Blacksmith Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Imi trebuie o sursa de tensiune nestabilizata, simetrica si variabila cu traf clasic. Ma gandeam sa fac asta cu un traf bobinat in puterile lui 2 si sa selectez tensiunea cu niste relee comandate de un microcontroler. O fi ok asa ? Aveti vreo idee mai buna dar tot la fel de simpla ? Mentionez ca microcontrolerul nu este o problema pt mine. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Cred că un autotransformator cu cursor ar fi ideal, dar sunt destul de voluminoase, şi nu cred că te-ar ajuta. Ar fi o idee sa ai mai multe prize pe secundar (sau principala) şi să îţi selectezi tensiunile dorite prin relee. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Eu am construit un traf cu secundar bobinat dublu si cu prize...la mine a iesit din 6 in 6V....adica 8 straturi complete independente...le-am inseriat si am prize din 6 in 6V....am disponibil 2 x 6V ; 2 x 12V ; 2 x 18V ; 2 x 24V ; 2 x 30V ; 2 x 36V ; 2 x 42V ; 2 x 48Vc.a.....la 6A....suficient pentru majoritatea aplicatiilor audio.... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 25, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2016 Da, dar sa stai si sa legi prizele intre ele de cate ori vrei sa schimbi tensiunea mi se pare foarte naspa. Am si eu un traf bobinat asa si m-am saturat sa stau sa calculez ce sarme tre sa leg de fiecare data cand schimb tensiunea. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) Alimentezi un traf cu 2 x 45V (2 x 60V) cu asa ceva: http://www.castel.ro/transformator-reglabil-220v-0-220v-1000w-571-p Mai simplu de atit nu cred ca se poate, eventual sa ai direct din traful reglabil iesirile. Mai exact: alimentezi primarul la un traf cu secundar dublu de tensiune cel putin egala cu maximul pe care-l vrei cu un autotransformator reglabil si ai la dispozitie ori tensiune DUBLA intre 2 x 0V si maximul transformatorului. Din pacate, desi e cea mai buna solutie, este foarte scumpa. Editat Februarie 25, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) Pai de ce sa stai sa legi la prize cand la fel de comod se poate folosii un comutator. Editat Februarie 25, 2016 de Dominicue Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 25, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) Nu vreau autotransformatoare, am citit despre ele si au dezavantaje. Da, poti sa folosesti comutator dar tot tre sa stai sa calculezi ce prize sa cuplezi ca sa iti dea tensiunea dorita. Editat Februarie 25, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) Vrei te rog sa-mi spui si mie care sint dezavantajele autotransformatoarelor (reglabile) in cazul acesta special specificat de mine mai sus? Tine cont ca vei alimenta un alt transformator cu autotransformatorul. Editat Februarie 25, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 25, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2016 Nu mai stiu pt ca nu tin in memorie informatii nefolositoare. Am retinut doar esentialul: ca autotransformatoarele sint naspa. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Poți face un secundar ( simetric sau nu ) după preferințe , dar cu cateva secundare calculate inginerește , având comutatoare " digitale " cu urmatoarele valori : 1 V , 2 V , 4 V , 8 V , 16 V , 32 V ac , și desigur comutatoare decadice ( care comanda relee ) cu iesire bcd , cu afișaj LED care să indice în clar valoarea selectată din comutatoare .Hai ca nu e ceva prea complicat ... Tehnica anilor "60 ! Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Problema cu autotransformatoarele este ca nu fac izolare galvanica dar daca tu alimentezi un alt transformator din autotransformator ai si ezolare galvanica. Oricum, spor! Link spre comentariu
vera Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) In mileniul trecut, a aparut in Tehnium, o schema cu un transformator cu prize (parca 1, 2, 4, 8, 16, 32, etc), care erau cuplate astfel incat se obtineau intre 1 si 220V, din volt in volt. Ulterior, am vazut ac. schema modernizata de ep...m. Editat Februarie 25, 2016 de vera Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Nu mai vorbiti de scheme vechi de milenii..... Domnul vrea iesire dubla. sper ca stii de gluma.... Link spre comentariu
vera Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 (editat) Cine il opreste sa faca secundarul 2x(1, 2, 4, 8, 16, 32, etc)V si sa dubleze nr. de relee, comanda lor fiind unica (schema este perfect simetrica). Editat Februarie 25, 2016 de vera Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 De ce SIMPLU (mai multe prize în PRIMAR, unde nu trebuie "plimbată"decât o singură legătură, ceea ce se poate realiza COMOD cu un simplucomutator cu mai multe poziţii) când se poate şi COMPLICAT (o grămadăde prize în secundar şi mai multe conexiuni comutabile, deoarece maitrebuie asigurată şi mediana) ?Şi un alt avantaj, curenţii pe care trebuie să-i suporte contactelecomutatorului sunt mai mici (direct proporţional) cu raportul detransformare selectat la un moment dat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum