Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila

Postări Recomandate

Nu cred ca ai nevoie de curent constant pentru descarcare.. parerea mea.  Daca folosesti mosfet rezistenta o pui in drena , nu in sursa.Astfel elementul activ (mosfet de preferat logic level) este doar comutator. Ideea de la care ai plecat era sa disipi energia din condensatoare pe o rezistenta nu pe un tranzistor ( de care o fi el ). Cel putin eu asha am inteles.

Editat de djvas
Link spre comentariu

Dudikoff fa un test rapid,ia un condensator de cat vrei tu si incarca-l cu 70V sau cu cat vrei tu,nu conteaza,dar sa fie o tensiune mare peste 70vcc,asta inseamna un traf de peste 50vac (traf+punte+condensator).Sa spunem ca ai facut circuitul si ai pe cond tensiunea de 70vcc ,iar apoi schimba traful cu unul care scoate o tensiune mica 9-12v si vezi ce se intampla cu tensiunea de pe condensator,eu zic ca nu o sa ramana 70vcc o sa fie tensiunea trafului sa zicem 9V*1,41,adica o sa scada  singura la 12,6v de la 70v.

Va rog sa nu ma injurati daca spun prostii.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

PKP98 imagineaza-ti ca o punte redresoare este facuta cu diode, si ca diodele permit curentului sa circule numai intr-un sens, adica sunt ca o valva unisens, permite fluxului sa circule nestingherit intr-un sens dar blocheaza compler sensul opus. Tocmai asa se si face redresarea curentului de la traf. Tragi tu ce concluzii vrei de aici :)

Link spre comentariu

Depinde de calitatea condensatorului folosit.

Tensiunea va scadea sub cei 70Vcc obtinuti din 50Vac alimentare (la decuplarea ei)  dar nu va ajunge ever la 12,6V daca inlocuim cei 50Vac cu 9Vac alimentare, decit daca condensatorul este terminat si are curenti de fuga mari.

Link spre comentariu

Nu cred ca ai nevoie de curent constant pentru descarcare.. parerea mea.  Daca folosesti mosfet rezistenta o pui in drena , nu in sursa.Astfel elementul activ (mosfet de preferat logic level) este doar comutator. Ideea de la care ai plecat era sa disipi energia din condensatoare pe o rezistenta nu pe un tranzistor ( de care o fi el ). Cel putin eu asha am inteles.

Cu rezistenta in drena se descarca mult mai incet... mai ales spre final... si asta din cauza ca daca scade tensiunea scade si curentul, e normal.

Link spre comentariu

Ce-a fost mai greu a trecut: TRANSFORMATORUL ! Posted Image

L-am terminat si merge foarte bine. Curentul de mers in gol in primar este de 63 mA. Tensiunile din secundar sint foarte aproape de cele calculate.

Acum am tensiune de la 0 la 95V din volt in volt... si dubla ! Pot sa testez orice amplif.

Ce ma enerveaza e ca tot bazaie nitel. Nu inteleg de unde poate fi. Sarma e lacuita, tolele sint stranse in suruburi....

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dudi,transformatorul este in poza finala?Daca da,atunci ii lipsesc cele 4 bride laterale care asigura o strangere pe toata lungimea tolei si totodata rezolva si problema fixarii trafului in cutie(la un capat sunt indoite la 90 grade).Sigur,nu trebuie uitat ca in cutie se vor pune intre talpile trafo si suport(carcasa) garnituri de cauciuc pentru a prelua vibratiile.E de luat in seama si izolarea suruburilor de strangerea tolelor si saibe pe piulite(electroizolante)

PS:Nu stiu sa pun si poze aici cu aceste bride.As fi recunoscator oricui daca m-ar indruma in acest sens.

Cu stima.

Link spre comentariu

viorelpicu,langa butonul 'posteaza' este butonul 'Mai multe optiuni raspuns'....apasa-l si vei putea adauga atasamente...in limita de 500Kb pe post...deci pozele, daca sunt mai mari ,trebuie reduse ca sa se incadreze in cei 500Kb limita...sau folosesti un site extern de gazduire si pui link catre el...spor!

Link spre comentariu

Dudi,transformatorul este in poza finala?Daca da,atunci ii lipsesc cele 4 bride laterale care asigura o strangere pe toata lungimea tolei si totodata rezolva si problema fixarii trafului in cutie(la un capat sunt indoite la 90 grade).Sigur,nu trebuie uitat ca in cutie se vor pune intre talpile trafo si suport(carcasa) garnituri de cauciuc pentru a prelua vibratiile.E de luat in seama si izolarea suruburilor de strangerea tolelor si saibe pe piulite(electroizolante)

PS:Nu stiu sa pun si poze aici cu aceste bride.As fi recunoscator oricui daca m-ar indruma in acest sens.

Cu stima.

Da, asa e... Ar trebui sa ii pun si niste bride, atat pentru o strangere mai buna a tolelor cat si pentru a putea prinde traful in cutie.

Defapt mi-ar place sa ii pun asa ceva (dar nustiu daca pot sa o fac) :

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări