Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila

Blacksmith

Postări Recomandate

La trafurile de puteri mai mari-cum este cazul celui de fata- se evita montarea de juguri inchise , cum este cel din poza de mai sus pentru ca se realizeaza spira in scurtcircuit care consuma inutil si produce caldura...se poate monta asa ceva daca se izoleaza suruburile de strangere si fata de miez si fata de juguri...

Aici am exemplificat :post-228380-0-53957300-1461592425_thumb.jpg

-intre suruburile 1-2 si 3-4 exista diferenta de potential...o banda metalica pusa intre ele-si pe spatele miezului si pe fata-produce spira in scurtcircuit...

-intre suruburile 1-3 si 2-4 nu exista diferenta de potential si nu se produce spira in scurtcircuit...daca se folosesc benzi metalice de fixare (L-uri) intre aceste suruburi ,suruburile respective si benzile se pot monta neizolate....

Explicatie:    post-228380-0-57187200-1461592836_thumb.png

post-228380-0-62158700-1461592877_thumb.png

Un studiu asupra spirei in scc , aici:http://www.tehnium-azi.ro/topic/5956-spira-in-scurtcircuit-la-un-miez-magnetic-ei-studiu-practic/.....

Spor!

Link spre comentariu

Da, dar efectul nu este la fel de pronuntat ca atunci cand montezi si jugul...construirea miezului magnetic din tole-nu dintr-un singur bloc de metal-izolarea acestora si alierea otelului din care sunt construite cu siliciu permit-printre altele- cresterea reluctantei magetice (rezistenta magnetica) si , astfel se diminueaza pierderile prin curenti turbionari....cand montam jugul , punem in paralel peste rezistenta magnetica, rezistenta electrica a jugului care este f. mica => rezistenta mica-curent mare!....

In studiul meu , am constatat tensiuni intre suruburi de pana la 150mV si curenti prin spira in scc de pana la 30A!!

Daca se monteaza doar bride de tip L pe laterale si se izoleaza suruburile doar fata de pachetul de tole , este perfect!

Link spre comentariu

viorelpicu,langa butonul 'posteaza' este butonul 'Mai multe optiuni raspuns'....apasa-l si vei putea adauga atasamente...in limita de 500Kb pe post...deci pozele, daca sunt mai mari ,trebuie reduse ca sa se incadreze in cei 500Kb limita...sau folosesti un site extern de gazduire si pui link catre el...spor!

Multumesc @flomar60 pentru "scolarizare"sau mai bine spus "alfabetizare"Dupa cateva experiente in problema am sa va mai contactez pentru diferite amanunte.Ii spuneam lui Dudi ca am 3 trafo pe tole 105/105 mm dintre care 2 pe tole M si 1 pe tole E+I.Vreau sa fac cu totul altceva din ele si vreau sa ma sprijiniti cu idei si solutii practice.

Va salut.

Sa zicem cu pun juguri si izolez prezoanele de tole si de juguri, mai trebuie sa izolez si jugurile de tole ?

Asa arata bridele de care vorbeam intr-un post anteriorpost-251947-0-86249700-1461670428_thumb.jpg

Link spre comentariu

Simt ca innebunesc. Ma chinui de azi-dimineata sa fac un comutator pentru tensiunea de iesire si nu imi iese deloc.

Vreau sa fac ceva de genu asta:

Elementul comutator (eu ma gandeam la un mosfet) trebuie sa fie neaparat inaintea sarcinii, nu dupa ea, adica trebuie sa aduca plusul la sarcina, nu sa puna sarcina la masa. Iar semnalul de comanda va fi 5 sau 12V.

N-MOS nu merge sa pun iar daca pun un P-MOS nu mai merge daca scade tensiunea sub cativa volti. Eu vreau ca atunci cand am 0,5V la intrare sa pot sa deschid mosfetu si sa am 0,5V la iesire (ma rog... minus caderea pe el).

Ma puteti ajuta ?

Link spre comentariu

Dudi ce vrei tu se numeste iesire cu minus comun ( ailalta este cu plus comun ), si intr-adevar de regula se face cu Pmos/Pnp. Probabil o comanda flotanta cu alimentare separata ar rezolva si un Nmos.

Link spre comentariu

Alea sunt optocuploare cu ieșirea pe celulă fotovoltaică . Legându-le între sursă și poartă se poate polariza poarta și deschide MOSFET-ul . Trebuie desigur văzut timpul în care se întâmplă asta , curentul furnizat este foarte mic .

Era doar o idee, nu neapărat cea mai bună . 

Eu , dacă aș face-o pentru mine , aș folosi o sursă flotantă de mică putere plus un optocuplor clasic . 

Link spre comentariu

@Dudikoff:Se poate rezolva cu o mică sursa auxiliara(15v) ce alimentează un optocuplor dedicat pt comanda igbt(Hcpl j312 de exemplu). Mi se pare cel mai simplu si corect.

Link spre comentariu

Păi faci o singură sursă în comutație , de mică putere, alimentată din 5V pe care oricum îi ai și cu două secundare izolate . Nu-i musai cine știe ce stabilizare . De exemplu cu o capsulă 74AC14 faci un oscilator cu o poartă și driver cu celelalte cinci în paralel , conectezi un mic traf printr-un condensator și cele două secundare le redresezi dublă alternanță . Poți obține astfel ( estimez ) 2 x 10V/5-10mA sau chiar mai mult ( Curentul maxim fiind absorbit pentru scurt timp ) . Există desigur alte zeci de variante . 

Link spre comentariu

Nu exista IGBT-uri PNP ? Adica complementare. Ca din cate vad eu exista numai de un fel...

As fi vrut sa pun IGBT-uri in loc de MOSFET-urile alea:

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări