Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licurici! Dati si voi o parere!

Vizitator demeter

Postări Recomandate

S? fii matale s?n?tos, eu zic s? te mai ui?i o dat? s? vezi ce tensiune e aia. Te întreb ?i eu acum: crezi c? o s? apar? vreodat? diferen?a aia de poten?ial la montaju' lu MifTy?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

13

• cirip

12

• luciann

9

• Dr.L

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

S-ar putea sa radeti de mine ... da` eu ma chinui de cateva minute bune sa imi dau seama ce se intampla defapt in circuitul de la inceputu topicului, dar nu reusesc. Cum de se aprind ledurile alternativ?Are cineva rabdare sa imi explice ce se intampla pe acolo? Ms mult.

Link spre comentariu

S? fii matale s?n?tos, eu zic s? te mai ui?i o dat? s? vezi ce tensiune e aia...

M-am mai uitat o data si tot aia am vazut.

M-am uitat adineauri si pe materialul din wikipedia din linkul indicat de EmyRulz un pic mai sus.

Eu zic ca n-ar strica sa te uiti si tu, poate vei remarca si textul asta:

Posted Image

Link spre comentariu

F?r? griji.

am facut montajul "in aer" dar nu mergeam folosit bc173 si bc 171 si acele rez de 500 ohm le-am inlcuit cu rez de 1k5 (de alea am gasit prin casa) si nu imi merge adica cand alimentez cu polaritatea normala se prinde un led iar cand inversez polaritatea se aprinde celalaltsunt rez de vina?
Link spre comentariu

Am impresia ca ai montat un LED invers, cel care spui ca se aprinde cand alimentezi invers.

Altfel nu s-ar intampla ce spui, adica nu s-ar aprinde nimic daca alimentezi invers.

NU MAI ALIMENTA MONTAJELE INVERS CA LE ARZI!

Link spre comentariu

cand alimentez cu polaritatea normala se prinde un led iar cand inversez polaritatea se aprinde celalalt

Inverseaza terminalele la ledul care nu se aprinde cand alimentezi cu polaritatea corecta.
Link spre comentariu

@Raza, da aia e, si gandeste-te cand se schimba starea, condensatorul este incarcat cu Valim-Vbe si terminalul sau + se pune brusc la masa, dar tensiunea pe cond nu poate varia instantaneu, deci celalat terminal care e legat la baza primului tranz va deveni brusc negativ(-Valim+Vbe) deci va bloca brusc primul tranzistor si tensunea B-e a sa va fi aproape -Valim+Vbe pt un timp scurt, de aici si treaba cu protectia.

Link spre comentariu

Eu cred ca amandoi aveti dreptate.

Ceea ce spune Emy este corect. Jonctiunea BE va fi adusa in strapungere si se va comporta ca un Zenner. Pe de alta parte, curentul de descarcare al condului va fi limitat initial de rezistenta intrinseca a bazei (Rbb') si de cat e in stare sa draivuiasca tranzistorul celalalt prin colector pe perioada strapungerii Zenner. Daca disipatia pe baza nu depaseste valoarea maxima admisa de tranzistor si nu intra in strapungere secundara, totul trece aproape neobservat. Singurul efect va fi acela ca afecteaza constanta de timp. Condensatorul este descarcat la inceput de rezistenta intrinseca a bazei, apoi, dupa ce BE a iesit din strapungere, descarcarea continua cu constanta de timp data de rezistenta din baza. Per total o sa oscileze la frecventa mai mare decat cea calculata, unii n-or sa stie de ce si o sa vina iarasi cu "teoria ca teoria, dar practica ne omoara" ... :limb:

Probabil ca daca se pun conzi de valori foarte mari trebuie analizat mai cu atentie la ce solicitari e supus tranzistorul, dar ptr un biet clipici cred ca efectul semnalat, desi real, poate fi trecut la "si altele" :)

Pfuaiiii, cata teorie ptr un clipici, care nici nu merge... inca. Sau merge? lorik, care e verdictul?

Cirip

Link spre comentariu

Eu cred ca amandoi aveti dreptate.

Ceea ce spune Emy este corect. Jonctiunea BE va fi adusa in strapungere si se va comporta ca un Zenner. Pe de alta parte, curentul de descarcare al condului va fi limitat initial de rezistenta intrinseca a bazei (Rbb') si de cat e in stare sa draivuiasca tranzistorul celalalt prin colector pe perioada strapungerii Zenner. Daca disipatia pe baza nu depaseste valoarea maxima admisa de tranzistor si nu intra in strapungere secundara, totul trece aproape neobservat. Singurul efect va fi acela ca afecteaza constanta de timp. Condensatorul este descarcat la inceput de rezistenta intrinseca a bazei, apoi, dupa ce BE a iesit din strapungere, descarcarea continua cu constanta de timp data de rezistenta din baza. Per total o sa oscileze la frecventa mai mare decat cea calculata, unii n-or sa stie de ce si o sa vina iarasi cu "teoria ca teoria, dar practica ne omoara" ... :limb:

Probabil ca daca se pun conzi de valori foarte mari trebuie analizat mai cu atentie la ce solicitari e supus tranzistorul, dar ptr un biet clipici cred ca efectul semnalat, desi real, poate fi trecut la "si altele" :)

Pfuaiiii, cata teorie ptr un clipici, care nici nu merge... inca. Sau merge? lorik, care e verdictul?

Cirip

am inversat polaritatea la ledul care nu era aprins si sa aprins si acesta

dar nici vorba sa clipeasca

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări