daniel_88 Postat Martie 18, 2016 Partajează Postat Martie 18, 2016 Dacă mă ascultai şi foloseai nitrolac în 4-5 ore era uscat şi mama lui...dar tu nimic, bat man bat man ... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 18, 2016 Autor Partajează Postat Martie 18, 2016 (editat) Am citit pe net ca nitrolacu nu prea ar fi bun. In plus, omul de mi-a recomandat mie lacul asta e bobinator de meserie si stie ce face. Editat Martie 18, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
mihaighe Postat Martie 18, 2016 Partajează Postat Martie 18, 2016 Am mai spus pune traful intro cutie de carton cu capac si langa el pe o caramida un bec cu filament de 150-200w. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 1, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2016 Ce-a fost mai greu a trecut: TRANSFORMATORUL ! L-am terminat si merge foarte bine. Curentul de mers in gol in primar este de 63 mA. Tensiunile din secundar sint foarte aproape de cele calculate. Acum am tensiune de la 0 la 95V din volt in volt... si dubla ! Pot sa testez orice amplif. Ce ma enerveaza e ca tot bazaie nitel. Nu inteleg de unde poate fi. Sarma e lacuita, tolele sint stranse in suruburi.... Ecranul: Releele sint pregatite. Urmeaza partea de comanda... Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 Executie profi, bravo!....Daca continui tot asa va iesi o lucrare profesionala!...Spor! Link spre comentariu
adydep Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 Ca să nu mai bâzâie deloc, ar trebuii lacuite și tolele;dacă nu poate fi înnecat trafo.cu totul,măcar turnat lac peste el,apoi lăsat la scurs,și repetată procedura de câteva ori. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Am inteles ca pe bobina releului trebuie pusa o dioda sa protejeze tranzistorul de comanda. Am cautat pe net despre treaba asta si am gasit urmatorul articol: http://electronics.stackexchange.com/questions/115857/flyback-diodes-and-relays Aici zice ca utilizarea acestei diode intarzaie decuplarea releului si ca ar fi bine pusa si o dioda zener. Dar nustiu daca e necesar in cazul meu (comandarea infasurarilor cu relee). Adica, cat de mare sa fie intarzaierea asta ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2016 Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Pune 1N4004-4007, ieftine si usor de procurat, dioda nu ofera nicio intirziiere, protejeaza tranzistorul ce comanda releul, impotriva supratensiunilor la decuplarea tensiunii de alimentare a bobinei releului. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Rasfoind in continoare net-ul gasesc documentul asta in care zice ca e foarte "rau" pentru releu fara zenerul ala. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 20, 2016 Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Fa cum spune Leco ca nu-i nici o problema. Rolul diodei este de a asigura o cale de descarcare a energiei din bobina releului fara a genera supratensiune. Intirzierea de care ai auzit este de ordinul a citeva milisecunde, neimportant in cazul tau. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Se vede ca nici nu ati citit ce am pus in linkurile alea.... Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 20, 2016 Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Fi serios. Stiu FOARTE bine despre ce este vorba. Vrei detalii amanuntite? Vorbim la telefon pt detalii. Este vorba despre descarcarea energiei din bobina si timpul necesar descarcarii inclusiv metode de a accelera descarcarea. Am testat la servici drivere de releie mult mai sofisticate decit simpla combinatie intre o dioda si un zener. Nu-si au rostul aceste complicatii, mai ales aici. Daca vrei sa te scarpini in urechea dreapta cu mina stinga in timp ce tii pe nas o vaza de cristal...n-ai decit dar rezultatul final va fi acelasi: nu te va mai deranja urechea. Vrei ceva mai fiabil decit un releu? Atunci foloseste niste triace pt comutare, nu releie. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 23, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2016 (editat) Ma gandesc la o chestie... Eu vreau sa folosesc sursa cand dubla cand simpla (cu cele 2 mari sectiuni puse in paralel). Dar acum apare o problema. Cand le pun in paralel, tensiunile totale pe fiecare sectiune trebuie sa fie perfect egale. Asta inseamna ca si releele trebuie sa actioneze in paralel. De comandat pot sa le comand asa, dar ma gandesc ca se poate intampla sa se arda ceva prin montaj si un releu dintr-o sectiune sa actioneze iar cel corespunzator din cealalta sectiune sa nu mai functioneze. In felul asta o sa apara diferenta de tensiune care e pusa in scurt de traf. Ma gandeam ca o rezolvare ar fi sa comand cele 2 relee (cate unu din fiecare sectiune) cu acelasi circuit. Asa, daca se arde circuitul de comanda, nu mai functioneaza nici unul. Dar daca fac asa nu o sa mai pot sa am tensiuni diferite cand folosesc sursa dubla. Edit: Defapt nici nu am cum sa fac tensiuni diferite (in modul de sursa dubla) pt ca la schema asta tensiunile se egalizeaza indiferent ca ii dau eu o tensiune pe o ramura si alta tensiune pe cealalta ramura.... Editat Aprilie 23, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 24, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2016 A mai aparut o problema... Sa zicem ca sursa scoate 80V. Daca eu o setez sa scoata 40V ea o sa scoata tot 80V pentru ca raman conzii de filtraj incarcati. Nu am cum sa-i pun o rezistenta de descarcare pentru ca ar trebui sa fie destul de mare ca sa nu consume mult iar daca e mare descarca conzii in zece mii de ore... Exista vreo solutie ca tensiunea pe iesire sa urmareasca tensiunea pe care o setez ? Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 24, 2016 Partajează Postat Aprilie 24, 2016 Nu , în cazul tău nu există o soluție simplă . Unele surse de laborator ( stabilizate ! ) au posibilitatea de a absorbi curent din sarcină pentru a rezolva această problemă . Nu e cazul aici . Poți însă - în anumite condiții - ignora această problemă dacă vrei să alimentezi doar etaje finale de amplificatoare . Condensatorii se vor descărca pur și simplu pe cale naturală. Dacă însă vrei să alimentezi etaje mai sensibile nu ai decât să descarci , într-un fel , condensatorii . Printr-o rezistență cuplată pentru scurt timp , de exemplu . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum