Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila


Blacksmith

Postări Recomandate

Imi trebuie o sursa de tensiune nestabilizata, simetrica si variabila cu traf clasic.

Ma gandeam sa fac asta cu un traf bobinat in puterile lui 2 si sa selectez tensiunea cu niste relee comandate de un microcontroler.

O fi ok asa ? Aveti vreo idee mai buna dar tot la fel de simpla ? Mentionez ca microcontrolerul nu este o problema pt mine.

Link spre comentariu

Cred că un autotransformator cu cursor ar fi ideal, dar sunt destul de voluminoase, şi nu cred că te-ar ajuta. Ar fi o idee sa ai mai multe prize pe secundar (sau principala) şi să îţi selectezi tensiunile dorite prin relee.

Link spre comentariu

Eu am construit un traf cu secundar bobinat dublu si cu prize...la mine a iesit din 6 in 6V....adica 8 straturi complete independente...le-am inseriat si am prize din 6 in 6V....am disponibil 2 x 6V ; 2 x 12V ; 2 x 18V ; 2 x 24V ; 2 x 30V ; 2 x 36V ; 2 x 42V ; 2 x 48Vc.a.....la 6A....suficient pentru majoritatea aplicatiilor audio....

Link spre comentariu

Da, dar sa stai si sa legi prizele intre ele de cate ori vrei sa schimbi tensiunea mi se pare foarte naspa. Am si eu un traf bobinat asa si m-am saturat sa stau sa calculez ce sarme tre sa leg de  fiecare data cand schimb tensiunea.

Link spre comentariu

Alimentezi un  traf cu 2 x 45V (2 x 60V) cu asa ceva: http://www.castel.ro/transformator-reglabil-220v-0-220v-1000w-571-p

Mai simplu de atit nu cred ca se poate, eventual sa ai direct din traful reglabil iesirile.

 

Mai exact: alimentezi primarul la un traf cu secundar dublu de tensiune cel putin egala cu maximul pe care-l vrei cu un autotransformator reglabil si ai la dispozitie ori tensiune DUBLA intre 2 x 0V si maximul transformatorului.

 

Din pacate, desi e cea mai buna solutie, este foarte scumpa.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu vreau autotransformatoare, am citit despre ele si au dezavantaje.

 

Da, poti sa folosesti comutator dar tot tre sa stai sa calculezi ce prize sa cuplezi ca sa iti dea tensiunea dorita.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Vrei te rog sa-mi spui si mie care sint dezavantajele autotransformatoarelor (reglabile) in cazul acesta special specificat de mine mai sus?

Tine cont ca vei alimenta un alt transformator cu autotransformatorul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Poți face un secundar ( simetric sau nu :) ) după preferințe , dar cu cateva secundare calculate inginerește , având comutatoare " digitale " cu urmatoarele valori : 1 V , 2 V , 4 V , 8 V , 16 V , 32 V ac , și desigur comutatoare decadice ( care comanda relee ) cu iesire bcd , cu afișaj LED care să indice în clar valoarea selectată din comutatoare .Hai ca nu e ceva prea complicat ... Tehnica anilor "60 !

Link spre comentariu

In mileniul trecut, a aparut in Tehnium, o schema cu un transformator cu prize (parca 1, 2, 4, 8, 16, 32, etc), care erau cuplate astfel incat se obtineau intre 1 si 220V, din volt in volt. Ulterior, am vazut ac. schema modernizata de ep...m.

Editat de vera
Link spre comentariu

De ce SIMPLU (mai multe prize în PRIMAR, unde nu trebuie "plimbată"decât o singură legătură, ceea ce se poate realiza COMOD cu un simplucomutator cu mai multe poziţii) când se poate şi COMPLICAT (o grămadăde prize în secundar şi mai multe conexiuni comutabile, deoarece maitrebuie asigurată şi mediana) ?Şi un alt avantaj, curenţii pe care trebuie să-i suporte contactelecomutatorului sunt mai mici (direct proporţional) cu raportul detransformare selectat la un moment dat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări