Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

resuscitare casetofon rusesc electronica 302

Postări Recomandate

Eu sunt mulțumit de cum se prezintă, mai ales după ce am primit mai multe confirmări că zgomotul de fond era prezent la toate. Am crezut că am greșit eu ceva când am schimbat condensatorii.

Nu am pretenții de la el, nu m-am așteptat niciodată la ceva extraordinar.... M-a surprins la el acel transformator mare de la capul de ștergere. Nu am mai văzut așa ceva în nici un casetofon...

Caseta e nouă, Maxell, Type 1. Inițial, a înregistrat miorlăit și mă speriasem. Am derulat-o înainte și înapoi, am observat că banda nu se mai așează perfect, iese un pic în exterior. Pe măsură ce am tot derulat și-a dat drumul și nu a mai înregistrat miorlăit...

Deocamdată, îmi place să stau cu ochii pe inidcatorul de nivel și cu degetul pe buton :)

Link spre comentariu

Mie  - mi placea sa stau cu castile pe urechi , cu ochii pe VU - metre si cu mana dreapta pe butonul dublu de Rec Vol  . Trei capete , monitor Source Tape , alta categorie ... A fost de mult , cand o caseta sau o banda cu muzica valora mai mult decat costul ei . La cele cu cap universal , stai degeaba cu ochii pe VU - metru . De imprimare vorbesc ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Premagnetizarea capului de stergere, oscilatorul VT3 si perifericele. Unele scule mai rudimentare aveau un magnet permanent in locul capului de stergere. Fa proba doar de stergere, fara sa mai inregistrezi altceva.Iti vei da seama mai usor daca reuseste sa stearga tot sau mai ramane cate ceva.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am uitat sa precizez, stergerea o faci doar pe inregistrari facute cu jucaria ta, ca sa fii sigur ca pozitia capetelor e cea de la inregistrare. Daca inregistrezi cu unul si stergi cu altul, chiar daca functionarea e ireprosabila, fenomenul poate apare daca exista diferente de azimut.

R34 regleaza nivelul semnalului redat pe instrumentul analogic, nu cred ca e bine sa umbli acolo. Doar din R16 daca obtii ceva, desi... R16  regleaza premagnetizarea capului de inregistrare. Trebuie verificata functionarea oscilatorului de stergere, si daca banda ''calca'' bine pe cap. Banuiesc nu sunt mizerii pe acolo. La vechimea benzilor, oxidul se desprinde usor si se depune pe cap si mai usor.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Cauciuc îmbătrânit, patinează pe rola din plastic. Putin șmirghel fin aplicat pe rola din cauciuc în timp ce rulează, deschide porii și o face mai aderenta. Dacă ai ambreaj pe tambur, reglat puțin mai strâns. Nu mai rețin ce sistem e acolo, dar era frecventa problema cu derularea. Și unele casete se mișcau mai greu, apoi mai depinde și dacă acea caseta a mers cap coada sau a fost oprita frecvent. În felul asta difera și modul cum se aranjează banda, implicit se mărește frecarea de pereții interiori ai casetei. Trebuie văzut unde intervine anomalia în tot lanțul de transmisie, și acolo intervenit. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am frecat cu smirghel. Problema e totuși de la casete. Sunt noi și pe diverse porțiuni nu merg trase nici cu alt casetofon. La casetele vechi nu se împotmolește pe derulări. 

Între timp am ascultat destul de mult la el diverse casete: înregistrate cu el, cu alte casetofoane sau înregistrate în studio.

Concluzii:

- acel fâșâit de la redare însoțește orice înregistrări, chiar și pe cele de studio;

- înregistrează bine; înregistrările se aud frumos pe alt casetofon, fără fâșit (aparența că sunt preluate de la distanță).

- muzica o redă destul de plat. oricum, e mai bine să asculți muzică la el decât teatru; muzica acoperă într-o anumită măsură fâșâitul.

Deci, e o sculă robustă, dar nu strălucită...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dacos a spus:

Concluzii:

- acel fâșâit de la redare însoțește orice înregistrări, chiar și pe cele de studio;

- înregistrează bine; înregistrările se aud frumos pe alt casetofon, fără fâșit (aparența că sunt preluate de la distanță)

- muzica o redă destul de plat. oricum, e mai bine să asculți muzică la el decât teatru; muzica acoperă într-o anumită măsură fâșâitul.

Deci, e o sculă robustă, dar nu strălucită...

Niciodată nu a avut pretenții de hi-fi dar nici nu țin minte sa fi avut acel zgomot de fond asa pronunțat. Trebuie văzut din ce etaj provine, poate e un rusnac de tranzistor supărat pe viata, caz frecvent la jucăriile rusești...de condensatoare nici nu mai amintesc, erau mai proaste ca ale noastre. Ma refer la cele de uz general, nu pt armata sau alte fineturi. 

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Salutare. În speranța că topicul mai este activ pun și eu o întrebare. Am un elektronika 302, i-am schimbat cureaua și rola presoare (am pus noi), l-am curățat și totuși boțește multe din casete. N-am înțeles niciodată de ce se întâmpla lucrul ăsta deși repar casetofoane de foarte mulți ani. Dacă cineva are o soluție profi...

Link spre comentariu

Rola care primeste banda are un ambreaj cu pâsla. Acolo trebuie remediat. Sau din diverse motive, nu este antrenată cum trebuie. Patinează, și banda nu mai este rulata, se boțeste in exterior. 

Link spre comentariu

Rola aceea trage perfect. Mai am un elektronika 302 la care rola aceea (știam că se numește tambur) trage aproximativ la fel, și acesta nu boțește. Banda nu este agățată, doar boțita de rola presoare.

Link spre comentariu
Acum 50 minute, iulianp a spus:

i-am schimbat cureaua și rola presoare (am pus noi), l-am curățat și totuși boțește multe din casete. 

Eu asta am înțeles, ca tamburul nu trage banda de la rola presoare. Dacă prin boțit înțelegi altceva, atunci fii mai explicit. O posibilitate ar fi ca axul rolei presoare și axul volantei sa nu fie paralele, și atunci din înclinația rolei sa rezulte și acea boțire a benzii. Adică mai pe înțeles, banda sta drept între ghidaje, dar rola presoare antrenează mai mult o parte a benzii, provocând clinuri, respectiv boțituri. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări