dacos Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 (editat) Am finalizat aproape în totalitate revitalizarea casetofonului. În cele din urmă am apelat la un donator de pe care am preluat toată mecanica. Electronica am păstrat-o pe a mea, întrucât îi schimbasem deja electroliticii (pus Nichicon). Am refăcut sursa de alimentare (tot de la donator). În starea originală scotea aproximativ 15v în gol și 12v în sarcină și avea un sunet cu un vibrat peste voce peste un anumit nivel al volumului: Așadar, am decis să folosesc un LM317. După ce am tatonat cu un semireglabil, am pus o rezistență de 1,5K. Tensiune în gol și sarcină = 9,18v. Diferența de dimensiuni dintre puntea originală cu condensatorii de suprimare a riplului și o punte actuală de 1A, doi condensatori 100nF și în plus, un condensator de filtraj de 330uF/25v. Piesele din jurul regulatorului. Condensatorul nu atinge capsula. Radiatorul e recuperat: Interiorul asamblat parțial. Condensatorii sunt chinezești. Îi aveam deja, iar pentru filtraj nu avea rost să mă zbat să caut alții. Am probat funcționarea inițial doar cu condensatorul de 330uF din amonte de LM317 și nu avea pic de brum . Practic, la final puteam să pun doar 1.000uF, nu 10.000uF. Am reparat gospodărește suportul siguranței din secundar. Contactul era slab, iar un suport românesc nu intra în spațiul prevăzut. Forma finală a sursei. Nu am avut cum să aranjez firele estetic. Am tot încercat, dar până la urmă am zis că nu are rost să insist pentru că: a) original erau mai urât așezate și de calitate mai proastă; b) nu afectează în nici un fel utilizarea (nu se încinge nimic și oricum nu stau lipite de ceva metalic). Ledul NETWORK arată frumos seara. Nu am înțeles ce rol are acest buton din compartimentul de baterii. L-am mișcat în ambele sensuri și nu a afectat în nici un fel redarea. O etichetă pe care am început să o adaug la un moment dat (caligrafia nu e cea mai reușită ). Uneori mai desfac aparatele și mă mir câți ani au trecut de când am umblat în ele sau cât de urât lucram atunci Sunt mulțumit de cum funcționează. Viteza e normală. O secvență din Sindbad Marinarul cu Fory Etterle: Deocamdată mă deranjează că nu funcționează controlul de ton. O să îl demontez din nou să văd dacă pot regla ceva din semireglabili sau dacă nu s-a rupt vreun fir (deși mă îndoiesc de asta). Editat Noiembrie 18, 2019 de dacos Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 M-am uitat astăzi în jurul potențiometrului de ton să văd dacă nu s-a rupt vreun fir în timpul procesului de schimbare a condensatorilor electrolitici. Totul e în regulă și nu îmi explic de ce nu pot regla tonul. Condensatorii responsabili de ton sunt styroflex. Nici nu mi-am pus problema să îi verific. Unde ar trebui să mă mai uit? Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 24, 2019 Partajează Postat Noiembrie 24, 2019 (editat) Potențiometrul de ton e comun cu funcția volum înregistrare, comutarea de pe o funcție pe alta facadu_se prin comutatorul redare_inregistrare. Cred ca de la contactele lui ți se trage necazul. E vorba de contactele 7,8,9. Incearca o curățare cu un spray, și verifica și funcția de înregistrare, sa vezi dacă totul e ok. Editat Noiembrie 24, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 24, 2019 Partajează Postat Noiembrie 24, 2019 Am curățat cu spray. L-am lăsat să dizolve bine acolo. Nici o schimbare din păcate. Zilele următoare o să încerc să văd dacă n-am pus vreo valoare aiurea la vreun condensator. Înregistrarea nu am cum să o verific acum pentru că nu am casete blanc sau unele la care să renunț... Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 24, 2019 Partajează Postat Noiembrie 24, 2019 (editat) Poti verifica cu un ohmetru acel contact (parca 7-8 pt redare) si inregistrarea o poti proba doar cu semnal pe intrare si fara caseta, urmarind indicatia instrumentului cu ac. Ai nevoie sa vezi daca potentiometrul e cuplat in circuit, nu calitatea inregistrarii, ca sa trebuiasca o caseta. Ca sa poti cupla inregistrarea, trebuie sa tii apasata siguranta care sesizeaza prezenta casetei in locas.Te prinzi tu sigur...lucrezi cu capacul de la caseta deschis. Banuiesc C32 de 10 nF e in toate mintile, si traseul e ok. Editat Noiembrie 24, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 (editat) Am remediat problema. A fost vina mea. Am inlocuit C11 și C41 cu 330nF în loc de 330pF. Nu m-am uitat pe schemă, am interpretat greșit marcajul de pe piesă. Scria 33nK și am crezut că e vorba de 33nF. Nu știam marcajele rusești. Cu ocazia asta am mai invățat ceva. Adică o să încep să caut despre sistemul lor de notare. Am doar câteva casete cu povești deocamdată. Constat cu tonul maxim înalte că se aude un fâșâit ca la FM între posturi. Sunetul nu este foarte puternic. Stau cu volumul aproape de maxim pentru a auzi bine într-o cameră normală. Am reglat puțin din R9, dar crește sensibilitatea preamplificatorului, adică fâșâitul se accentuează. L-am reglat puțin mai sensibil decât era din fabrică. În partea de etaj final nu am nici un semireglabil... https://www.youtube.com/watch?v=bsPxLKMKFC0&feature=youtu.be Am remediat și mecanica veche, care avea un cauciuc deteriorat. I-am pus un O-ring de 19x2,5mm. Încă nu i-am dat drumul pentru că nu am curea. Editat Noiembrie 30, 2019 de dacos 1 Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 Poţi folosi cu succes pentru teste un fir de cauciuc recuperat dintr-un ,,elastic,,....se poate ajusta după nevoi, trebuie doar atenţie mare la nod.O picătură mică de superglue peste nod l-ar împiedica să se desfacă. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 C11 și C41 e bine ca le-ai pus pe valoare, dar ma tem ca nu de la ele ți s-a tras problema cu reglajul de ton. Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 O să improvizez o curea dintr-un elastic pentru borcane La altceva nu am umblat azi... Nu îmi dau seama ce s-o fi întâmplat. Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 (editat) Acel fasait este zgomotul de fond generat de preamplificatorul de redare...nu este un aparat de super calitate...sa nu ai pretentii mari de la el. Dupa cate imi aduc aminte...toate aveau acel fasait. Editat Noiembrie 30, 2019 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 30, 2019 Partajează Postat Noiembrie 30, 2019 (editat) Acum 3 ore, dacos a spus: La altceva nu am umblat azi... Pune inapoi ce a avut si vezi daca revine anomalia. C11 sigur nu are treaba. Incearca sa schimbi C41 si te convingi. De fapt e suficient sa-l lipesti pe spatele placii paralel cu cel de 300pF. Editat Noiembrie 30, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
dacos Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 (editat) Momentan sunt cât de cât mulțumit de rezultat (nu am auzit un ELEKTRONICA 302 luat din magazin în perioada lui de glorie). Nu am pus înapoi condenatorii vechi și nici nu am lipit încă peste cablaj din comoditate. Nici nu mă aștept să iasă HI-Fi din el. Am început să înregistrez cu ELEKTRONIKA 302. E distractiv deocamdată. Petru mine e prima dată când iau în serios, când mă orientez la modul serios după un instrument de panou din radiouri/casetofoane. M-am bucurat vizual de S-metre (te ajută să fixezi postul bine, chiar dacă uneori ți se pare că te zgârie la ureche) și de VU-metre (începutul zonei roșii e digerabil, dar peste percepi distorsiunile).... Nu știu ce era în fișa postului unui sunetist - probabil o specializare inferioară inginerului de sunet -, dar chiar contează să te pregătești dinainte. Să anticipezi când sunetul/ melodia depșește un anumit nivel. Eu asta am încercat, să vin în întâmpinarea distorsiunilor Am ascultat melodiile aproape integral înainte să le înregistrez. E o exoperiență cronofagă, dar frumoasă (mai ales dacă te ajută un vin fiert ) https://youtu.be/6_P54ScCJxY https://youtu.be/2AvHNhSx5KU https://youtu.be/eDojraR9Na0 Plus o melodie redescoperită după 20 de ani... Un fel de Azur al hip-hop-ului... https://youtu.be/hZdka50gQ7w Editat Decembrie 8, 2019 de dacos Link spre comentariu
vranceanu Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Felicitari pentru casetofon insa mai aveti treaba la el deoarece rezultatul probei de imprimare este nesatisfacator. Probabil ca in acest moment are un current de premagnetizare prea mare motiv pentru care calitatea inregistrarii nu satisface. ELEKTRONIKA 302 desi are ceva zgomot de fond din cauza ca nu are nici un fel de filtru tip NFD,DNL, DOLBY sau altceva , totusi stiu ca inregistreaza extraordinar de bine daca este corect reglat . Succes la reglaje. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 9, 2019 Partajează Postat Decembrie 9, 2019 (editat) Ma tem ca mai mult decat acum, nu prea mai ai ce trage de el. Lipsa frecventelor inalte de pe banda era boala tuturor sculelor modeste de pe piata. Si aici nu e de vina doar reglajul casetofonului in sine ci depinde mult si de banda folosita, uzura sau mizeria capului de inregistrare si nu in ultimul rand, schema interna a jucariei. Acum ne-am obisnuit cu spectru larg audio, si multi au uitat cum fugeam dupa fiecare cinel din melodie. Pt scop didactic, eu zic ca ti-ai indeplinit misiunea. Daca vrei performanta cu asa ceva, ma tem ca va fi doar pierdere de timp. Cresterea frecventelor inalte pe banda, artificial obtinuta, adica prin bricolarea filtrelor, va duce la cresterea exponentiala a zgomotului de fond, acel fasait pe care deja l-ai sesizat. Reglajul din fabrica realiza acel compromis intre zgomotul de fond si inregistrarea sunetelor inalte. De fapt, daca o sa te uiti pe fisa tehnica unde sunt date caracteristicile la inregistrare, o sa te lamuresti.La redare, daca gasea spectru larg pe banda, se descurca bine. In rest ce sa zic, spor pe mai departe. Editat Decembrie 9, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 9, 2019 Partajează Postat Decembrie 9, 2019 (editat) Nu poti sa - i ceri mai mult . De fapt , poti ... dar nu vei primi . Tipul respectiv a fost proiectat sa foloseasca banda magnetica de tip I - adica oxid de fier . Nu are comutare de reglaje pentru banda de tip II - oxid de crom , care ar duce la ceva crestere a performantelor . Cu dezavantajul dezbatut si para ... , in epoca , uzura mai pronuntata a capului universal . Electronika - 302 este din categoria a III - a a magnetofoaneleor cu caseta , in occident banda inregistrata - redata pentru aceasta era 80 - 8000 Hz , casete tip I . O crestere a curentului de premagnetizare ar impune si modificarea corectiei la redare , lasarea excedentara a frecventelor inalte , carora ( dupa cum bine s - a spus ) le simteam lipsa si scum 40 de ani , in comparatie cu alte scule mai performante sau magnetofon cu benzi pe role , duce la un sunet nenatural care in curand va fi sesizat ca strident si obositor . Dinamica e mica ( zgomot de fond perceptibil ) , asta este paleta furnizata de asemenea casetofoane . In epoca , Electronika - 302 a fost intensiv utilizat ca memorie externa pentru calculatoarele cu Z-80 ( casetele cu jocuri si programe ) . Eu inca am un NOKIA ( NOS ) pentru asa ceva , dedicat . Zilele lui sunt numarate , probabil il voi dona cuiva , alaturi de tot ce tine de calculatoarele cu Z-80 . Editat Decembrie 9, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum