introbagi iar curent in ea, pana se face polimerizarea complet.Nu vad alta varianta, fara cuptor. O sa dureze ceva mai mult timp.PS-am desfacut transfotmatoare impregnate cu acel "lac" ecologic, pe care l-am gasit sub forma de sare intre spire/straturi-mecanic nu era util, electric habar nu am-este urat, alb-laptos, ca solutia care se da pt. gandaci.PPS-lacul in care imersezi bobina calda, este compromis. In timp, el o sa polimerizeze (intareasca).Metoda de incalzire la Inom era utilizata la motoare-asa zisa impregnare prin picurare (aici se picura rasina peste bobine rotor/stator).Incalzirea bobinei cu Inom trebuie monitorizata, sa nu sari de 60-80 gradeC. Nu ai voie sa depasesti Inom, deoarece imbatranesti prematur sarma.

Editat de vera
Link spre comentariu

De preferat este un curent de aer cald-ex. o aeroterma. Inconvenientul este ca trebuie, din timp in timp, sa rotesca bobina pe toate fetele (cam ca la friptura).

Link spre comentariu

Am gasit "pe sub pat" o cutie din asta.... dar nu mai stiu ce e. Pe ea scrie : "Email alchidic lucios". Eu parca stiam ca am cumparat odata o cutie de lac si era incolor, dar asta parca zici ca e vopsea alba dupa ce am omogenizat-o. Si mai e problema ca are vreo 7 ani ! Nustiu daca e buna.... As putea sa iau alta, daca ar fi lac bun de bobinaj, dar e ?

Posted Image

Link spre comentariu

Tu de 7 ani nu te-ai mai uitat sub pat?

Eu am un traf (de vreo 15-20W) facut cind eram in generala si care merge si acum si pe care l-am impregnat cu vopsea pt metal tot alba.

Link spre comentariu

L-am cumparat mai demul (cred ca tot asa pt o impregnare ceva) si nu mai mi-a trebuit de atunci.

Mda, stiu ca merge si asa, dar ziceam intai sa incerc sa vad daca pot sa-l fac cum trebuie. Sint trafuri si neimpregnate care merg foarte bine.

Link spre comentariu

Un termostat cu bimetal cu temperatura fixa de 70-80 grade la 10 amperi este cativa lei, din acela cu doua urechi laterale. O cutie de carton, mai maricica, sa spunem ca ar fi buna si una din aceea de hartie A4, foenul nevestei, o gaura in cutie prin care trece varful foenului si gata cuptorul termostatat!

Ce atata cheltuiala!

A, sa nu uit, si o izolatie termica, adica un pulover mai vechi sau un pres trantit peste cutie!

Problema ta este lacul.

Am tinut doua sticle vreo 25 de ani, ca poate imi trebuiesc si acum vreo 2 le-am aruncat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări