Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare pentru un led de putere la o distanta de 100m


cuza

Postări Recomandate

Buna seara,

 

Am de aprins un led cu puterea de 36W alimentat la 24V, am comandat un transformator toroidal cu specificatiile 24V/4A in secundar. Problema este, cablul ce are o lungime de 100m, iar sectiunea este de 0.3-0.4 mm^2, ce are rezistenta de 9 ohm.

 

Cablul nu poate fi schimbat deoarece este un cablu special, la celalalt capat cu ledul conectat masor tensiunea de 3,2V cea ce este cu mult sub 24V cat i-ar fi trebuit ledului sa se aprinda.

 

Ce propuneti sa fac???

 

Nu am conectat condensatorul de filtraj din punte, insa nu cred k in cazul in care as pune valori foarte mari gen 30.000uF- 80.000 uF tensiunea ar creste, ar fi mai constanta.

 

Asa am conectat alt tranformator 2x21V/12A si am obtinut aceasi tensiune la celalalt capat adica 3,2 V.

 

Ce as putea incerca??? daca as inseria si cealalta infasurare si as obtine 44V, si as trece cu traful printr-o sursa reglabila, astfel poate prin ajustarea tensinii din sursa as observa cum imi creste tensiunea, asta daca mai creste. Ori se poate incinge cablul apoi chiar strapunge.

 

Va multumesc anticipat!

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cuza

    5

  • Mircea

    4

  • cozmalau

    3

  • Marian

    2

Top autori în acest subiect

Aia 9 ohmi sunt pe distanta sursa la bec (numai dus) sau dus-intors?La 36W ai pe cei 9 ohmi o cadere de 13.5V. Daca este numai dus... atunci se dubleaza la 27V.Solutia: pui traful langa LED-uri cu un cablu potrivit (ar merge un 0.5-1mmp) cat sa-i asigure cei 220V la 36W consum.Dar traful va scoate cam 32Vcc. Cam mult pentru LED-ul tau de 24V. Poate are o sursa de 24V?

Link spre comentariu

Condensatorii nu compenseaza caderea de tensiune rezistiva.Nu sugerez marirea tensiunii caci nu stiu cum variaza consumul la nivelul LED-ului.32-13.5=19V daca pui si condensator la redresor. PS: ce punte redresoare ai pus?

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Buna seara

1) Faza cu condensatorii nu ajuta prea mult... tensiunea o sa creasca pana undeva la 33v, in gol bineinteles.

2) Eu as merge cu 220v pe cablu pana la locul unde instalat led-ul de putere, apoi acolo la fata locului as cupla la capetele acestui cablu un trafo coborator de la 220v pana pe la 35v iar avand in vedere ca avem o rezistenta de 9 ohmi pe cablu tensiunea o sa scada pana pe la 20v, iar apoi la iesirea din trafo legi puntea apoi condensatorii apoi ledul si gata-i treaba!

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Pai nu pot pune traful langa led deoarece ledul este intr o carcasa ce se tine in mana iar cablul nu trebuie desfacut, deci daca as mari tensiunea ar fi sanse sa ard ledul?Faza e ca ledurile sunt ip68 iar ele stau mai mult prin apa, si nu prea am cum sa vin cu traful la led.Punte de 5APot pune si de 20A nu stiu daca ajuta mult

Link spre comentariu

Intrebarea cu puntea era capcana. Avem colegi care conecteaza traful direct, fara redresare. Scuze, n-am vrut sa insult.Incercati cu condensatorii de filtrare. Oricum cei 3V nu se pupa cu calculele.

Link spre comentariu

Pai nu pot pune traful langa led deoarece ledul este intr o carcasa ce se tine in mana iar cablul nu trebuie desfacut, deci daca as mari tensiunea ar fi sanse sa ard ledul?Faza e ca ledurile sunt ip68 iar ele stau mai mult prin apa, si nu prea am cum sa vin cu traful la led.Punte de 5APot pune si de 20A nu stiu daca ajuta mult

Daca mariti tensiunea DA sunt sanse sa se arda ledul daca nu verificati cu aparatul tensiunea la bornele care merg catre led. Eu pentru siguranta as decupla bornele de la led , as pune voltmetrul la capete si as ridica tensiunena usor pana apare pe ecranul voltmetrului 24-25v CC, spun sa faceti asta deoarece daca ii aplicati o tensiune peste valoarea nominala ... durata lui de viata scade semnificativ. Deci mai bine cu ledul decuplat.

PS: Unu la mana un condensator de 4700uF la 50v arhisuficient deoarece led-ul dupa calculele mele consuma alimentat la 24w 1,5A, si se considera ca 2200uF se pune la 1A... deci 4700uF este cam pentru 2A si doi la mana nu trebuie sa exagerati cu puntea redresoare, pana la urma urmei este doar un led de 36w , o punte de 5A este mult mai mult decat suficient.

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Nu este problema, dar am masurat de n ori cu 3 surse si aveam aceasi tensiune , si mie imi iesise 13v caderea de tensiune idea era ca am masurat cu un coleg cablul l- am unit si iesea 9 ohm in capNu ar trebui facuta asa, in sarcina sa o iau de la 0V apoi sa cresc usor tensiunea, dar nu sunt sigur ce s ar intampla de asta va si intreb, mie sa nu creasca rezistenta, se incinge cablul in timp si gata isi mareste rezistenta Problema este ce sursa stabilizata si reglabila sa pun, lm317 nu merge sa pun :((. Ar trebui ceva sa duca 5A pentru siguranta si sa poate regla 50V, aveti idee de vreun intgerat ceva, vreo schema care ar functiona la sigur??

Link spre comentariu

Nici un fel de solutie, alta decat o sursa in comutatie de tip POE (power over ethernet) nu va da rezultate la distanta aceea!

Se poate cumpara de pe okazii o sursa step-down de 10 lei cu LM2596, se alimenteaza cablul la un capat cu 24Vcc, si la celalalt capat se pune aceasta sursa mititica reglata la valoarea dorita+LED-ul . Functioneaza FOARTE SIGUR, am rezolvat eu asta cum zic aici, desi la mine distanta era ~30 metri, nimic altcvea nu dadea rezultate: cablul nu suporta mai mult de 60V ca izolatie, curentul nu putea fi mai mare, etc.

Posted Image

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Cifrele prezentate nu sunt consistente . Dacă am 9Ω rezistența cablului , circa 20V valoare medie la plecare ( redresare fără filtrare , din ce am înțeles ) și 3V la sosire ar însemna circa  2A . Dar LED-ul absoarbe doar 1,5A la 24V ....

Nu cumva ai pus LED-ul invers și să fie ceva diode de protecție în paralel, să le vezi pe alea ? Zic și eu ..... Apropo, LED-ul se aprinde ? 

Link spre comentariu

Nu am conectat condensatorul de filtraj din punte....

As zice ca asta este motivul pentru care tensiunea scade mai mult decat calculele ar spune, pentru ca rezistenta aia de 9 Ohm este corecta pentru acel cablu, fara condensator dupa punte ai o serie de pulsuri semisinusoida pozitive la 10mS distanta, probabil multimetrul nu se descurca cu asta... cu condensator de filtrare acolo ai o tensiune continua peste care in sarcina se suprapune un riplu de tensiune dictat de curentul de sarcina si capacitatea de filtrare, insa cert este ca dupa montarea condensatorilor de filtrare, tensiunea nu va mai scadea asa mult. Totusi va scadea suficient de mult incat ledurile sa nu se aprinda, sau sa se aprinda foarte slab.

 

Situatia ta este destul de delicata, ai un fir anemic si foarte lung prin care trebuie sa treci cam 1,5A ( vreo 4A/mm^2 ca si densitate ) si pe care trebuie sa disipi cam 20W ca sa aprinzi ledurile, asta pentru ca nu poti schimba nici cablul, si nici traful nu se poate duce acolo la led... In caz ca acel cablu rezista la disipatia aia atunci singura solutie este un regulator usor ajustabil care sa ridice la iesire tensiunea suficient incat sa acopere sio caderea pe cablu, avand in vedere ca ledurile sunt o sarcina constanta ( presupun ca sunt permanent conectate ), artificiul ar merge. Poti apela si la un regulator liniar, si in comutatie, diferenta fiind evidenta in bine la cele in comutatie in genul modulelor propuse de Spitfire, dimensiuni reduse si randament bun. Ledul consuma cam 1,5A, prin urmare si LM317 singur ar merge avand in vedere ca poate oferi in conditii optime pana la 2A, insa nu ceri atat, pentru ca nu pompezi curent mai mult ca sa compensezi caderea de pe cablu, curentul va fi acelasi ca cel consumat de led, ceea ce compenseaza este tensiunea mai mare, poti privi rezistenta cablului ca pe o rezistenta balast normala inseriata cu un led. Problema principala la 317 este randamentul ( ca la orice regulator liniar ), o sa-ti trebuiasca radiator destul de maricut ( depinde ce alimentare alegi ).

Link spre comentariu

Da problema este daca LM317T imi va suporta tensiunea de 44V din traf, iar ce este ciudat, curentul aratat de aparatul de masura era de 2,8 A la capatul cablului si 1,7A fara cablu. Ori multimetrul este de vina ori  nu inteleg, de ce curentul nu este acelasi. Ori multimetrul este pacalit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări