Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radioreceptor Total

tepeleacatalin

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
On 10/23/2018 at 8:40 PM, relusandu said:

La un rmb 241 cu aceiasi problema am gasit defect un tranzistor bf254(255).Nu strica sa verificati.Cu stima Relu.

nu cred nici mancand pamant ca se poate arde un bf254 la ce este pus sa faca acolo:rade:

Link spre comentariu

Nu se arde niciodată un tranzistor cu siliciu  folosit mult sub valorile maximale. Doar dacă in trecut s-ar fi jucat un 'meseriaș" cu surubelnita pe cablaj imprimat și i-a dat accidental vreun plus sau minus pe baza.

Doar cele cu germaniu se defectează câteodată inexplicabil, chiar nealimentare. Am intalnit cazuri.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, +_Florin_+ a spus:

Doar dacă in trecut s-ar fi jucat un 'meseriaș" cu surubelnita pe cablaj imprimat și i-a dat accidental vreun plus sau minus pe baza.  intalnit cazuri.

Sunt destui d'astia  !!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus:

Nu se arde niciodată un tranzistor cu siliciu  folosit mult sub valorile maximale.

Da Florine, da' suna mai bine cand spui ca ai gasit un tranzistor bulit, decat o lipitura nabadaioasa...e mai academic. :rade:

Link spre comentariu

Doar pot fi și cazuri în care lipitura la unul din terminalele tranzistorului e nabadaioasa și dăm vina pe tranzistor, iar odată cu schimbarea acestuia rezolvam si lipitura ... fără să ne dăm seama :rade:

Link spre comentariu

Nuu, asta faci cand nu masori ce-ai scos, altfel plantezi acelasi tranzistor si deduci ca lipitura a fost naspa :rade:

Chiar, n-a mai aparut nici o schema de 221 sau 231? De 241 o am, si mai am una de la un MR2003, dar de 221 mult cautata pe aici n-am dat.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
1 hour ago, +_Florin_+ said:

Nu se arde niciodată un tranzistor cu siliciu  folosit mult sub valorile maximale. Doar dacă in trecut s-ar fi jucat un 'meseriaș" cu surubelnita pe cablaj imprimat și i-a dat accidental vreun plus sau minus pe baza.

Doar cele cu germaniu se defectează câteodată inexplicabil, chiar nealimentare. Am intalnit cazuri.

Eu am gasit tranzistoare cu siliciu de RF defecte, ultimul in ceva radio Grundig, avea baza intrerupta. Nu stiu daca a fost ars sau pur si simplu s-a oxidat jonctiunea sau alta problema interna, ne-etansarea capsulei de exemplu...dar tranzistorul ala era defect si dupa ce l-am scos de pe placa, iar punand un BF sau ce am gasit prin sertare, aparatul a prins viata...
E binecunoscuta dealtfel si seria de tranzistoare unitra din amplitunerele Delia, din etajul de intrare, care dadeau tot felul de zgomote si aveau doar defecte interne....inlocuind cu BC din seria 500 aparatul functiona perfect. Am mai gasit si in ceva amplificator vechi niste tranzistoare cu siliciu cu probleme, si nu au fost strapunse. Asa ca haideti sa nu ne grabim cu "niciodata". Mai rar, sau foarte rar, da. Si eu controlez in primul rand condensatoare, in special ceramice si lipituri reci.
Tranzistoarele cu germaniu am inteles ca dezvolta ceva "ciocuri" pe jonctiuni care le pot pune in scurt chiar prin nefunctionare, si eu am avut EFT-uri NOS si am crezut ca asa au fost din fabricatie...un domn mai varstnic mi-a confirmat insa ca a patit asta si cu tranzistoare EFT din stocurile industriale IPRS, care sigur nu aveau calitatea celor din plicurile cu kituri vandute prin librarii...

Link spre comentariu

Doar nu degeaba se spune ca exceptia confirma regula.Eu nu tin minte sa fi gasit un npn parlit in calea de FI a unui aparat.Am gasit prin selectoare tv destule BF200 intrerupte, dar in aparate de radio nu...binenteles fara sa am pretentia ca le-am vazut pe toate.Numai ca cele care mi-au trecut prin mana, npn-urile din FI au fost fara probleme.Poate si pt ca erau de IPRS, cine stie...

Link spre comentariu

mare adevar graiti cu bf200 din selector,de fel se ducea in urma unor descarcari electrice,sincer eu puneam ce aveam in posesie tinand cont de faptul ca vreo 20 de ani am lucran numai pe traseu

Editat de Giorgi tv
Link spre comentariu

Nici eu n-am intalnit prin radiouri tranzistori cu siliciu defecti in functiile de mixer autooscilator sau oscilații local, amplificator Fi. Și mi-au trecut multe prin mana ... desigur pot fi, nu contrazic, dar cazuri rare. Poate am exagerat folosind termenul "niciodata", dar robustețea tranzistoarele siliconate e binecunoscută, in special cand functioneaza in regimuri de curenți si tensiuni mult sub valorile maximale.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

asemenea tranzistoare se ardeau numai in selectoarele de canale la tv-urile alb negru,de fapt se ardea primul tranzistor si puneam ce aveam la indemana,in ultimul timp pentru faptul ca nu gaseam componente de cumparat  puneam ce gaseam,asa erau acele vremuri

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
On 2/21/2016 at 7:15 PM, doru3160 said:

...sa vezi ce-au putut sa scoata in aceeasi caseta sub denumirea Thomas,adica RMB261.Ca radio isi face oarecum treaba,dar cand vezi cablajul ala gol,parca ai impresia ca esti furat cand cumperi un asemenea aparat.

post-179783-0-68192100-1456075299_thumb.jpg

E facut cu A283D (varianta RDG a lui TDA1083). Merge mai prost ca TDA7220, cu care era lucrat celalalt radio.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări