Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

trepte iluminate succesiv

cristi71

Postări Recomandate

• Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi71

26

• djvas

10

• vcdec

3

• nico_2010

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa  cum am promis ieri... am terminat softul.

Microcontrollerul folosit este PIC16F877 sau 16F877A.dupa cum vedem in scema avem 2 elemente de reglaj P1 si P2.

P1 stabileste timpul de delay intre aprinderea led-urilor. Timpul este intre 0,2 - 1,3 secunde .

P2 stabileste delay-ul intre 2 cicluri. este reglabil in limita 0 - 3 secunde. Mai exact.. daca il setam la 3 secunde dupa ce se termina un ciclu complet PIC-ul va astepta 3 secunde pana va citi din nou senzorii.

Avem 3 intrari:

Senzor 1: aici se conecteaza senzorul 1. Senzor 1 activeaza secventa de aprindere incepand cu led 1.

Senzor2 : ----------------//------------------2  Senzor 2 --------------------------//-------------------------- cu led 19.

Senzor tip: stabileste tipul senzorului . Daca senzor_tip il legam la gnd atunci senzorii trebuie sa activeze tot in zero. ( cred ca "NC" ... nu ma pricep la senzorii PIR). Daca senzor_tip il legam la 5V atunci senzorii vor activa micro tot cu 5V ( cred ca NO).

Rezistentele PullUp( R2 R3 ) si Pull-Down ( R4 R5)  NU se leaga amandoua! Daca senzor_tip se conecteaza la GND atunci se vor monta R2 si R3. Daca senzor_tip se leaga la 5V atunci se vor monta doar R4 si R5. 

hex-ul este compilat pentru 16F877 la 12Mhz. Daca se doreste alta valoare de crystal o voi compila ca atare. Evident trebuie schimbata extensia din txt in hex.

Atentie: schema este pur informativa si are scopul doar de a explica cum se leaga PIC-ul. Nu se adreseaza incepatorilor !

post-174634-0-05874500-1456426784_thumb.png

scari_cu_led_v09.txt

Editat de djvas
Link spre comentariu

e super, o sa achizitionez un pic kit si componentele si o sa incerc, maine fac cablarea si in weekend ma ocup de montaj! merge scris cu pic kit 2 sau clona lui? ms,mentionez ca n am scris niciodata un PIC,dar cred ca ma descurc daca achizitionez programatorul..senzorii au o borna C(common) NC(normal inchis) si NO(normal deschis),deci pot lega C  la masa sau plus dupa cum doresc..

Editat de cristi71
Link spre comentariu

PICKit 2 ( sau clona ) este Ok. Sa-mi zici daca e ok cristalul de 12 Mhz sau vrei alata valoare. De asemenea schema finala o sa te rog sa o faci publica.

Am uitat sa precizez... PIC-ul citeste valoarea de pe RA5 ( senzor tip )doar la initializare . Adica daca vrei sa modifici tipul de senzor ( NO sau NC) trebuie restart la PIC dupa fiecare modificare.

Link spre comentariu

evident ca fac schema publica,in mare parte nici nu mi apartine,meritul e al tau in proportie aproape totala,numai ca e posibil sa dureze cateva zile pana o termin,avand in vedere ca n am nici programatorul,nici PIC-ul..gasesc PIC ul respectiv la magazin de pe Maica Domnului sau la un coleg de forum? multumesc mult de tot!

Link spre comentariu

e prea complicata cablarea, tot microcontroler trebuie, astept colegul sa vad daca ma poate ajuta in vreun fel cu softul,multumesc!

Deci este prea complicat sa tragi 2 fire prin care circula 12V si, din loc in loc, sa tragi cate o derivatie prin care alimentezi senzorul si implicit banda/benzile de leduri. OK.

Dar in legatura cu montajul cu microcontroller ai verificat/calculat cam cate cabluri iti trebuie? Dupa calculele mele cam 21 (pe langa componentele din schema mai ai nevoie si de tranzistoare care sa duca curentul cerut de banda de leduri (cam 1A/m, dependent de numarul si tipul ledurilor folosite).

Este decizia ta si nu pot decat sa-ti urez bafta!

Link spre comentariu

dezavantajul senzorilor este ca pot declansa si daca nu urci pe trepte..sunt benzi cu 4w/m deci mult sub 1A. voi folosi cablu de 8x0,22, de alarma deci patru benzi/cablu si in plus proprietarul vrea sa urmareasca algoritmul din videoclip..tranzistoarele vor fi bipolare, la 12 v si cca 0,5A merge cam orice BD..chiar daca am cadere de tensiune pe tranzistor,e nesemnificativa si in plus e si putina protectie la led,nu sunt 12v or sa fie 11 si ceva,,nici senzorii nu i am unde monta decat undeva in afara si nu sunt putini..evident,pot pune si MOSFET, asta e mai putin important, cablarea si comanda sunt mai greu de facut,,multumesc pentru interes,nici varianta d voastra nu e de lepadat,cine nu prefera microcontroller poate s o incerce!

Editat de cristi71
Link spre comentariu

azi am achizitionat clona pickit2, restul componentelor, mai putin PIC ul,care l am gasit pe Maica Domnului la un pret de 60 de ron!! mi se pare mai mult decat exagerat in conditiile in care unul la Miva...e 13 lei..e adevarat poate fi si shift ..dar 60 de lei...e cat programatorul!!!

Link spre comentariu

sper ca marti seara sa scriu softul...voi posta pas cu pas fiecare etapa,pana la finalizarea proiectului, inclusiv cu filmulet din locatie! tin sa le multumesc colegilor pt sprijin,in mod special colegului djvas! as avea o intrebare..numarul treptelor e mai mic de 20, afecteaza cu ceva acest lucru, softul e scris pentru 20 de iesiri? multumesc!

Editat de cristi71
Link spre comentariu

am inteles, ideea e ca sunt 3 scari cu numar diferit de trepte,daca e greu de modificat, o sa l las asa,o sa stea mai mult aprinse benzile.,pana ajunge la 19....deci eu voi face 3 montaje identice,independente..

Editat de cristi71
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări