Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

resuscitare casetofon rusesc electronica 302

legionaru

Postări Recomandate

Am avut casetofonul si de fiecare data trebuia sa ma uit daca fluturele de pe tambur intra intre dintii de la rola casetei. De multe ori fluturele ramanea apasat sub rola casetei.

Link spre comentariu
doru3160

Asta a lămurit-o. Cică trage. Doar ca banda este boțita, și singurul loc unde poate fi boțita este rola presoare. Axul ei a fost solicitat de ex când s-a apăsat play și caseta nu era la locul ei. În loc sa se așeze caseta, s-a apăsat mai tare, rezultând schimbarea poziției rolei pe axul volantei. Dacă rola nu trage drept, automat banda va fi șifonata. Asta se poate vedea cu partea mecanica scoasa afară din carcasă, cu o lumina bună, se poate observa cum iese banda. Eventual o casetă cu carcasa transparentă. 

Link spre comentariu

Am senzația că se boțește în lung, adică forță prea mare la tambur. O să încerc să reduc forța la tambur, eventual să măresc forța la rola presoare, că și acolo sunt 3 trepte și momentan e pe cea mai slabă.

Link spre comentariu
doru3160
Chiar acum, iulianp a spus:

Am senzația că se boțește în lung, adică forță prea mare la tambur. 

Asta e, nu merge globul, și nu putem vedea. Așteptăm cu interes amănunte, eventual poze. 

Link spre comentariu
24 minutes ago, doru3160 said:

Asta a lămurit-o. Cică trage. Doar ca banda este boțita, și singurul loc unde poate fi boțita este rola presoare. Axul ei a fost solicitat de ex când s-a apăsat play și caseta nu era la locul ei. În loc sa se așeze caseta, s-a apăsat mai tare, rezultând schimbarea poziției rolei pe axul volantei. Dacă rola nu trage drept, automat banda va fi șifonata. Asta se poate vedea cu partea mecanica scoasa afară din carcasă, cu o lumina bună, se poate observa cum iese banda. Eventual o casetă cu carcasa transparentă. 

E greu să observ dacă există vreo problemă la paralelism. Presupun că sunt ok că n-ar avea motive să se dezalinieze.

36 minutes ago, daniels said:

Am avut casetofonul si de fiecare data trebuia sa ma uit daca fluturele de pe tambur intra intre dintii de la rola casetei. De multe ori fluturele ramanea apasat sub rola casetei.

Am verificat, desigur, să intre fluturele pe casetă.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, iulianp a spus:

eventual să măresc forța la rola presoare, că și acolo sunt 3 trepte și momentan e pe cea mai slabă.

Rola presoare iti asigura viteza corecta a benzii. Daca muzica se aude corect nu are rost sa umbli acolo. La incretire tamburul nu preia toata banda care vine de la cabestan si se aduna pe acolo.

Link spre comentariu
doru3160
Acum 3 minute, iulianp a spus:

E greu să observ dacă există vreo problemă la paralelism. Presupun că sunt ok că n-ar avea motive să se dezalinieze.

Și noi mergem pe presupuneri, și tot greu e. Tocmai am explicat cum se poate constata dacă rola boțește sau tamburul trage și întinde banda, deși la mecanica asta, mai greu să obții așa ceva, chiar dacă ai vrea. 

Link spre comentariu

Cel mai probabil mâine voi încerca reglajele și eventual poze. Mulțumesc pentru interes și pentru timpul acordat.

Link spre comentariu

Revin cu raspuns așa cum v-am promis. În cele din urmă am rezolvat casetofonul . În primul rând am slabit forța la tambur și nu a mai boțit banda. În schimb am avut bătaie de cap cu cureaua și motorul, mai exact regulatorul. Am găsit cu greu o curea de lungime corectă care să nu vibreze. Regulatoarele originale cu germaniu n-au mers niciodată bine. După ce se încălzea creștea turația. Am încercat un regulator cu siliciu de VEF 260 sau TENTO care merge muuuult mai bine dar e mai greu cu montatul lui prin carcasă (elektronika are + la masă, iar cele cu siliciu -). În cele din urmă am montat un motor japonez cu regulator integrat care merge perfect. Testat, măsurat are o fluctuație de maxim +/-0.5%. (+/-15 Hz la 3KHz).

Mai are o problemă cu potențiometrul de ton, s-a rupt tija(cursorul) fiind modelul prin translație, dar momentan rămâne așa. Urmează pe viitor să fac teste pe înregistrare, eventual reglaje, iar în final ceva poze și poate un filmuleț.

Editat de iulianp
Link spre comentariu

La  cel pe care l-am avut motorul era japonej cu reglare centrifugala, iar cureua era lata.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ca sa nu ramana subiectul in aer, am intrat si eu in posesia acestei minunatii a tehnicii sovietice, fabricata in 1987 - multumesc @marianjoita. Starea initiala era cam asa:

- Curea lipsa (rezolvat cu prietenii chinezi)

- Cauciucurile de pe rola acceptoare si rola baladoare - aia pentru derulari - in stadiul de muci (fara exagerare). Scos cu surubelnita ce s-a putut, apoi curatat in baia cu ultrasunete. Surprinzator, a iesit toata mizeria. Ce a ramas pe mecanica - curatat cu acetona. Inlocuite cu niste oringuri potrivite - multumesc, Lidl - (a trebuit sa bobinez niste ata de cusut in canale, ca altfel nu iesea cauciucul la suprafata). 

In concluzie, mecanic este satisfacator acum, tine turatia constanta, deruleaza, nu se poticneste. Very happy.

P.S. Casetofonul nu a fost desfacut pana acum, am reusit sa-i rup un surub care tinea mecanica, din cauza sigiliului care a fost... extra strong.

La electronica, pana acum i-am schimbat condensatorul de filtraj. Am gasit unul de 10.000 micro, care era exact la diametrul celui vechi. S-a redus considerabil brumul de retea (practic nu prea se mai aude).

Zgomotul de fond cam mare. Oare se poate rezolva cu ceva tranzistori cu zgomot mic?

Turatia mi se pare o idee cam mica, o sa trag un semnal de 3kHz pe alt casetofon care stiu ca are turatia corecta, si sa vad ce zice la frecventmetru.

Nu am sesizat ochiometric uzura la cap (BRG). 

Estetic arata fain, fara carcasa crapata, elemente lipsa si alte asemenea.

Link spre comentariu
doru3160
Acum 6 ore, yo9hrb a spus:

in stadiul de muci (fara exagerare).

Zi si tu plastilina, ca intelegem ce vrei sa zici...😀

Modelul asta a fost foarte mult folosit la jocuri inregistrate pe caseta. Nici pana acum nu am aflat de ce din 3...4 modele de casetofoane diferite ca marca, dar nu cele mai proaste, asta dadea cele mai putine rateuri la incarcarea jocului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări