Dr.L Postat Noiembrie 21, 2008 Partajează Postat Noiembrie 21, 2008 si eu credeam asta,dar montajul meu(cu 4 leduri) a mers cum am spus Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 trebea sa casc ochii la schema despre care vorbiti voi aici... eu folosesc ca "licurici" schema de mai jos (cu leduri si rezistente de limitare, nu cu beculete!) schema de care sunt sigur ca nu i se poate adauga numai un alt tronson C+R+Tranzistor+LED ca sa obtin un multivibrator cu 3 leduri!!! cea despre care vorbiti voi aici de fapt este perfect pretabila la adaugarea a oricate tronsoane suplimentare... io ar trebui sa stiu cel mai bine, dupa revolutie am fabricat cativa "serpi luminosi" pe baza schemei prezentate!! cand am vazut ca sustii ca se poate, am sperat ca stii ceva ce eu nu stiu... fara sa-mi dau seama ca vorbim de 2 scheme diferite... dar deh, speranta muare ultima!!! si apropo, nu-mi zgarii eu frumusete de LCD numai pentru atata lucru!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 MifTy, cele doua scheme e aceeasi, ca sa zic asa... Adica ce a desenat cirip in simulator este exact schema ta dar cu mai multe tranzistoare. La el R de 1k sunt in locul becurilor de la tine, doar ca nu sunt desenate tranzistoarele "fata in fata", sunt aliniate toate "in aceeasi directie", ca soldatii. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 Poate ca diferenta e de polaritate din cauza trz diferite folosite. Link spre comentariu
NumLock Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 Cu un licurici am inceput si eu. Licurici de tipul celor care se lipesc pe telefon se pot realiza ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 se poate,se poate uite schema cu 4 si montajul si o schema cu 3,desenata acum pt tine Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 Doctore L,Lezii sunt pusi invers in schema cu 3 lezi. Asa cum sunt, nu se aprind pen' ca-s polarizati invers.Cirip Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2008 Partajează Postat Noiembrie 22, 2008 intr-adevar,scuze pt eroare :cry: (in practica oricum le intorc pana se aprind )si in prima sunt la fel,ca acolo +ul e jos Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 Acum inteleg eu de ce ziceai ca schema ta cu 4 leduri se aprind cate doua, pentru ca nu este ca cea discutata mai sus. Din ce vad eu(nu se vede prea bine si s-ar putea sa gresesc) e ca cea cu 2 leduri numai ca ai cate doua grupuri tanz+led in paralel. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 e ca aia cu 3,doar ca mai e un trz,desenul insa nu e prea concludent,e cam vechio s-o desenez pe pc in curand sa se vada mai bine Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 mama, ce naspa arata... si montajul, si schemele... Link spre comentariu
NumLock Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 si montajul asta va functiona atunci cand cineva ma va suna? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 e de acum 5-6 ani,doar nu vrei sa fie sculptat in marmura si cu trasee de aur +ca a fost storcit intr-o cutie si a suferit si niste modificari in dreapta sussi schema am si proiectat-o singur(la vremea aia era ceva)acum fa si tu unul Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 o sa fac altceva: o sa scanez cateva foi din vechiul meu caiet cu scheme, si o sa fac poze la un generator de semnal audio "portabil", cu tot cu stabilizator...putintica rabdare... ah si mi-e lene sa bag adaptorul bt inapoi in pc, asa c-o sa fac poze cu webcamul... Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 23, 2008 Partajează Postat Noiembrie 23, 2008 E plin de licurici, pe net, prin carti si reviste, iar pe vremuri, cand majoritatea aveau Dacii, mai toti cautau sa-si faca un astabil, alimentat evident la bateria masinii. Multi si-au inceput practica cu montajul asta si le-a mers din prima. O sumedenie de automobile au la bord clasicul astabil cu tranzistoare de tot felul, si daca unora le-as spune ca nu toate sunt corecte, multi ar sari in sus, argumentand ca functioneaza ok de atata vreme. Daca analizam la amanunt functionarea astabilului clasic vom constata ca dupa momentul bascularii, pe baza tranzistorului care se blocheaza se aplica o tensiune inversa egala cu tensiunea de alimentare. Oare cate din montajele auto in functiune au cu tranzistoare cu tensiunea inversa baza-emitor mai mare de 12V, poate chiar 13.8V-14.4V, valori normale pentru tensiunea de la bord ? Iaca mai jos schemele licuricilor din postul lui Mifty alaturi de foile de catalog. Ce ziceti, sunt in regula? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum