ratza Postat Noiembrie 24, 2008 Partajează Postat Noiembrie 24, 2008 S? fii matale s?n?tos, eu zic s? te mai ui?i o dat? s? vezi ce tensiune e aia. Te întreb ?i eu acum: crezi c? o s? apar? vreodat? diferen?a aia de poten?ial la montaju' lu MifTy? Link spre comentariu
Hubrus Postat Noiembrie 24, 2008 Partajează Postat Noiembrie 24, 2008 S-ar putea sa radeti de mine ... da` eu ma chinui de cateva minute bune sa imi dau seama ce se intampla defapt in circuitul de la inceputu topicului, dar nu reusesc. Cum de se aprind ledurile alternativ?Are cineva rabdare sa imi explice ce se intampla pe acolo? Ms mult. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 24, 2008 Partajează Postat Noiembrie 24, 2008 Pentru inceput citeste pe wikipedia explicatia, mi se pare destul de usor de urmarit: http://en.wikipedia.org/wiki/Astable_multivibrator Daca nu te lamuresti asteptam intrebari. Link spre comentariu
lorik199 Postat Noiembrie 24, 2008 Partajează Postat Noiembrie 24, 2008 aveam niste tranz bc171 , bc413 si bc 173 ii pot folosi in schema initiala? Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 24, 2008 Partajează Postat Noiembrie 24, 2008 F?r? griji. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 25, 2008 Partajează Postat Noiembrie 25, 2008 S? fii matale s?n?tos, eu zic s? te mai ui?i o dat? s? vezi ce tensiune e aia...M-am mai uitat o data si tot aia am vazut.M-am uitat adineauri si pe materialul din wikipedia din linkul indicat de EmyRulz un pic mai sus. Eu zic ca n-ar strica sa te uiti si tu, poate vei remarca si textul asta: Link spre comentariu
lorik199 Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 F?r? griji.am facut montajul "in aer" dar nu mergeam folosit bc173 si bc 171 si acele rez de 500 ohm le-am inlcuit cu rez de 1k5 (de alea am gasit prin casa) si nu imi merge adica cand alimentez cu polaritatea normala se prinde un led iar cand inversez polaritatea se aprinde celalaltsunt rez de vina? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Am impresia ca ai montat un LED invers, cel care spui ca se aprinde cand alimentezi invers. Altfel nu s-ar intampla ce spui, adica nu s-ar aprinde nimic daca alimentezi invers. NU MAI ALIMENTA MONTAJELE INVERS CA LE ARZI! Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 cand alimentez cu polaritatea normala se prinde un led iar cand inversez polaritatea se aprinde celalalt Inverseaza terminalele la ledul care nu se aprinde cand alimentezi cu polaritatea corecta. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 M-am mai uitat o data si tot aia am vazut.Oi fi eu tîmpit, dar aia nu e tensiunea invers? la care rezist? jon?iunea BE? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 @Raza, da aia e, si gandeste-te cand se schimba starea, condensatorul este incarcat cu Valim-Vbe si terminalul sau + se pune brusc la masa, dar tensiunea pe cond nu poate varia instantaneu, deci celalat terminal care e legat la baza primului tranz va deveni brusc negativ(-Valim+Vbe) deci va bloca brusc primul tranzistor si tensunea B-e a sa va fi aproape -Valim+Vbe pt un timp scurt, de aici si treaba cu protectia. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 A?a o fi, dar înc? n-am reu?it s? pîrlesc vreun astabil ?i am montaje care ?i acum mai merg pe rabe, la 24V. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Eu cred ca amandoi aveti dreptate. Ceea ce spune Emy este corect. Jonctiunea BE va fi adusa in strapungere si se va comporta ca un Zenner. Pe de alta parte, curentul de descarcare al condului va fi limitat initial de rezistenta intrinseca a bazei (Rbb') si de cat e in stare sa draivuiasca tranzistorul celalalt prin colector pe perioada strapungerii Zenner. Daca disipatia pe baza nu depaseste valoarea maxima admisa de tranzistor si nu intra in strapungere secundara, totul trece aproape neobservat. Singurul efect va fi acela ca afecteaza constanta de timp. Condensatorul este descarcat la inceput de rezistenta intrinseca a bazei, apoi, dupa ce BE a iesit din strapungere, descarcarea continua cu constanta de timp data de rezistenta din baza. Per total o sa oscileze la frecventa mai mare decat cea calculata, unii n-or sa stie de ce si o sa vina iarasi cu "teoria ca teoria, dar practica ne omoara" ... Probabil ca daca se pun conzi de valori foarte mari trebuie analizat mai cu atentie la ce solicitari e supus tranzistorul, dar ptr un biet clipici cred ca efectul semnalat, desi real, poate fi trecut la "si altele" Pfuaiiii, cata teorie ptr un clipici, care nici nu merge... inca. Sau merge? lorik, care e verdictul? Cirip Link spre comentariu
lorik199 Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 Eu cred ca amandoi aveti dreptate. Ceea ce spune Emy este corect. Jonctiunea BE va fi adusa in strapungere si se va comporta ca un Zenner. Pe de alta parte, curentul de descarcare al condului va fi limitat initial de rezistenta intrinseca a bazei (Rbb') si de cat e in stare sa draivuiasca tranzistorul celalalt prin colector pe perioada strapungerii Zenner. Daca disipatia pe baza nu depaseste valoarea maxima admisa de tranzistor si nu intra in strapungere secundara, totul trece aproape neobservat. Singurul efect va fi acela ca afecteaza constanta de timp. Condensatorul este descarcat la inceput de rezistenta intrinseca a bazei, apoi, dupa ce BE a iesit din strapungere, descarcarea continua cu constanta de timp data de rezistenta din baza. Per total o sa oscileze la frecventa mai mare decat cea calculata, unii n-or sa stie de ce si o sa vina iarasi cu "teoria ca teoria, dar practica ne omoara" ... Probabil ca daca se pun conzi de valori foarte mari trebuie analizat mai cu atentie la ce solicitari e supus tranzistorul, dar ptr un biet clipici cred ca efectul semnalat, desi real, poate fi trecut la "si altele" Pfuaiiii, cata teorie ptr un clipici, care nici nu merge... inca. Sau merge? lorik, care e verdictul? Cirip am inversat polaritatea la ledul care nu era aprins si sa aprins si acestadar nici vorba sa clipeasca Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 Daca ai folosit condensatori electrolitici, ai grija si la polaritatea lor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum