Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator bipolari ZAL100

Tomsa Cosmin

Postări Recomandate

La iesire fara semnal am 0.01 cu aparatu pus pe 20 V,dar din pacate am invartit prea repede de potentiometru si vad ca nu mai pot sa reglez biasul si am tensiune intre B-E 0.08 cu multimetru pus pe 20 iar intre 81-86  pus pe 200 mv

Alti tranzistori as spune eu...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tomsa Cosmin

18

• zal

11

• sesebe

11

• Savu Vio

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Alti tranzistori as spune eu...

Biasul ar fi trebuit reglat la 10mV nu? 

Si dece trebuie alti tranzistori?

Daca poti sa imi explici dece nu il pot folosi cu aceste valori la bias pe parcursul timpului 

Link spre comentariu

Am gresit, cred. Am crezut c-ai busit tranzistorii de ai numai 80mV B-E. Daca tu zici ca-s buni ...baga tare (eu nu am mai vazut valori asa de mici B-E). 

Pai trz nu au nimic,functioneaza .

Exact cum am bănuit, bine că ai rezolvat. Schema asta simplă a fost gîndită ca oricine s-o poată face.

..............

Ampliful are o amplificare x33 (R8 x R9), una uzuală ptr mai toate sursele de semnal, evident că există întotdeauna şi unele mai slabe sau mai puternice. Probabil foloseşti un laptop ca sursă de semnal. Mai poţi micşora R8 ca să mai crească amplificarea, urmărind să nu apară oscilaţii sau recepţii radio, mai ales cînd treci de x45...50.

..............

Ce derivă ai la ieşire acum şi la ce tensiune b-e a trz finali ai reglat superdioda?

Pai si ce valoare sa schimb la R8? mai mica de 1K,si da ii dau semnal de la laptop.

Link spre comentariu

La 80mV B-E finalii sint in cel mai bun caz blocati si ai distorsiuni de racordare FOARTE audibile.

Ar trebui sa qai undeva intre 450 si 550mV B-E, Zal stie mai bine, ca sa mearga ok.

Link spre comentariu

La 80mV B-E finalii sint in cel mai bun caz blocati si ai distorsiuni de racordare FOARTE audibile.

Ar trebui sa qai undeva intre 450 si 550mV B-E, Zal stie mai bine, ca sa mearga ok.

Am mai masurat acuma odata si am intre 40 -47Mv...

Fara nici un semnal si fara conexiune la difuzor

Editat de Tomsa Cosmin
Link spre comentariu

Io înţeleg că măsori unde ar trebui (b-e la trz finali), dar nu înţeleg cum măsori. Scala e a voltmetrului de tensiuni continue 200mV- sau tensiuni alternative 200mV~ ? Acolo măsori pe scala de 2V-, fără semnal (intrarea la masă), poate fi conectată şi sarcina la ieşire, deriva fiind foarte mică curentul prin difuzoare va fi neglijabil. Acel semireglabil s-o fi defectat cînd ai ajuns cu cursorul la unul din capete. 

..................

Amplificarea o calculezi cum ţi-am explicat mai înainte R9/R8 (am scris eu aiurea). De exemplu 33k/820 Ohmi=aproximativ x40. Cu 680 Ohmi ai cam x48,5 etc.

Link spre comentariu

Io înţeleg că măsori unde ar trebui (b-e la trz finali), dar nu înţeleg cum măsori. Scala e a voltmetrului de tensiuni continue 200mV- sau tensiuni alternative 200mV~ ? Acolo măsori pe scala de 2V-, fără semnal (intrarea la masă), poate fi conectată şi sarcina la ieşire, deriva fiind foarte mică curentul prin difuzoare va fi neglijabil. Acel semireglabil s-o fi defectat cînd ai ajuns cu cursorul la unul din capete. 

..................

Amplificarea o calculezi cum ţi-am explicat mai înainte R9/R8 (am scris eu aiurea). De exemplu 33k/820 Ohmi=aproximativ x40. Cu 680 Ohmi ai cam x48,5 etc.

Ori am gresit eu ,sa fie 488 mv nu 48...?

post-246101-0-69985900-1456484924_thumb.jpg

Editat de Tomsa Cosmin
Link spre comentariu

1. Nu e bine ce-ţi indică acolo, trz finali ar fi blocaţi, ampliful merge doar în piloţi şi prefinali parţial, adică acum e bun doar de preu de căşti. Verifică semireglabilul, trz superdiodă să nu fie străpuns...

2. Renunţă la modificarea asta pînă rezolvi cu trz finali, ulterior mai scade amplificarea şi dacă nu ai o sursă de semnal mai serioasă, fă un mic preu.

Link spre comentariu

1. Nu e bine ce-ţi indică acolo, trz finali ar fi blocaţi, ampliful merge doar în piloţi şi prefinali parţial, adică acum e bun doar de preu de căşti. Verifică semireglabilul, trz superdiodă să nu fie străpuns...

2. Renunţă la modificarea asta pînă rezolvi cu trz finali, ulterior mai scade amplificarea şi dacă nu ai o sursă de semnal mai serioasă, fă un mic preu.

Pai "canta" destul de tare difuzorul  ,dara ar fi blocati tr finali s-ar mai auzi la putere?

Link spre comentariu

Citat: 1. Nu e bine ce-ţi indică acolo, trz finali ar fi blocaţi, ampliful merge doar în piloţi şi prefinali parţial, adică acum e bun doar de preu de căşti.Adica la polarizare finali de 50mV, la semnal maxim de intrare nu am avea curentul maxim prin difuzorul de 8 ohm sau cat are acest amplif?Nota: nu am facut niciun amplif in cei 45 ani de electronica dar am reparat RR Mamaia, Cora, Pescarus, Gloria...REVIN, pana am scris eu a postat Cosmin.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări