Blacksmith Postat Martie 7, 2016 Autor Partajează Postat Martie 7, 2016 M-am apucat sa fac trafu... M-ar interesa daca stie cineva un tabel (sau formula de calcul) pt sarme si curentul suportat. Dar ceva testat in realitate. Eu pana acum stiam ca se pune 2,5A la mm2 dar pe urma am auzit ca cica la sarmele mai groase s-ar pune mai multi amperi... Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Uite , aici:http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/page-379....postul 5681... Spor! Link spre comentariu
vera Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 (editat) Acum, calculul trafo, este floare la ureche, pt. tine. Editat Martie 8, 2016 de vera Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 8, 2016 Autor Partajează Postat Martie 8, 2016 Va multumesc la amandoi ! Vera, poti pune, te rog, imaginea la o rezolutie mai buna ? Ar fi bine daca ai putea sa o pui pe postimage.org sau undeva unde sa nu o micsoreze. Din cate vad pe graficul "B", se ia o densitate mai mare de curent pentru puteri mici si o densitate mai mica pt puteri mari... Eu ma asteptam sa fie invers... Link spre comentariu
vera Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 (editat) Pai este logic, ca la putere mica sa ai densitate de curent mai mare, fiind vorba de cativa W care pot fi disipati f usor. La putere mare, cu toate ca randamentul este mare, este de disipat o putere mare.1-P=10W, randament=0,85, Pd=1,5W;2-P=200W, randament 0,96, Pd=8W.Daca te uiti la distributia de temperatura, in bobina (nu o am acum), ai sa vezi ca cea mai mare temperatura este la mijlocul acesteia. Deci pt. ultimile straturi de sarma, se poate lua J (densitate de curent-am uitat ca nu trebuie sa folosesc prescurtari) un pic mai mare.http://i66.tinypic.com/ajkvgw Editat Martie 8, 2016 de vera Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Cred ca @vera de referea la Efectul Joule. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 8, 2016 Autor Partajează Postat Martie 8, 2016 Are cineva idee de unde pot sa cumpar niste lac pentru impregnat bobinajul ? Nici nu am idee cum se numeste ca sa intreb pe la noi prin oras.... Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Petra Iasi?!? Eu am cumparat de la ei dar nu stiu daca trimit prin posta/curier. Link spre comentariu
vera Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 (editat) @Mircea Crisan am luat in calcul numai pierderile de putere activa (randamentul luat din grafice, este pt. toate pierderile). Nu-i corect, dar e sugestiv. @Dudicoff, dupa lac (este toxic), urmeaza sa cumperi o etuva, apoi sa te muti la curte (daca nu stai) ca sa o poti utiliza, samd. Nu crezi ca este mai economic sa-l cumperi, sau sa-l faca cineva care are toate materialele, experienta, etc. (ai sa spui ca nu are nici un farmec, daca nu-i facut de tine-pe acest principiu, in curand, trebuie sa te apuci de facut tranzistori, rezistente, condensatoare, placat, etc). Editat Martie 8, 2016 de vera Link spre comentariu
adydep Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Se pot lăcuii destul de bine transformatoarele(și nu numai),în regim de amator,folosind lacul pentru bărci Villa Yacht de la Poli...or.Nu atacă emailul,si realizează o impregnare destul de bună.Lăcuirea se realizează prin imersia transformatorului,lăsat căteva minute în lac,apoi ridicat și lăsat la scurs.Operatiunea se repetă de câteva ori.Uscarea definitivă se realizează în câteva zile,în aer.Cine dispune de un cuptor cu microunde+grill defect,poate înlătura din acesta magnetronul,transformatorul,partea de comandă,etc și să facă functionale numai rezistențele grill-ului înseriate cu un termostat de 60 grade.În acest cuptor introducem transformatorul nostru pentru "coacere",dar numai după ce a trecut o zi de la imersie. Link spre comentariu
vera Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Nu se poate utiliza orice lac pt. impregnare. Nu stim nimic despre calitatile lui electrice, mecanice, comportare in timp, etc. Bobina, inainte de impregnare, se incalzeste la o temperatura convenabila, pt. a elimina umiditatea, altfel.... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 9, 2016 Autor Partajează Postat Martie 9, 2016 Cum inainte ? Nu dupa ? Umiditatea de unde ? Altfel ce ? Nustiu daca mai impregnez trafu, ca nu am nici lac si e si complicat. Daca bag bobina in lac dupa ce o termin umplu si carcasa de lac si... nu e acceptabil. Daca dau cu pensula pe sarma imi e ca nu intra pana la ultimul strat. Iar ca sa dau cate o pensula dupa fiecare strat si sa bobinez cu nasu in lac-ul ala.... Link spre comentariu
niksound Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 Ziua buna,in spatele pietii Obor am vazut eu la sticla de 1litru in Decembrie,insa trebuie timp pentru a cauta cu atentie. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 9, 2016 Autor Partajează Postat Martie 9, 2016 Mersi. Dar eu nu sint din Bucuresti. Asa ca nu pot cumpara decat de la magazine online... Link spre comentariu
vera Postat Martie 9, 2016 Partajează Postat Martie 9, 2016 @ Dudikoff, am vazut ca esti perfectionist, asa ca vei intelege. Umiditatea vine din atmosfera, din materiale, de pe manutele tale, etc. Incalzite inainte de inpregnare, bobinele elimina umiditatea. Dupa impregnare, umiditatea ramasa in bobina (daca nu a fost eliminata, greu se mai poate elimina in timp) contribuie la imbatranirea ei prematura. Intr-adevar, bobina se tine la cald si dupa impregnare, pt. polimerizarea lacului (care este o rasina epoxidica). Daca renunti la impregnare, traful tau are viata scurta, deoarece: 1-fortele electrodinamice, fac ca spirele sa se deplaseze una fata de alta si sa-si distruga izolatia; 2-umiditatea (si caldura) sunt propice pt. reactiile chimice si bacterii ; 3-parametrii transformatorului tau nu sunt constanti in timp (variaza de la vara la toamna). Carcotasii or sa spuna, hai domne ca aceste fenomene sunt la scara mica (ex. deplasarea spirelor), numai ca ele sunt cumulative si in timp isi spun cuvantul (majoritatea transformatoarelor, au macar bobina impregnata). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum