Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila

Postări Recomandate

O solutie simpla si verificata care merita sa fie incercata: transformator comandat in primar cu un triac sau cu o pereche de tiristoare antiparalel. Tensiunea in secundare este variabila de la zero si aproape sinusoidala. Forma nu conteaza daca se redreseaza.

Am folosit solutia la o masina de sudat in linie (180 kW) care trebuia sa scoata din secundar intre 1 si 20 kA. Deoarece primarul este o sarcina inductiva, trebuie legat in paralel un grup RC serie, de exemplu 100 ohmi si 0,22 micro. Pentru comanda in faza se poate folosi un integrat dedicat, de exemplu clasicul AA145, sau chiar un microcontroler.

Link spre comentariu

@validae,

Pai da, exact o sursa de curent constant am am facut acolo. Dar trebuie o sursa de curent constant in care rezistenta din sursa sa fie cat mai mica pentru ca altfel se creeaza un divizor cu rezistenta sarcinii si nu mai imi urca tensiunea pana la maxim.

@vera,

E exact cum zice Marian, am incercat si cu bobina si face valuri cu tensiunea...

@puriu,

Mda... dar deja am dat un milon jumate pe relee.

Am incercat azi si sursa de curent constant cu bipolar si rezistenta care trebuie sa o pun in emitor pentru limitare la 2,5A cat imi trebuie mie e de 0,22 ohmi. In cazul asta e mult mai bine, am o cadere de tensiune nesemnificativa pe ea. Dar bineinteles ca exista si aici obstacole: imi trebuie o referinta de 1,8V la cateva sute de miliamperi in baza bipolarului.

Link spre comentariu

@cristian draghicescu, bobina este pt. atenuarea varfurilor de curent (comutatie).@Testikov, nu stiu cum ai facut simularea, de ti-au iesit acele valori enorme ale curentilor-probabil ai lucrat la -273 gradeC.1-sursa de cc are Ri>0 (transformator, contacte relee, trasee, diode, etc.);2-900A pt. incarcarea unui C=1000uF-ai tinut cont de R trasee, cabluri, terminale C,...?3-bobina se calculeaza pt. acele varfuri, astfel incat sa faca un val, max. 2(@marian a dat o idee);4-eu as inlocui M1 si M2 (chiar pana la M6, daca se poate) cu contacte releu, cu R in paralel, temporizate, functie de cerinte (daca sunt).

Editat de vera
Link spre comentariu

Da, pui cate o bobina inseriata pe plus si minus si antiparalel pe ea pui cate o dioda, eventual inseriata cu o rezistenta pentru limitare curent prin dioda, asa autoinductia ( inevitabila ) va fi shuntata de dioda, dar vei avea si o oarecare limitare a varfurilor de incarcare a conzilor.

Link spre comentariu

Pai asa am facut, dar imi e cam teama ca mosfetul care face limitarea de curent o sa se arda din cauza depasirii SOA.

Am zis sa pun un IRFP260N care e foarte puternic, dar si asa nu imi dau seama daca e de ajuns sau nu... Poate imi ziceti voi.

Schema:

post-259214-0-57565200-1471633057_thumb.png

Aici este disipatia pe mosfetul de sus. Dupa cum se vede, dureaza 200ms treaba, deci nu e doar un spike.

post-259214-0-03055300-1471633139_thumb.png

Iar aici e tensiunea pe mosfet (cu verde) si curentul de drena (cu rosu):

post-259214-0-90540100-1471633195_thumb.png

O rezista ? :tryre

Link spre comentariu

Rezistorul trebuie sa reziste in cazul unui scurt, pana la arderea sigurantei. Recomand bobinat, poate ceva de 5W 4-5 bucati in paralel. Royal ohm sunt excelente.Valoarea de 0,47 este prea mica. Sugeram vreo 3-5ohmi.

Diodele sunt necesare numai daca vrei neaparat ca tensiunea incarcata pe condensatorul de la iesire sa nu se scurga invers pe filtrare la oprirea alimentarii de la retea. Daca opresti din mos, diodele nu au rost.

N-am idee ce ai obtinut acolo, e absurd de ireal. Mos-ul trebuie sa comute mult mai rapid, chiar si cu 100 ohmi in poarta. Comanda celui de sus e incorecta, se comanda poarta-sursa nu poarta-rezistor din sursa. Asigura +12V minim in poarta, leaga comanda corect, iar daca e nevoie, micsoreaza cei 100 ohmi.

IRFP260 pare slabut din pdf, cauta ceva mai bun, dar daca un astfel de mos corect comandat, cu 5 ohmi inseriati (adica 20A varf) nu-i in stare sa faca o comutare singulara, atunci mai bine sa se distruga naibii. Astia trebuie sa comute asa ceva de cateva zeci de mii de ori pe secunda, la o adica. 

Poti pune si relee in loc de mos, timpul de cuplare/decuplare nu cred ca te intereseaza.

Nu mai corectez anterior, acum vad ca poate ai vrut un generator de curent constant pentru mos-ul de sus. Nu. Fa ceva asemanator softstartului, cu 3-5ohmi. N-ai nevoie de curent constant. Comutare clasica cu mos, energia o preia rezistenta, nu mos-ul. Intai alimentezi prin rezistenta (mos sus), apoi suntezi rezistenta (mos jos). Important este ca indiferent de momentele de cuplare-decuplare (chiar si cosecutive-rapide), mos jos sa cupleze numai dupa mos sus, fie la anumite diferente de tensiuni intrare-iesire, fie la un anume timp diferenta (care sa existe in orice conditii).

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Da, sursa de curent constant am vrut sa fac pentru ca nu merge cu soft-start clasic. Daca incarc conzii din consumator printr-o rezistenta, aceasta creeaza un divizor cu rezistenta de sarcina si conzii nu se mai incarca la valoarea maxima a tensiuni, apoi cand deschid mos-ul de jos imi face iar scurt.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Irfp260 are energie singulara maxim suportata de 1J (destul de buna!), adica atat poate suporta ca si crestere de tensiune pe un cond. La 4700u si 90V final de crestere (cel mai dezavantajos) vei avea o energie finala de 19J. Adica poate suporta cresterea daca vii de la 18J initial, iar asta inseamna o tensiune prealabila de 87,5V. Daca ai 2,5 ohmi rezistor, consumatorul trebuie sa fie de peste 1A ca sa nu incarce initial la 87,5. Sigur ca poti estima si cu alt rezistor. Sigur ca la tensiuni mai mici diferenta asta de tensiune poate creste foarte mult pentru energia echvalenta de 1J. Poti gasi si alti mos. Poti pune o siguranta in serie cu rezistenta. Poti face ca acea comanda pentru al doilea mos sa nu vina decat la diferenta tensiune mai mica de 2,5V. Poti chiar sa dimensionezi rezistorul la 0,5 ohmi ca nu poate sa faca mai mult de 2,5V diferenta (arde sig de 5A), dar atunci primul mos trebuie sa suporte varful de 180A (asta-i numai teoretic, practic apar limitari cablu, esr, etc). Sau poti sa pui relee. Ai o gramada de posibilitati.

Link spre comentariu

Problema cu autotransformatoarele este ca nu fac izolare galvanica dar daca tu alimentezi un alt transformator din autotransformator ai si ezolare galvanica.Oricum, spor!

Am prezentat nu demult o sursa construita asa si cumparata de mine din SUA.Ieri mi-a ajuns alta tot ceva in stilul asta.Cred ca luni voi putea pune ceva poze cu ea.
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Imi poate face si mie cineva 2 cablaje simplu strat pt sursa asta ? :84 Am intrebat la cei de la vanzari dar cer niste preturi nesimtite.

PCB Dudikoff - 216x80mm - A4.pdf

Nu-mi trebuie neaparat de fabrica, ci ceva simplu de amator facut acasa cu metoda foto sau oricare (in afara de zmoala). Nici macar gauri nu-mi trebuie, le pot face eu... Dar sa fie pe sticlotextolit, nu pertinax sau alte alea...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări