validae Postat Noiembrie 29, 2022 Partajează Postat Noiembrie 29, 2022 Un difuzor mai are o caracteristică importantă, SPL-ul....deci poţi să-i măreşti puterea până-i sare efectiv bobina afară de pe membrană, dar SPL-ul să nu-i crească.Un exemplu de difuzor de bandă largă des folosit e modelul cu eliptic. Are atât caracteristicile unui tweeter, cât şi ale unui bass, fiindcă membrana e o secţiune eliptică dintr-un cerc.Aş zice să nu strici difuzoarele, spiderul şi membrana existente nu vor suporta o excursie mărită a cursei bobinei şi o greutate în plus...plus că se vor modifica şi alţi parametri, ca frecvenţa de rezonanţă. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 (editat) Acum 8 ore, daptzoanca a spus: Stiu ca pare o nebunie, dar m-am gandit ca daca pastrez sasiul si conul si montez alta bobina mai puternica cu sistemul de magnet+piese polare de la un woofer v-a suna la fel? Nu va suna la fel, bobina mai puternica este mai grea ( si cere o membrana mai rezistenta, care de obicei e mai grea....) si se duce banda larga.... Multa munca si ajungi la rezultate mai proaste. Cauta difuzoare care se potrivesc scopului propus, sunt destule. Editat Noiembrie 30, 2022 de Усилитель Link spre comentariu
daptzoanca Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Buna, este vorba de niste difuzoare vintege romanesti cele de pe club 2000 de aprox 12`` de 50VA pe 8 ohm daca stiti ce vorbesc? Ideea e ca unul din ele imi este descompus si vreu sa-l refac dar ma gandeam la schimbarea bobinei si a intregului mecanism bobina+spider+magnet insa fara ai schimba tonalitatea. Le-am achizitionat acum ceva vreme pentru ca imi place sunetul lor cald. Sincer, si asta e parea mea, nu am mai auzit asa un sunet de clar si in acelasi timp de cald ca si la aceste difuzoare de mult timp si vreau sa le readuc la viata inideea in care vreau sa le introduc intr-un proiect de incinte tip horn. Imi place mult ideea de horn si de o directivitate mai buna. Daca ma poate cineva ajuta cineva cu mai multe detalii despre aceste difuzoare ii raman profund recumoscator! Link spre comentariu
dan-a2 Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Difuzoarele sunt de 15 watt https://www.elforum.info/topic/57840-difuzoare-romanesti/page/11/ Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Ce vrei tu e echivalentul de a pune un motor de Lamborghini pe un Trabant, aşa nu vei obţine un Lamborghini. În schimb vei rupe rapid în două Trabantul, fiindcă nu a fost proiectat să reziste la cuplul motorului de Lamborghini...sper că aşa înţelegi. Asta se va întâmpla şi cu difuzorul tău, îi va ceda membrana rapid...şi se va modifica şi sunetul.În rău.. Poate te-au indus în eroare puterile imense (şi false) marcate pe unele difuzoare moderne de dimensiuni relativ mici şi crezi că s-ar putea modifica şi ăsta.Din punctul meu de vedere e treaba ta ce faci cu timpul tău şi banii tăi, dar nu încerca să reinventezi roata. Link spre comentariu
daptzoanca Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Da, am inteles comparatia, dar intrebarea mea era daca pot face asa ceva fara a influenta calitatea redarii? Inseamna ca singura solutie viabina ramane folosirea unei incinte tip horn? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Vorba unui fost coleg (Dumnezeu să-l ierte) ,,Ai înţeles pe dracu,, .... Scuze de replică, dar se potriveşte perfect situaţiei. Păi cum să nu influenţeze calitatea ? Fă modificarea şi spune-ne şi nouă rezultatul.Dar parcă văd ce o să ne spui...că marmota înveleşte ciocolata. Pun un exemplu care n-are treabă cu acustica, dar arată comportamentul românului căpos: Un coleg de serviciu (electrician) mi-a spus că vrea să-şi ia un ,,panou radiant,, ca să-şi încălzească cu el dormitorul, că a citit el (minciunile înflorite de marketing) cum că te simţi vere, fix ca-n soarele blând al primăverii cu aşa ceva în tavan. A dat şi vro 3000 de Lei (!!!) pe porcăria aia, care practic e echivalentă cu un radiator mai împrăştiat, cu acelaşi randament şi consum ca un calorifer, reşou, sau aerotermă de 1kW. Degeaba i-am spus că din punct de vedere electric, matematic şi de bun simţ logic nu are sens să dea atâţia bani pe o rezistenţă înglobată în ceramică sau ce rahat de urs o mai fi în panoul lu peşte. Nu domnule, a citit el....în fine, l-am lăsat în boii lui. Am învăţat că pierzi timp util încercând să-i salvezi pe unii.. După ce trece un timp, îl întreb, mă Mariene...cum merge cu panoul tău ? Dă randament ? Ce crezi că a răspuns, că e ,,foarte mulţumit,,.....dar era logic că n-ar fi recunoscut în ruptul capului că şi-a luat o ţeapă pe care un electrician cu experienţă (cum îl credeam) nu trebuia să o ia niciodată. Link spre comentariu
daptzoanca Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Mi-am creat un cont pe acet forum in speranta in care o sa gasesc niste raspunsuri, dar vad ca tot de "romani" dau. Imi pare rau. Am crezut ca aici pot gasi raspunsul la intrebari din domeniul audio, dar se pare ca am gresit?.... Erau mai multe intrebari din primul post , sper ca la un momentdat cineva poate sa-mi raspunda puntual, detaliat si in cunostinta de cauza, asta in speranta ca acest comment imi v-a fii postat. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 Păi din moment ce difuzorul acela a fost proiectat pentru o putere dată şi cu echipamentul mobil actual are nişte parametrii acustici, schimbând bobina cu alta îi schimbi toţi parametrii.Şi nu în bine...de asta ţi-am zis că nu ai înţeles. Şi de asta ţi-am zis să o faci dacă tot eşti hotărât şi să ne spui rezultatul, dacă nu crezi ce ţi-am explicat. Dacă eu ţi-am explicat ca unui român, mergi pe forumuri străine să vezi dacă îţi explică ei mai ,,pe româneşte,,. Dacă te aşteptai doar la aplauze şi încurajări pentru orice prostie ai scrie, nu ai ales locul bine. Vrei altă putere, cumpără difuzoare mai puternice, nu face improvizaţii. Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 Motorul unui difuzor este format din magnet si bobina. Ele sunt "franate" de suspensie si spider si de aerul impins de membrana. Ansamblul unui difuzor se proiecteaza intotdeauna impreuna, pt a se obtine puterea, spl-ul, banda de frecvente si nivelul de distorsiuni dorite. (si alti parametri, bineinteles) Este imposibila functionarea corecta din alaturarea unor bucati diferite, intotdeauna se vor modifica in rau - eventual radical, unii din parametri. Daca schimbi doar bobina NU va creste puterea. Daca noua bobina are mai multe straturi de sarma nu o sa incapa in intrefierul magnetului sau o sa fie prea apropiata de pereti si sa nu o mai poti centra, plus ca trebuie o anumita cantitate de aer pt a se raci. Daca pui sarma prea subtire nu va suporta o putere electrica mai mare (injectata de amplificator). Ca sa iti faci o idee cauta pe forum - exista cel putin un topic amplu despre constructia DIY a difuzoarelor de banda larga. S-a chinuit un coleg din Constanta, si el STIA ceva teorie. Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 La 26.02.2016 la 11:09, Vizitator Cosmin_Duna a spus: Mentionez ca Fostexurile le-am tinut 6 ani in TQWT, deci sunt familiarizat cu sunetul lor. Eu nu ma pricep la difuzoare, dar daca as avea Fostex-uri, nu le-as pune decat in incinte TQWT. Am avut o pereche de VTP-uri facute de mine, fara niciun calcul si s-a intamplat sa sune demential...ma gandesc cum ar suna niste VTP-uri cu Fostex, schita lor fiind data de Fostex pentru fiecare difuzor in parte.... Dar cum impresiile sunt subiective, fiecare procedeaza dupa cum ii suna lui mai bine.... Dar oricum, felicitari pentru proiect! Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 La 30.11.2022 la 8:04, daptzoanca a spus: Buna, este vorba de niste difuzoare vintege romanesti cele de pe club 2000 de aprox 12`` de 50VA pe 8 ohm daca stiti ce vorbesc? Ideea e ca unul din ele imi este descompus si vreu sa-l refac dar ma gandeam la schimbarea bobinei si a intregului mecanism bobina+spider+magnet insa fara ai schimba tonalitatea. Le-am achizitionat acum ceva vreme pentru ca imi place sunetul lor cald. Sincer, si asta e parea mea, nu am mai auzit asa un sunet de clar si in acelasi timp de cald ca si la aceste difuzoare de mult timp si vreau sa le readuc la viata inideea in care vreau sa le introduc intr-un proiect de incinte tip horn. Imi place mult ideea de horn si de o directivitate mai buna. Daca ma poate cineva ajuta cineva cu mai multe detalii despre aceste difuzoare ii raman profund recumoscator! Pai eu ți-am zis ca e popa, tu nimic ...Batman, Batman... In ce sens este descompus difuzorul? Daca nu se poate reface cauta altu la fel. Orce interventie asupra difuzorului va afecta parametri acestuia si implicit timbrul acestuia. Asa ca fapt divers, tu nu esti roman? Sau faci parte din romanii destepti si noi restu din cei prosti? Atentie la exprimare, e posibil sa nu-ți placa respunsurile care le primesti. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 La 30.11.2022 la 8:04, daptzoanca a spus: Buna, este vorba de niste difuzoare vintege romanesti cele de pe club 2000 de aprox 12`` de 50VA pe 8 ohm daca stiti ce vorbesc? Ideea e ca unul din ele imi este descompus si vreu sa-l refac dar ma gandeam la schimbarea bobinei si a intregului mecanism bobina+spider+magnet insa fara ai schimba tonalitatea. Le-am achizitionat acum ceva vreme pentru ca imi place sunetul lor cald. Sincer, si asta e parea mea, nu am mai auzit asa un sunet de clar si in acelasi timp de cald ca si la aceste difuzoare de mult timp si vreau sa le readuc la viata inideea in care vreau sa le introduc intr-un proiect de incinte tip horn. Imi place mult ideea de horn si de o directivitate mai buna. Daca ma poate cineva ajuta cineva cu mai multe detalii despre aceste difuzoare ii raman profund recumoscator! Merita incercat fara investitii masive. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 Ce înseamnă puterea unui difuzor? Sau mai exact cum vrei tu sa o crești? Ce anume vrei sa crești? Ai reparat/rebobinat vreodată vre-un difuzor? Răspunde la întrebările aste cit mai concis și corect tehnic (din punctul tău de vedere macar) și eu ma bag sa discut cum și ce poți modifica. Cind eram student am reparat zeci - sute de difuzoare, deci am un pic de experienta. După studenție am reparat din ce în ce mai rar iar acum, avind și cu ce măsura și știind și mai bine cum și ce sa ascult, nu m-aș mai baga la reparații știind ca nu am cum să-l fac ca unul original. In cazul difuzoarelor de PA da, mai merge sa le repari dar la difuzoarele HiFi nu mai merge. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum