Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licurici! Dati si voi o parere!

Vizitator demeter

Postări Recomandate

• Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

13

• cirip

12

• luciann

9

• Dr.L

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

trebea sa casc ochii la schema despre care vorbiti voi aici... :bataie

eu folosesc ca "licurici" schema de mai jos (cu leduri si rezistente de limitare, nu cu beculete!)

Posted Image

schema de care sunt sigur ca nu i se poate adauga numai un alt tronson C+R+Tranzistor+LED ca sa obtin un multivibrator cu 3 leduri!!!

cea despre care vorbiti voi aici de fapt este perfect pretabila la adaugarea a oricate tronsoane suplimentare... io ar trebui sa stiu cel mai bine, dupa revolutie am fabricat cativa "serpi luminosi" pe baza schemei prezentate!! :rade:

cand am vazut ca sustii ca se poate, am sperat ca stii ceva ce eu nu stiu... fara sa-mi dau seama ca vorbim de 2 scheme diferite... dar deh, speranta muare ultima!!!

si apropo, nu-mi zgarii eu frumusete de LCD numai pentru atata lucru!!! :limb:

Link spre comentariu

MifTy, cele doua scheme e aceeasi, ca sa zic asa... :nebunrau:

Adica ce a desenat cirip in simulator este exact schema ta dar cu mai multe tranzistoare.

La el R de 1k sunt in locul becurilor de la tine, doar ca nu sunt desenate tranzistoarele "fata in fata", sunt aliniate toate "in aceeasi directie", ca soldatii.

Link spre comentariu

Acum inteleg eu de ce ziceai ca schema ta cu 4 leduri se aprind cate doua, pentru ca nu este ca cea discutata mai sus. Din ce vad eu(nu se vede prea bine si s-ar putea sa gresesc) e ca cea cu 2 leduri numai ca ai cate doua grupuri tanz+led in paralel.

Link spre comentariu

e de acum 5-6 ani,doar nu vrei sa fie sculptat in marmura si cu trasee de aur :nebunrau: +ca a fost storcit intr-o cutie si a suferit si niste modificari in dreapta sussi schema am si proiectat-o singur(la vremea aia era ceva)acum fa si tu unul :freaza:

Link spre comentariu
:rade: o sa fac altceva: o sa scanez cateva foi din vechiul meu caiet cu scheme, si o sa fac poze la un generator de semnal audio "portabil", cu tot cu stabilizator...putintica rabdare... ah si mi-e lene sa bag adaptorul bt inapoi in pc, asa c-o sa fac poze cu webcamul...
Link spre comentariu

E plin de licurici, pe net, prin carti si reviste, iar pe vremuri, cand majoritatea aveau Dacii, mai toti cautau sa-si faca un astabil,

alimentat evident la bateria masinii.

Multi si-au inceput practica cu montajul asta si le-a mers din prima.

O sumedenie de automobile au la bord clasicul astabil cu tranzistoare de tot felul, si daca unora le-as spune ca nu toate

sunt corecte, multi ar sari in sus, argumentand ca functioneaza ok de atata vreme.

Daca analizam la amanunt functionarea astabilului clasic vom constata ca dupa momentul bascularii, pe baza tranzistorului

care se blocheaza se aplica o tensiune inversa egala cu tensiunea de alimentare. Oare cate din montajele auto in functiune au

cu tranzistoare cu tensiunea inversa baza-emitor mai mare de 12V, poate chiar 13.8V-14.4V, valori normale pentru tensiunea de

la bord ?

Iaca mai jos schemele licuricilor din postul lui Mifty alaturi de foile de catalog. Ce ziceti, sunt in regula?

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări